Kaldırılan TRT payı ve enerji fonunun faturaya maliyeti ne kadar?

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından elektrik faturalarından alınan TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin artık yapılmayacağını açıkladı. Peki bu fonlardaki kesintinin sona ermesi ile faturalara yansıma ne olacak?

Kaldırılan TRT payı ve enerji fonunun faturaya maliyeti ne kadar?
Kaldırılan TRT payı ve enerji fonunun faturaya maliyeti ne kadar?
GİRİŞ 09.11.2021 10:32 GÜNCELLEME 09.11.2021 10:32
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı için elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilmesinin yanı sıra, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, elektrik faturalarında yer alan bu iki kesintinin artık yapılmayacağını açıkladı.

100 TL'LİK FATURADA 1,35 TL KESİNTİ KALKACAK

Elektrik faturalarından kaldırılacak olan kesintilere ilişkin bir hatırlatma yapmak gerekirse; bir elektrik faturasının yüzde 1’i TRT Payı olarak alınırken, faturanın yüzde 0.35’i de Enerji Fonu’na ayrılır. Yani 2 kalemde 100 TL’lik bir faturada 1 lira 35 kuruşluk kesinti artık yapılmayacak.

TRT, 2020'DE ELEKTRİK FATURALARINDAN 1 MİLYAR TL KAZANDI

2020 yılında TRT, bandrol gelirleri hariç tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 1’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.

Elektrik faturalarındaki bedel ve vergilerin oranları ise şu şekilde:

FATURADAKİ KESİNTİLER

Bir faturada şu gider kalemleri yer alır:

Elektrik Tüketim Bedeli: Tükettiğiniz elektriğin kWh fiyatı ile çarpılması sonucu elde edilir. Bir elektrik faturasının %49.95’i Elektrik Tüketim Bedeli’dir.

Elektrik Dağıtım Bedeli: Elektrik dağıtım şirketinin sağladığı hizmet için ödenen bedelidir. İndirim yapılamaz. Bir elektrik faturasının %30.95’i Elektrik Dağıtım Bedeli’dir.

TRT Payı: Elektrik tüketim bedelinin %2’sidir. Bir elektrik faturasının %1’i TRT Payı’dır.

Enerji Fonu: Elektrik tüketim bedelinin %0.7’sidir. Bir elektrik faturasının %0.35’i Enerji Fonu’na ayrılır.

Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik Tüketim Vergisi): Meskenler ve ticarethaneler için elektrik tüketiminin %5’i, sanayi için elektrik tüketiminin %1’idir. Bir elektrik faturasının %2.5’i mesken ve ticarethane için Belediye Tüketim Vergisi’dir.

Katma Değer Vergisi (KDV): Bir elektrik faturasının %15.25’i KDV’dir.

ELEKTRİK TÜKETİMİ PANDEMİYLE ARTTI

Peki pandemi etkisiyle elektrik tüketiminin evlerde yüzde 15 arttığı tespit edilirken Türkiye’de ortalama hanelerin elektrik faturasındaki kış aylarında seyir nedir?

Ortalamada en düşük tüketim Ekim ayında, en yüksek tüketim de Ocak ayında olmaktadır. En yüksek tüketimin olduğu Ocak ayının en düşük tüketimin olduğu Ekim ayına oranı 1.35’tir. Yani sabit elektrik bedeli ile bile Ekim ayından Ocak’a tüketim ve faturalar %35 artmaktadır. Mevsimsel tüketim değişimlerinden dolayı elektrik faturalarında

-Ocak ayı faturaları Ekim ayına göre %35,

-Kasım ayı Ekim’e göre %8,

-Aralık ayı Kasım’a göre %12, Ocak ayı da Aralık ayına göre %12 daha yüksek gelmektedir. Bu yükselişler Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs'ta geri düşmektedir.

Tüketici, her ay giderek yükselen elektrik tüketimlerinin yol açtığı elektrik fatura artışlarını genelde zam olarak algılamaktadır. Oysa ki bu tüketimin sebebi mevsimsel değişimlerdir.

YORUMLAR 45
  • Mehmet Kandemir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar zamdan sonra yüzde 3 trt payı kalkse ne olur... Onlarla uğraşacağına indirim yapın..
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce kaldırılsın diye önerge verilmişti ve bilin bakalım kim reddetmisti..
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben kullandığım elektrik parasını ve kdv sini ödüyorum. Okuma bedeli dağıtım bedeli kaçak kullanım bedeli adı altında alınan haksız ücretler bizlere yapılan haksızlık sahtekarlık değilmi. Kaçak kullananın ceremesini ben niye çekiyorum. Kaçak kullananlar cezasız kalıyorsa bizim suçumuz ne. Biz resmen enayi , keriz yerine konuluyoruz. Sayaç okuma bedeli % 1 olsa belki aklıma yatar. Ama resmen soygunculuk yapılıyor. Fatura incelendiği zaman ödeme kalemleri akla ve mantığa sığmıyor. % 1.35 indirim olmaz. Biz % 1.35 i ödeyelim haksız alınan ücretler iptal edilsin. Doğru olanda bu değil mi ????? Milleti çocuk gibi kandırma yollarına gidilmemeli.
    Cevapla
  • Mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Komedi gibi. Kaçak elektrik bedeli sayaç okuma bedeli vs yani müteahhite söz verilen haksız bedeller niye duruyor? Tam mahkeme kaçak elektrik bedeli alınamaz dedi. Anında kanun çıkartılıp yasal hale getirildi. Bunlar hep bu 20 yıllık iktidar yaptı. Topu taca atmayın. İşsiz doktor diş Hekimi eczacı mühendis öğretmen vs hepsi plansız hesapsız açılan ucube türü üniversitelerin bedeli. Eskiden doktor doktorlugu diş Hekimi Hekimliği biliyordu. Şimdi hiç bir şey bilmeyen diplomalı cahil ordumuz var. Zenginler okul açsın parayla diploma dağıtsın.
    Cevapla
  • Mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Yazacak daha bir sürü konu var ama yorum kısmı 700 karakter ile sınırlı. Şu an 25 yaşındaki birinin tüm sorumluluğu 20senelik iktidarındır. Cerrahpasa tıp fakültesi ilk 2.000 kişi içinden alıp doktor yapıyor. Adamda para var 80.000 kişi içine bile girmese para ile doktor diploması alıyor. Bakıyorsun üniversite açılmış ne prof ne doc. Ne akademisyen hiç bir şey yok. Aceleyle haksız yere prof doc yapılıyor. Ya cidden ağlanacak hale geldik. Sistem zenginler için çalışıyor. Zengin doymaz. Bunu bilin.
    Cevapla
  • Kenan 2 yıl önce Şikayet Et
    DAĞITIM bedeli adı altında soygun yapılıyor. enerji bedelinin %30u nedir.GER ve RESler DEMANT AŞIMI KORKUSUYLA DÜŞÜK KAPASİTEDE ÇALIŞIYOR.Hem yatırımcı hem de TÜRKİYE kaybediyor. SAYIN BAŞKAN ACİLEN DEMANT aşımı saçmalığını kaldırınız. Her tesis KURULU GÜCÜ KADAR ÇALIŞSIN. Demant aşımı ÜRETİCİNİN değil %30 DAĞITIM BEDELİ alan Dağıtım şirketlerinin sorunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle