Kanal İstanbul çevreyi koruyacak

Kanal İstanbul karşıtlığı, İstanbul’un ve İstanbulluların güvenliği ve sağlığından ziyade, temeli olmayan siyasi bir söylem olarak dikkat çekiyor. Muhalefet, lojistik üstünlüğüyle Türkiye’ye yüzyıllarca gelir sağlayacak, İstanbul’u da çevre ve güvenlik anlamında rahatlatacak bir yatırıma karşı çıkıyor.

Kanal İstanbul çevreyi koruyacak
Kanal İstanbul çevreyi koruyacak
GİRİŞ 07.11.2021 09:29 GÜNCELLEME 07.11.2021 12:30
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

CHP’nin yeniden depreşen Kanal İstanbul karşıtlığı, İstanbul’un ve İstanbulluların güvenliği ve sağlığından ziyade, temeli olmayan siyasi bir söylem olarak dikkat çekiyor. İstanbul Boğazı’ndaki yük trafiğini azaltacak Kanal İstanbul, Türkiye’yi deniz lojistiğinde öne çıkaracak. Dünya ticaretinin yoğunlaştığı orta koridorun en önemli kavşağı olan Türkiye; deniz, kara, hava ve demir yolu yük trafiğinin tüm alanlarında öne çıkıyor.

ORTA KORİDORUN STRATEJİK ÜSSÜ

Dünya hava kargoculuğunun yeni merkezi olan İstanbul Havalimanı, Azerbaycan’ın Karabağ zaferiyle açılan Nahçivan (Zengazur) koridoru, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile geçtiğimiz aylarda ilk kazmanın vurulduğu Kanal İstanbul projesiyle Türkiye, orta koridorun iddialı ülkesi olarak dikkat çekiyor.

DÜNYA TİCARETİNİN %80’İ DENİZ YOLUYLA

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)’ın Mayıs 2021 tarihli ‘Güncel Küresel Ticaret’ başlıklı raporuna göre; uluslararası mal ticaretinin yaklaşık yüzde 80’i denizyolu ile taşınıyor. Türkiye ise dış ticaretinin yaklaşık yüzde 60’ı deniz yoluyla yapıyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu hafta içinde açıkladığı dış ticaret bültenine göre; Türkiye Ekim ayında ihracatının yüzde 59,3’ünü, ithalatının ise yüzde 55,1’ini deniz yoluyla yaptı.

YENİ NORMALİN ÖNE ÇIKAN ÜLKESİ TÜRKİYE

Kovid-19 salgınıyla birlikte Türkiye’ye yönelik ilginin beraberinde getirdiği lojistik ve hızlı tedarik ihtiyacı; ulaştırma alt yapısı yatırımlarını ve projelerinin önemini açıkça ortaya koydu. Ülkenin ulusal çıkarlarına yabancı gibi davranan çevreler; Kanal İstanbul üzerinden geliştirdikleri muhalefetle, Türkiye’ye yüzyıllarca gelir sağlayacak, İstanbul’u da hem çevre hem güvenlik anlamında rahatlatacak bir yatırıma karşı çıkıyor.

YAVUZ KÖPRÜSÜ VE İSTANBUL HAVALİMANI’NA DA KARŞIYDILAR

Türkiye’nin 2013’te yaşadığı Gezi kalkışmasının hedefindeki İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü projelerine karşı çıkan çevreler, bugün aynı gerekçelerle Kanal İstanbul projesine saldırıyor. “Kanalı İstanbul’u yaptırmayız” söylemiyle yetinmeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu projeyle ilgilenen yatırımcı ve bankaları tehdit ediyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın iki katı kimyasal geçiyor

İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin taşıdığı yüklerin ciddi bir kısmı zararlı ve tehlikeli nitelikte. Gemilerin ortalama %20’si tehlikeli yük taşıyor. Tehlikeli yük miktarı ise, yılda ortalama 130 milyon tonu buluyor. Bu miktar, BTC (Bakü-Tiflis- Ceyhan) boru hattı kapasitesinden iki katından daha fazla.

Independenta yangını 27 gün sürdü

CHP’nin öne sürdüğü çevreci söylemlerin aksine Kanal İstanbul’un ne kadar isabetli bir proje olduğunu, İstanbul Boğazı’nda yaşanan gemi kazaları ortaya koyuyor. Her yıl İstanbul Boğazı’ndan 40 binin üzerinde gemi geçiyor. Yoğun gemi trafiği nedeniyle Dünyanın incisi bugüne kadar onlarca gemi kazasına sahne oldu. 21 Nisan 1979’da yaşanan İndependenta faciası bu felaketlerin en büyüğü oldu. Geminin taşıdığı petrolün 64 bin tonu denize karıştı. 30 bin tonu petrol yandı. 27 gün devam eden gemi yangında 43 insan öldü. Boğazdaki canlıların yüzde 96’sı yok oldu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 15
  • Şems 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi artık dillere pelesenk oldu artık başlandı şu zillettki mendeburlarin ağzına acı sürelim evirip çevirip kanal İstanbul demeyin başlayın artık çok uzadı kk. ,Ma, Tk gibi yabancı kişilere bakmayalim yabancı çünkü bir çivi çakılmasıni bile istemez.
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim arsamız yeşil alan içinde kaldı ama yerine ne verilecek nasıl verilecek hiçbir açıklama yok
    Cevapla
  • Baba Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul gibi malın olsun hem para hem prestij dünya liginde oynamak budur işte geç kalınmış şu anda açılmış olsaydı çok süper olurdu haydi Türkiye durmak yok
    Cevapla
  • Kızılelma 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul Muhteşem bir projedir. Karşı çıkanlara bi bakın onlar her şeye karşılar.Lakin onları kaale alırsak Türkiyeye bir çivi bile çakamayız.
    Cevapla
  • Mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbul şart oldu hatta çok geç kalındı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle