Küresel piyasalarda 'rekor' haftası

Fed'in beklentilere paralel kararları ve tahminlerden iyi gelen 3. çeyrek şirket karlılıklarıyla ABD'de S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Almanya'da Dax, Fransa'da CAC 40, İtalya'da MIB 30 ve Türkiye'de BIST 100 endeksi kapanış rekoru kırdı.

Küresel piyasalarda 'rekor' haftası
Küresel piyasalarda 'rekor' haftası
GİRİŞ 06.11.2021 12:17 GÜNCELLEME 06.11.2021 12:17

Küresel pay piyasalarında yüksek seyreden risk iştahı küresel bazda birçok endeksi Rekor seviyelere çıkarırken, gelecek hafta başta küresel bazda enflasyon verileri ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları yatırımcıların odağında olacak.

Fed hafta içinde piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gitmezken, varlık alımlarının hızını aylık 15 milyar dolar azaltma kararı aldı. Powell'ın endişe edildiği kadar şahin olmaması ve faiz artışına ilişkin endişeleri rahatlatan sözle yönlendirmeleri de risk iştahını artırarak küresel pay piyasalarında rekorları beraberinde getirdi.

Enflasyonun geçici olduğunu yenileyen Powell, iş gücü piyasasında tam istihdam seviyesinin yakalanana kadar para politikasının destekleyici duruşunu sürdüreceğini ifade etti.

Bu hafta açıklanan tarım dışı istihdam verilerine göre ise ekimde 531 bin artarak beklentileri geride bırakırken, ABD'de işsizlik yüzde 4,6'yla hala yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi seviyesinin oldukça üzerinde bulunuyor.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 10 baz puan gerileyerek haftayı yüzde 1,4620'den kapattı.

Altının ons fiyatı ise ABD'de para politikasının bir süre daha destekleyici duruşunu koruyacağına ilişkin beklentilerle haftalık yüzde 1,9 artışla 1.818 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı ise düşüş eğilimini üst üste ikinci haftaya taşıyarak haftalık bazda yüzde 1,2 azalarak 82,5 dolara geriledi.

ABD'DE GÖZLER ENFLASYON VERİSİNE ÇEVRİLDİ

ABD'de New York borsasında ralli devam ederken, endeksler üst üste beşinci haftada da yükselerek rekor kırmayı sürdürdü. Gelecek hafta ise ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Powell'ın pazartesi ve salı günleri yapacağı konuşmalar yatırımcıların odağına yerleşti.

Bu hafta, Fed beklentilere paralel hareket ederken, karar metnindeki ipuçları ve Powell'ın endişe edildiği kadar "şahin" olmaması dikkati çekti. Analistler, karar metninde, enflasyonun "geçici olduğu düşünülen" nedenlerle yüksek seyrettiği ibaresinin, Fed'in enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde kendisine bir manevra alanı açmak için eklenmiş olabileceğini dile getirdi.

Bununla birlikte Powell, toplantı sonrasındaki açıklamalarında enflasyondaki yüksek seyrin tedarik zincirindeki sıkıntılar sebebiyle olduğunu yenileyerek, para politikasının bunu çözmek için elinden bir şey gelmediğini hatırlattı.

Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden yukarıda gelmesine karşın piyasadaki risk iştahının güçlü kalmaya devam ettiğini kaydederek, gelecek haftanın ilk iki günündeki Powell'ın konuşmaları ve çarşamba günü açıklanacak TÜFE verilerinin oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

ABD'de açıklanan makroekonomik verilere göre, ISM imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 60,8'e çıkarken, fabrika siparişleri beklentilere paralel yüzde 0,2 arttı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 2, Nasdaq endeksi yüzde 3,05 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,42 değer kazandı. 3 endeks haftalık kapanış rekoru kırarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de yukarıya taşıdı.

8 Kasım ile başlayan haftanın veri takviminde, salı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), çarşamba toptan stoklar ve hazine bütçe dengesi ve cuma Michigan tüketici fiyat endeksi verileri takip edilecek.

KAYNAK: AA