Bakan Bilgin'den son dakika asgari ücret, EYT ve 3600 ek gösterge açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT, 3600 ek gösterge ve asgari ücret konularında son gelişmeleri paylaştı. 3600 ek gösterge konusunda gelecek hafta açıklama yapacaklarını söyleyen Bakan Bilgin, EYT'nin gündemlerinde olduğunu ifade ederek, "Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz" dedi. 3600 ek göstergenin de çalışıldığını belirten Bakan Bilgin “Zamanı gelince paylaşırız” diye konuştu. Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 19 yıllık AK Parti iktidarı dönemindeki en yüksek zammın yapılacağını söyledi.

GİRİŞ 09.11.2021 12:14 GÜNCELLEME 09.11.2021 19:51
Bu Habere 289 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT, 3600 ek gösterge ve asgari ücret konularında son gelişmeleri dün akşam toplanan kabine toplantısı sonrasında gazetecilerle paylaştı.

EYT’DE ÇALIŞIYORUZ

Bakan Bilgin, “Biz EYT konusunda çalışıyoruz karar aşamasına gelince paylaşırız. Önümüzde olan konuların başında asgari ücret ve 3600 ek gösterge var. Bakanlıkta bitince diğer bakanlarla bir araya gelip paylaşacağız. EYT için 50 yaş sınırı henüz gündemde değil. Bu konularına ayrıntısı çalışma sonunda açıklanacak. Tüm konular gündemimizde. Çalışma Bakanlığı bu konuları çalışıyor. Karar sürecine henüz gelmedi. Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla görüşülecek” dedi.

KPDK’DA 3600 GÖSTERGE DETAYLARI

Bakan Bilgin, 3600 ek göstergenin de çalışıldığını “Zamanı gelince paylaşırız” dedi. Bakan Bilgin, bu ay Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun toplanacağını orada basına açıklanacak detaylar olacağını söyledi.

ASGARİ ÜCRETTE ANKET

Bakan Bilgin, 2022’de uygulanacak asgari ücret konusunda ise şu bilgileri verdi: “Asgari ücretle ilgili kamuoyu araştırması yapılacak, 2500 kişiye soracağız. Farklı işletme düzeyleri ve farklı işletmelerle ve profesyonel yönetici, işçiler ve orta kademe çalışanlara soruluyor Sahada bu çalışma üniversiteler aracılığı ile yürütülüyor. Asgari ücret için bir hedef var, çalışma sürüyor. Aralıkta komisyon toplanacak. Anket çalışması neticesinde bitecek. Kamuoyuna bilgi verilecek. Araştırma ve anket sonucu açıklanacak. Hangi meslek grubu ne bekliyor. Hayat standartları neler, ücret durumları nasıl? Tüm bu beklenti ve detaylar araştırmada var.”

Bakan Bilgin, muhalefetin asgari ücretten gelir vergisi alınmaması önerisi konusunda ise “Çalışıyoruz Alternatif vergi modellerini değerlendiriyoruz. Alternatif düzenlemeleri inceliyoruz. Bazı vergilerin kalması için yasal düzenleme gerek, bazıları için Cumhurbaşkanı onayı gerekiyor” dedi.

AK PARTİ'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Bugün son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da, asgari ücret tartışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2022 yılında asgari ücretin en düşük 3 bin 500 en yüksek 4 bin 500 TL arasında olması bekleniyor.

Özkan, 2022 asgari ücret zammının 19 yıllık AK Parti iktidarı dönemindeki en yüksek zam olacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı;

"VATANDAŞIN REFAHI ARTACAK"

"Bugüne kadar ortalama olarak enflasyon artışının yaklaşık yüzde 50 üzerinde asgari ücrette zamla bugüne kadar getirmişiz. 2002’den bugüne kadar asgari ücret ne kadar, enflasyon ne kadar bu dikkate alındığı zaman yıllık enflasyon ortalaması yüzde 10 ise yüzde 15, yüzde 15 ise yüzde 22 buçuk-23 oranında biz zam yaparak getirmişiz.

Biliyorsunuz asgari ücret komisyonu toplandığı zaman bu noktada bir taraftan bakanlık, sendikalar TÜİK’in verileri ve bütün emtia fiyatlarındaki değişiklik dikkate alınarak masaya yatırılıyor.

Bu noktada vatandaşın refahını artıracak, kur karşısında erozyonu ortadan kaldıracak bir rakam olacaktır.

Asgari ücretin değişmesiyle Asgari geçim indirimi (AGİ), İşsizlik ödeneği, kıdem ve ihbar tazminatı, isteğe bağlı sigorta primleri, SGK idari para ceza tutarları da değişecek

"19 YIL İÇİNDEKİ EN YÜKSEK ZAM OLACAK"

Orada da görülecektir ki inanın belki de, 2002’den bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyonun yüzde 50 üzerinde zam verdiğini az önce ifade ettim. Buradan elde edebileceğimiz sonuç şudur, inşallah 19 yıllık dönemde ortaya koymuş olduğumuz asgari ücret zammının en üst seviyede belirlendiği bir zam olacağını buradan ifade edebilirim."

4 BİN LİRA OLABİLİR Mİ SORUSU

Özkan asgari ücret 4 bin TL olur mu sorusuna ise "Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum." diyerek cevap verdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN SON DAKİKA AÇIKLAMALARI

- Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri önümüzdeki ay başlayacak. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasilerden gelen açıklamalar asgari ücrete beklentiler üzerinde zam yapılacağı yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari ücret, EYT ve 3600 ek gösterge için talimat verdi.

- Asgari ücret zammının enflasyona birtakım etkileri olacağını söyleyen TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 2016'daki gibi yüzde 25 veya daha fazla zam beklendiğini açıkladı.

- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), "Çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Bakan Bilgin "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz." dedi ve 3600 ek gösterge konusu ile ilgili olarak bakanlık bünyesinde çalışmaların başladığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'den kritik asgari ücret açıklaması

BAKAN ELVAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

- Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en hassas olduğu hususlardan birinin vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi olduğunu belirterek, "Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

 - Enflasyonla mücadelenin en önemli unsurlarından biri olarak, vatandaşların gelirlerinin artırılmasıyla ilgili çalışmaların başlatıldığını anlatan Kurtulmuş, "Ümit ediyoruz ki herkesin takdir edeceği, herkesin tatmin olduğu, vatandaşımızın bu süreçte karşılaştığı zorlukları aşacak iyi bir asgari ücretin belirlenmesi, yapılacak çalışmalar sonucunda mümkün olacak. Esnaf ve sanatkara bu süreçte verilen 750 milyar TL civarındaki yardıma benzer destelerimiz sürecek. Vatandaşlarımızın çektiği zorlukların farkındayız, bu sıkıntılarının giderilmesi için bütün devlet seferber olmuştur, bu yükü en hafif şekilde yüklenebilmeleri için elimizden geleni ardına koymadan yapıyoruz." dedi.

MÜSİAD'TAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

"MÜSİAD 2021-2023 Yönetim Kurulu, Hedefler, Faaliyetler" tanıtım toplantısında konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, yakın zamanda görüşmelerine başlanması beklenen 2022 yılı asgari ücretine ilişkin beklentilerini açıkladı. Asgari ücretli çalışanların enflasyonun üzerinde zam alması gerektiğini düşündüklerini belirten Asmalı, ''Bizim de beklentimiz bu yönde. Enflasyon kadar artışı işveren, enflasyonun üzerinde kalan kısmı devlet üstlensin." dedi.

BBP'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Asgari ücret de bir yıllık değil, 6 aylık olarak belirlensin. Asgari ücretlimiz enflasyona ezilmesin” dedi.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, "AK Parti olarak asgari ücretlileri de, emeklileri de enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.

 
YORUMLAR 289
  • hemşire 2 yıl önce Şikayet Et
    2 yıllık üniversite mezunu hemşirelerde 3600 ek göstergeden faydalansın.
    Cevapla
  • Mecburi memur 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretime bir katkısı olmayanlar ekseriyetle hep şikayet ediyor nedense. Ama gariban boynu bükülür eyvallah der geçer. Herifin bir gecede verdiği bahşişe 1 ay ev geçindiren var. Her nimetten hesaba cekilecegimiz büyük bir gün var. Hesabımızı veremeyecegimizi yüklenmeyelim. Bu hesabi Veremeyiz
    Cevapla
  • Mecburi memur 2 yıl önce Şikayet Et
    Zihniyet bozuk bir kere. Bu kafayla Zor düzelir. Herkes devletten birşey kapma derdinde. Domuzdan ne kıl koparsak kardır hesabında. Anca versin babam diyor herkes. Sen ne fedakarlık yaptın ki fazlaca istiyorsun. Bende memurum. Kurumda en yoğun çalışanlardan im ama genel olarak hakkettiği mi düşünmüyorum. 15 yıl özel sektörde neler çektiğimi şimdi burada yazmayayım. Mecbur memur oldum. Zaman zaman zorlaniyoruz ama yine de halime bin şükür. Ben boyleysem Asgari ücretli ne yapsın. Ülke gerçekleri var karşımızda.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    1999 yılından önce sigortalı olup sigorta primini doldurmayanlar üstüne para verip emekli olma imkanı verin. İşçi olan emekli olduğunda bir köşeye çekilip sefa sürmez alışık olduğundan kendine güven gelir kendine dükkan açar başka işlerle uğraşır. Köye gitse soğanını patatesini yapar. Boş durmaz. Emekli edin zararı değil faydası olur.
    Cevapla
  • Nev-i Bahar 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yaparsa yapsin bu millete yaranilmaz
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ü doldurmamış 1999 yılından öncekileride üstünü para verme şartıyla emekli ederseniz hepsi tamamlanmış olur. Yani adam 1998 yılında sigortalı olmuş. 2500 gün sigortalı 3600 a göre eksik. Bu eksiği para vererek tamamlama şartı getirirseniz hepsini emekli etmiş olursunuz. 98 öncesi sigortalı diye bir şey kalmaz. İşçi olanlardan bahsediyorum. Emekli olanların hepsi bir köşeye çekilip emekli sefası sürmeyecek yine kendince ufak dükkan açıp bir işle meşgul olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle