Faiz indirimini fırsatçılar yedi

Kamu bankalarının konut kredisinde faizleri yüzde 1.29’a kadar çekmesinin ardından fırsatçılar yine sahneye çıktı. İkinci elde satılık ve kiralık fiyatlarında oranlar yukarı doğru çıkmaya başladı. Zam oranları yüzde 150'lere kadar çıktı.

Faiz indirimini fırsatçılar yedi
Faiz indirimini fırsatçılar yedi
GİRİŞ 04.11.2021 10:50 GÜNCELLEME 04.11.2021 11:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası’nın politika faizini 200 baz puan indirip yüzde 18’den yüzde 16’ya çekmesinin ardından kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank öncü bir adım atarak, 26 Ekim’den geçerli olmak üzere konut kredi faiz oranlarında indirime gitmişti. Ancak faiz oranların inmesiyle beraber fırsatçılar yine sahnedeki yerini almaya başladı. 

Haber7.com haber şefi Fuat Öner bugünkü köşe yazısında faiz indirimi ile ortaya çıkan fırsatçılık konusuna değindi.

İşte Fuat Öner'in yazısı;

Pandeminin ekonomilere getirdikleri ve kurdaki yükseliş derken hayat pahalılığı ana gündemimiz oldu.

Hem üretici hem de vatandaş için süreç oldukça zorlu geçerken, arka planda da bazılarımız için bir sınav belirdi.

O sınavın adı, AÇ GÖZLÜLÜK

Geriye dönüp baktığımızda; ülkemizde yaşanan her krizden her afetten sonra bunu fırsat bilip cebini doldurmak isteyenlerin çıktığını biliyoruz.

Hatta çok geriye bile gitmeye gerek yok…

Yaz aylarında ülkemizin güneyinde yaşanan ve hepimizi derinden üzen yangın felaketi sonrası fiyatları aniden yükselen yangın söndürme cihazları…

Yaşanan depremler sonrası başını sokacak bir yer arayan insanlardan fahiş kiralar isteyenler…

Bu liste saymakla bitmez, hepiniz biliyorsunuz…

****

Maalesef son günlerde ise bu fırsatçılığa bir yenisi daha eklendi… Ben buna artık fırsatçılık değil ‘vicdansızlık’ diyorum.

Vatandaşın en büyük gideri barınma. Bir çalışan aldığı ücretin büyük kısmını ya kirasına ya da konut kredisine ödüyor.

Ama gelin görün ki, bu yetmezmiş gibi vatandaşın cebindeki paranın daha çoğuna göz dikenler konut fiyatlarına ve kiralara zam üstüne zam yaptı. Sebepleri neydi… Artan maliyetler ve stoklardaki düşüş… Evet, maliyetler ciddi oranda arttı ve stoklar azdı ama peki fiyatlara yansıyan sadece bunlar mı oldu? Hayır!

Konutta, kirada yükselen fiyatlara aç gözlülüğün eklendiği de çok açık.

Çok değil Eylül ayında, okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla ev arayışına giren öğrencilere ve düğün yapıp yeni ev arayanların karşılaştığı manzara herkesin malumu.

İstenen yüzde 150’yi bulan zamlar…

Penceresi olmayan bir odaya istenen 1500 TL’ler...

12 aylık TÜFE ortalamasından fazla zam yapamadığı için eski kiracısını çıkarmak için 40 yalan uyduran bazı ev sahipleri…

Sırf bir komisyon daha almak için ev sahiplerinin aklına giren bazı emlakçılar…

‘Bazı’ diyorum ama bunların sayısı yabana atılmayacak kadar fazla…

***

Şimdi gelelim yapılan son fırsatçılığa.

Merkez Bankası Ekim ayında gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu sonrası politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 18’den 16 çekti. Karar sonrası ise Kamu Bankaları (Özel bankalar yine sessiz kaldı) kredi faiz oranlarında düzenlemeye gitti.


İndirim sonrası 1 milyon TL altı tutarlarda faiz oranı yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 oldu. Bu sayede vatandaşlar çok olmasa da önemli bir avantaj elde etmişti.

Peki hem vatandaşı rahatlatması hem de durgun olan sektörü canlandırması beklenen indirim sonrası ne oldu?

Pandemi döneminin başında yapılan konut kredisi kampanyasında olduğu gibi yine kredilerdeki faiz indirimi duyan ev fiyatlarına, dolaylı olarak kira fiyatlarına zam yaptı.

Artış yüzde 10 ile 20 seviyesinde… Yani faiz indiriminin alıcı için hiçbir anlamı kalmadı.

Durum bize gösteriyor ki, yüksek fiyatlarla mücadele ederken vatandaşın en büyük gider kalemi olup enflasyona direkt etki eden, bu alanı boş bırakmamak gerekiyor… Birçok ülke yükselen kira fiyatlarına karşı adımlar atıyor. Türkiye’de de neden olmasın…

Kalın sağlıcakla…

YORUMLAR 8
  • ünal 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu şekil yapanların elindeki herseyi alir..ama kimse anlamaz..
    Cevapla
  • oğuz 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede vergi sistemi arızasıdır bu ötv kaldırılmalı kdv +- %10 olmalı , gelir vergisi şirketlerin net gelirlerinden yılda 2 kez alınmalı bu vergi sistemiyle de bir yere varamayız firma bir ürün üretiyor tüketiciye gelene kadar ne kadar vergi varsa toplanıp maliyet adına tüketiciye fatura ediliyor bu da enflasyonu hortlatıyor. kitabında ise borçlan ve faizi yükselt,kemer sıkma politikası ama kemer kement oluyor boğazımızı sıkıyor. günah keçisi zincir marketlere ceza yağdır. otomotive yani tüsiadın şirketlerine de ver cezada görelim. bu zinci marketler olmasaydı ayçiçek yağı 70-80 tl değil 170-270 olurdu . biz bunları 2000 krizinde çok acı fatura ettik bakkal çakkallardan.
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Kınut kredisi faizleri inince daire maaliyetleri yükseliyor mu acaba. Yazık bu müteahitlere, 120-150 bin TL ye malettikleri daireleri 500-1.000 bin TL ye satıp zarar ediyorlar
    Cevapla
  • Sadi 2 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman soyledigim sey...millette acgozlu ve taminsizlikte zirve ! Toplum bitmis..
    Cevapla
  • hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    nasil bir millet olduk anlamadim gitti dun araba 285 yazmıştı ilana bugun 345 olmus ne ara bukadar zalim acımasız bir millet olduk yazik yahu devlet faiz indiriyor çark dönsün bizimkiler geciriyorda geciriyor mevlam böylelerinin tırnağını uzatmasın inş
    Cevapla
  • kötü oldu 2 yıl önce Şikayet Et
    düşmese daha iyiydi. her şeyi iyice arttırdılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle