Adı yazılmadan satılıyor! Uzmanlardan uyarı: Sakın tüketmeyin

Karadeniz'deki tezgahlarda yasal boy sınırının altında, lüferin yavrusu olarak bilinen çinekop da satılıyor. Uzmanlardan tüketilmemi konusunda uyarılar geldi.

Adı yazılmadan satılıyor! Uzmanlardan uyarı: Sakın tüketmeyin
Adı yazılmadan satılıyor! Uzmanlardan uyarı: Sakın tüketmeyin
GİRİŞ 05.11.2021 18:05 GÜNCELLEME 05.11.2021 18:05
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Karadeniz'deki tezgahlarda yasal boy sınırının altında, lüferin yavrusu olarak bilinen çinekop da satılıyor. Ucuz olması nedeniyle tercih edilen çinekopun tüketilmemesi gerektiğini belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun "Yasal boyutun altındaki lüferi tüketmeyelim. Bilinçli olursak bu türü gelecek nesillere aktarabiliriz" dedi.




İstavrit ve mezgit ile sezonu açan balıkçılar, lüfer de avlamaya başladı. Karadeniz'de avlanan lüfer hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldürdü. Lüferin küçüğü olarak bilinen, henüz yumurta vermemiş ve avlanması yasak olan çinekop ise adı yazılmadan tezgahlardaki yerini aldı.

'LÜFER BOLLAŞTI AMA KÜÇÜK LÜFER TÜKETİLİYOR'

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, özellikle lüferin küçüğü olarak bilinen çinekopun tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Lüferin boy sınırı altında avlanması ile neslinin tehlike altına girebileceğini belirten Prof. Dr. Samsun "Lüferin bollaşması çok güzel ama bazı durumlar var. Bilim insanları olarak lüferin küçüğüne çinekop, biraz daha büyüdüğüne sarıkanat, sarıkanadın büyüğüne lüfer ve 2-3 kilograma ulaşabilene de kofana diyoruz. Lüfer bollaştı ama çinekop olarak piyasada satılan küçük lüfer balıklarının tüketilmesi, bilim insanlarını mutlu etmiyor" dedi.



'HALKIMIZDA FARKINDALIK OLUŞTU'

Çinekopun uzun olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Samsun "Lüferin yavrusu olan, çinekop adı altında satılan küçük balıklar var. Fiyatı düşük olduğu için tüketilmek isteniyor. Yasal boyutun altındaki lüfer balıklarını tüketmeyelim. Bilinçli olursak bu türü gelecek nesillere aktarabiliriz. Lüfer balığına getirilen boy sınırlaması konusunda halkımızda bir farkındalık oluştu. Farkındalık sayesinde 1-2 yıl içerisinde bu balıkta bollaşma yaşandı. Ancak dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bilinçli olmamız ve bu önemli protein kaynağımızı bizden sonraki nesillere de aktarmamız gerekiyor" diye konuştu.

YORUMLAR 31
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarım il ilçe müdürlükleri de bi zahmet masadan kalkıp denetleme yapsın
    Cevapla
  • Uygurlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz geçen sene ve bu sene hamsi ile istavriti evimize sokmadık. Yavru demek bir kenara bebek balıkları tezgahta görünce almıyoruz.SİZDE ALMAYIN. Yakında ne hamsi ne de diğer balıkları tezgahta değil dinazorlar gibi resimlerde göreceğiz. Devlet heryeri denetleyemez. Esas denetimi tüketiciler yapmak zorunda.
    Cevapla
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    lüfer diye sarı kanat, sarı kanat diye çinekop, çinekop diye minicik bir şey satıyorlar. bu türe en az 2 sene av sasağı getirilirse 5 sene sarı kanat, lüfer ve kofana yeriz. en son lüferi ne zaman yedim hatırlamıyorum bile
    Cevapla
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    O gün palamut aldım eve geldim tombik yani orkinos yavrusu çıktı. Palamut alırken kesinlikle içine bakın balıkçıda. Eğer kırmızı ise kesinlikle palamut değil. Palamut her zaman beyaz olur.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    İşi kaynağında çözeceğinize sofrada uğraşıyorsunuz. Karaya çıkartmayın .
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    trabzonda sökmez. trabzonun soylusu var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle