Faizde sıra özel bankalarda

Politika faizini yüzde 16’ya düşüren Merkez Bankası’nın ardından kamu bankaları da faiz indirdi. İş dünyası temsilcileri, üretimin artması için “Özel bankalar da elini taşın altına koymalı” çağrısıyla faiz indirimi istedi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Verilen destekler yeni yatırımları teşvik eder” dedi. TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Bu sıkıntılı süreçte onların da destek olacağını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Faizde sıra özel bankalarda
Faizde sıra özel bankalarda
GİRİŞ 03.11.2021 09:14 GÜNCELLEME 03.11.2021 09:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası yaptığı son toplantıda politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16’ya indirmişti. Bunun üzerine kamu bankaları da yaptıkları ortak açıklama ile faizleri indirdi. Ancak, üretimin, yatırımın artması ve çarkların dönmesi için sadece Merkez Bankası ve kamu bankaların indirimi yeterli değil. Özel bankalarda işletme kredileri aylık yüzde 1,6’dan başlıyor, yüzde 2,7’ye kadar çıkıyor. Yıllık faiz oranına baktığımızda ise bu rakam yüzde 24’ü buluyor.

ORANLAR HALA ÇOK YÜKSEK

Örneğin 24 ay vadeli 100 bin liralık bir işletme kredisi istediğinizde aylık faiz oranı bankadan bankaya değişse de kredi oranlarının yüksek olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu rakamlar üretim ve yatırım yapmak isteyen iş dünyasının, esnafın ve çiftçinin belini büküyor. İş dünyası temsilcileri, yatırım ve üretim için kamu bankalarının ardından özel bankalardan da faizi indirimi bekliyor. İş dünyası, “Özel bankalar da elini taşın altına koymalı” diyerek faiz indirmeleri için çağrı yaptı.

UCUZ MALİYETE İHTİYAÇ VAR

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, piyasaların rahatlaması için özel bankaların hızlı bir şekilde reaksiyon göstermesi ve uyum sağlamasını talep ettiklerini söyledi. İş dünyası olarak özel bankaların da elini taşın altına koymasını istediklerini vurgulayan Doğan, “Bankaların kar marjları oldukça yüksek. Güzel kar ediyorlar. Hiç değilse bu zor zamanda yanımızda olsunlar. Birlik beraberlik diyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu sıkıntılı süreçte onların da destek olacağını temenni ediyoruz. Kredilerde, fonlamalarda ve taksitlerde şu stresli günleri geçirmemiz lazım. İş dünyası içerisinde maliyetlerde faizler her zaman yüksekti. İnşallah faiz indirimi olacak diye düşünüyorum” dedi.

SALGINA RAĞMEN ELİNİ DEĞİL GÖVDELERİNİ ORTAYA KOYDU

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının ticari ve konut kredilerinde faiz indirimine gitmesine iş dünyası olarak sevindiklerini söyledi. Kamu bankalarının salgın sürecinde uygun faizli kredilerle reel sektörü desteklediğini belirten Baran, “Salgının etkilerinin hala devam ettiği bu dönemde de kamu bankalarının reel sektöre desteğini sürdürmesi çok önemli. Verilen bu destekler yeni yatırımları teşvik ederek kredi kullanan işletmelerin maliyetlerini düşürecek. Kamu bankaları deyim yerindeyse bu süreçte taşın altına ellerini değil adeta gövdelerini koydu” dedi.

YANIMIZDA OLDUKLARINI GÖSTERSİNLER

Reel sektör olarak aynı desteği özel bankalardan da beklediklerini söyleyen Gürsel Baran, şunları kaydetti: “Özel bankalar bu dönemde reel sektörün yanında olduklarını göstermeli. Salgınla tüm dünyada tedarik zincirinde sıkıntılar yaşanırken Türkiye, dinamik yapısıyla sürece uyum sağlamayı başardı. Bu dönemde daha fazla üretime, yatırıma ihtiyaç var. Bankacılık sektörünün, uygun koşullarda sağlayacağı finansman bu açıdan da önemli. Ekonomi esnafıyla, tüccarıyla, bankalarıyla ve finans kuruluşlarıyla bir bütün. Tüm özel bankaları da faiz indirimi yapmaya ve reel sektöre destek olmaya davet ediyorum.”

 

YORUMLAR 3
  • Şems 2 yıl önce Şikayet Et
    İşler düzelince bunların cetelesi iyi tutulmalı gereken yaptırımlar bu bankalara kamu bankalarından daha az insiyatif verilmeli inşallah gereken düzenlemeler olur. Zor zamanda olmuyorsa ne işe yarayacak bu kan emiciler.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    faizler inince değişen bişey olmuyor bu sefer 400.000 olan konut 500.000 oluyor düşük faizli kredi işe yaramıyor.sonuç insallah faizsiz bir hayata kavuşuruz ..faiz alanda verende iflah olmuyor
    Cevapla
  • VATAN SEVER 2 yıl önce Şikayet Et
    bu faizci sistem olduğunu müddetçe işimiz hiç düzgün gitmez
    Cevapla