Bakan Murat Kurum: Kimseye izin verilmeyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, müsilaj sorununa ilişkin, “Bu çerçevede önemli denetimler yaptık. Birçok yerin faaliyetini durdurduk. Burada kimsenin Marmara Denizi'ni kirletmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

GİRİŞ 04.11.2021 12:48 GÜNCELLEME 04.11.2021 17:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

T.C. Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de yeşil kalkınma dönüşüm sürecine girdiğini, Türkiye’nin bu süreçten en olumlu anlamıyla yararlanmak ve bu dönüşüme liderlik eden ülke olmak istediğini söyledi. Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi ve ekonomi kanalı A Para’nın düzenlediği, Türkiye'nin 2023 vizyonunun tüm detaylarıyla konuşulduğu ‘Türkiye 2023 Zirvesi’nde Sabah Gazetesi yazarı Feride Cem’in sorularını yanıtlayan Kurum, 22 üyeden oluşan bir İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurduklarını belirterek, ocak ayında da bir iklim şurası düzenleneceğini söyledi.

Kurum, şunları söyledi:

LİDERLİK EDEN ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ

“Koordinasyon kurulunun alacağı kararlar çerçevesinde net sıfır emisyon doğrultusunda plan yapacağız. Ocak ayında gerçekleştireceğimiz İklim Şurası ile topyekun herkesi dinleyeceğiz ve stratejimizi ortaya koyacağız. Oluşturacağımız stratejik planla bu konudaki tüm detayları belirleyeceğiz. AB 2050 yılında karbon nötr kıta olacağını tüm dünyaya ilan etti. Ülkemiz ticaretinin yüzde 50-55’i AB’ye gerçekleşiyor. Biz bu süreci artık yöneten liderlik eden ülke olmak istiyoruz, hem AB ülkelerine hem tüm dünyaya ihracatı daha da artan bir konuma gelmek için bu dönüşüm şart. Cumhurbaşkanımızın onayıyla temmuzda yayınlanan AB yeşil mutabakata uyum planı, hem bizim ve hem de sektörlerimiz için önemli. Tüm sektörler yeşil mutabakata uyum eylem planlarını hayata geçirecekler. Üretimin,  sürdürülebilir ve iklim dostu üretim olması için adımlar atılacak. Buna ilişkin Sanayi Bakanlığımız, Enerji Bakanlığımız birlikte bir emisyon ticaret sistemi kuracak. Emisyonun işlem göreceği, bir ticaret sistemi hayata geçirilecek.”

Önümüzdeki dönemde iklim değişikliği ile ilgili atılacak tüm adımların diğer bakanlıklarla koordinasyon halinde yürütüleceğini ifade eden Kurum, bunun önemli bir sürecin başlangıcı olduğunun da altını çizdi. Türkiye’nin 2053 yılında karbon nötr bir ülke olmak için hedefini ilan ettiğini belirten Kurum, Paris İklim Anlaşması’na yönelik şunları söyledi:

“2016 yılında tüm dünyada 195 ülke Paris Anlaşması’nı onayladı. Bu anlaşma, BM iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi bünyesinde yürütülen bir anlaşmadır ve 195 ülke taraf olarak yer aldı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu anlaşmanın tarafları olarak varlıklarını sürdürüyor. Anlaşma çerçevesinde EK 1, EK 2, EK dışı ülkeler olduğunu görüyoruz. Ülkemiz

EK 1 listesinde yer alıyor. EK 1 listesindeki ülkeler, aslında gelişmiş ve bu işe finansman sağlayacak ülkeler olarak görülüyor. ‘Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz, iklim finansmanına erişimde diğer ülkelere yapılanların aynısının ülkemize de yapılması gerektiğini, bize yapılan haksızlığın giderilmesi’ konusunda önemli müzakereler yürüttük. Bu müzakereler çerçevesinde de önemli bir kazanım elde ettik.”

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 3 milyar 157 milyon dolarlık bir finansmana erişildiğinin altını çizen Kurum, taraf olunan anlaşma ile 2053’te karbon nötr ve sıfır emisyona erişmek üzere de hedef ilan ettiklerine dikkat çekti.

‘ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ İHALESİ YILSONUNDA YAPILACAK’

Millet bahçelerinin yutak alanlar içinde yer aldığını kaydeden Kurum, “Yeşil alanlar, göller, akarsular mavi vatan dediğimiz alanlar yutak alanlar içinde yer alıyor. Bir yandan emisyonları düşürürken, bu alanları da artıracağız. Bu anlayışla 81 milyon metrekare Millet Bahçesi’ni projelendirdik. Bunların 404’ü uygulamada, 111 tanesini bitirdik ve hizmete sunduk, diğerlerini de hızlı şekilde tamamlayacağız. İstanbul’da her ilçede Millet Bahçesi var. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin de bu yıl ihalesini yapıp, 2023’te hedefler doğrultusunda gerçekleştiriyor olacağız” diye konuştu.

"KİMSENİN MARMARA'YI KİRLETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Marmara denizinde geçen yaz meydana gelen müsilajda da iklim değişikliğinin etkisi olduğunu kaydeden Kurum, “Son 3 yılda afetlerin sayısı ve hızı arttı. Afetleri yaşamaya devam edeceğiz. Marmara Denizi’nde sıcaklık 2 santigrat arttı. Tüm dünya aslında sıcaklığı tutabilmek için mücadele veriyor. Müsilaj da iklim değişikliğinin sonucu ortaya çıkıyor. Denizdeki durağanlık ve Marmara’daki kirlilik, müsilajın oluşmasının sebeplerinden bir kaçı. Bu konuda çok önemli süreç yürüttük. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kurduğumuz koordinasyon kurulu, deniz ile kıyısı olan illerin valileri iler örnek bir çalışma yürüttük. 2024 yılına kadar inşallah arıtma tesislerinin sayısının artması, sürekli ölçüm cihazları ile hepsini an be an takip edeceğiz. Bunun destekçisi ve takipçisi olacağız. Önemli denetimler yürütüyoruz. Bu kapsamda 118 milyon lira idari para cezası kestik, 135 işletmenin faaliyetini durdurduk. Burada kimsenin Marmara Denizi'ni kirletmesine müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

"ÇEVRECİ BİR LİDERİMİZ OLDUĞU İÇİN ŞANSLIYIZ"

Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin her noktasında gerek çevre gerek şehir gerek iklim değişikliği adımlarını attık. Yeni çalışmaları, yeni projeleri de bu anlayışla sürdüreceğiz. Doğa, çevre bize emanet. Çok şanslıyız ki çevreye saygılı bir liderimiz var. Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan tüm çevre projelerimizin içinde aktif olarak rol alıyor. Türkiye, 2053 için tüm dünya ülkelerinden çok daha pozitif anlamda hedef ortaya koyuyorsa, bu Cumhurbaşkanımızın vizyonudur. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. 2023 yılına geldiğimizde muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmış, yeşil alanlarını artırmış, emisyonlarını takip eden ve azaltma mücadelesi veren ülke olmak adına, başta bakanlığımız olmak üzere her kurum ve kademede çalışmalarımız sürecektir.”

YORUMLAR 7
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    bağfaş çalışıyor hani arıtma yapacaklardı.faliyet devam
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Greenpeace açıkladı ya rezaleti..neden bahsediyorsun
    Cevapla
  • soru 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün şehirlere atık su arıtma tesisleri kurmanız lazım. Şehirler akarsulara pisliğini boşaltıyor tarım ve hayvancılık olumsuz etkileniyor? Su kirliliği sorunlarını ne zaman belediyelerle işbirliği içinde çözeceksiniz?
    Cevapla
  • soru 2 yıl önce Şikayet Et
    çorlu deresi sanayi atıklarından simsiyah akıyor çevresinde ayçiçeği tarlaları var. Çorlu deresini ergene çayını kim temizleyecek. chpli belediyelere neden ceza kesmiyorsunuz onların sorumluluğunda ise. Türkiyede kaç temiz kaç kirli dere çay nehir göl deniz var? Kirli olanlar ne zaman temizlenecek? Ceza kesip durmak çözüm değil kimin temizlemesi gerekiyorsa beraber proje yapın takip edin.
    Cevapla
  • Katli vacip 2 yıl önce Şikayet Et
    Ceyhan nehrinin anasını ağlatıyor osmaniye ve adana organize sanayi bölgeleri....utanç verici...bu nehirler tarımsal sulamada kullanılıyor ve dalyanlara dökülüyor....sonra da akdenize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle