Bakan Dönmez açıkladı: Enerji fiyatları ne zaman düşecek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji fiyatlarının düşüşe geçebileceği tarihi açıkladı.

GİRİŞ 02.11.2021 01:16 GÜNCELLEME 02.11.2021 09:39
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Bakan Dönmez, elektrikte TRT payının tarımsal sulama abonelerinden kaldırılmasına ilişkin çalışmayı da TBMM grubuna gönderdiklerini belirtti. Ayrıca Dönmez "BOTAŞ özelleştiriliyor mu?" iddiasına da yanıt verdi.

TBMM Genel Kurulunda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinin bugünkü gündem maddesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi oldu.

ENERJİ FİYATI AÇIKLAMASI

Genel Kurulda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, enerji fiyatlarına ilişkin olarak, "Bugün doğalgaz spot piyasasında çok yüksek fiyatların oluştuğunu görüyoruz. Avrupa piyasasında bin dolar, bin 200 dolar, bin 300 doların üzerinde fiyatları görüyoruz. Türkiye açısından doğalgaza talebin artış sebebi kuraklık.''

Bakan Dönmez, ''Karadeniz bandı son 30 yılın en yağışlı sezonu geçirirken, güney bandı Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu'ya baktığımızda son 30 yılın en kurak dönemini geçirdik. Bundan dolayı hidroelektrik santrallerimizi tam kapasite çalıştıramadık. Yeteri kadar suyun kullanılmaması karşılığı 6 metreküp doğalgaz olarak karşımıza çıktı. Biz geçtiğimiz yıl 48 milyar metreküp doğalgaz tüketmişken, bu yıl muhtemelen bunun 10-12 milyar metreküp üzerinde doğalgaz talebiyle karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kullandı.

FİYATLARIN DÜŞECEĞİ TARİHİ DUYURDU

Türkiye'nin yüzde 70 dışarıya bağımlı olduğunu söyleyen Dönmez, "Bu bahsi geçen satış fiyatları maliyetlerin oldukça üstünde olan fiyatlardır. Bizim beklentimiz ve temennimiz önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra fiyatların daha makul, rasyonel seviyeye gelecek olmasıdır. Bunları biz vatandaşımıza oldukça düşük seviyede yansıttık. Neredeyse yarısını yansıtıyoruz. Vatandaşımıza 200 TL'lik fatura geliyorsa, biz 200 TL devlet bütçesinden karşılıyoruz" dedi.

"AKDENİZ'DE 8 SONDAJ YAPILDI"

Doğalgaz sondaj çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, Akdeniz'de sekiz sondaj yapıldığını ve bunların altı tanesinin tartışmalı bölgelerde olduğunu kaydetti.

SONDAJ GEMİLERİ İÇİN AÇIKLAMA

Dönmez, sondaj gemilerinin satın alma yerine kiralanması görüşlerine ilişkin de, "Kiralansaydı bir tane sondaj yapamazdık. Ambargolar vardı. Kanuni gemisini 37,5 milyon dolara almışız. Üzerine yapılan masraf 165 milyon dolar. Yavuz yapım yılı 2011. Yavuz, 262,5 milyon dolara alındı. Reaktivasyon 38 milyon dolar. Fatih 154 milyon dolara alındı. Reaktivasyon bedeli 87,5 milyon dolar oldu. Toplam satın alma ve reaktivasyon beldeli 744.5 milyon dolara aldık. Bugün sipariş verseniz 790-800 milyon dolara bir yeni gemi alırsınız. Bir gemi yerine üç gemi aldık" şeklinde konuştu.

"BOTAŞ ÖZELLEŞTİRİLİYOR MU?" İDDİASINA YANIT

BOTAŞ'ta özelleştirme iddialarına ilişkin soruya cevap veren Dönmez, "TEİAŞ ile ilgili olarak yaptığımız yönetim ve denetimi devlette olacak şekilde özelleştirme programı yapılacağını söyledik. Burada rakam yüzde 5 veya yüzde 10 olacak. Biz sermayenin tabana yayılması adına halka arz etmiş olacağız. İletim mülkiyeti de, yönetimi de devlette kalacak, halka arz edilecek. BOTAŞ ile ilgili kanunda ikiye bölünmesiyle ilgili hüküm var. Bizde ikiye böleceğiz. Şu andaki haliyle bölme imkanı yok. BOTAŞ'ta şebeke işleten ile ticaretini yapanı ayrıştırmamız gerekiyor. BOTAŞ iletim tarafı ile gazın ticaretini yapanı ayrıştıracağız" diye konuştu.

Yaz saati uygulamasına ilişkin soru üzerine Bakan Dönmez, yaz saati başlangıcından itibaren 6.82 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını söyledi. Dönmez, tek zamanlı tarifede 3.97 milyar TL, farklı fiyat tarifelerinde ise 5.94 milyar TL tasarruf sağlandığını da ifade etti.

"TRT PAYI" AÇIKLAMASI

Bakan Dönmez, elektrikte TRT payının tarımsal sulama abonelerinden kaldırılmasına ilişkin çalışma yaptıklarını ve TBMM grubuna gönderdiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 45
  • suat 3 yıl önce Şikayet Et
    enerjiden kendi kendimize yetişemiyorsak, bari teknoloji yatırımı yapın da yazılım satalım. yazılımın hem fiziki nakliyesi olmaz hem de kâr marjı diğer tüm sektörlere göre en yüksek seviyededir.
    Cevapla
  • Can Polat 3 yıl önce Şikayet Et
    yeterli kaynaklar bulunarak biran once yerli enerjiye gecilmeli petrol mazot gubre elektrik dogalgaz ucuzlarsa ureticinin maliyeti duseceginden ucuzluk olur halk rahatlar, ha bire babam zam yapmayin artik biz dostuz :)
    Cevapla
  • Takip 3 yıl önce Şikayet Et
    Çalışmalar yapılıyor sondaj sismik takip edin
    Cevapla
  • Aslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Zam yapmayın, düşürmeyin, yeterki zam olmasın!!!!!! ////
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Enerji fiyatlarının düşmesini daha çok beklersiniz. İklim palavrası için imza atılan anlaşmayı okuyan yok herhalde. Enerji durmadan pahalanacak, enerjinin dokunduğu herşey de.. Mesela gıda.
    Cevapla
  • anı 3 yıl önce Şikayet Et
    enerji dışa baglı bize petrol veren ülkelerde sıkıntılar var o yüzden petrol fiyatları dünyada cok artıs var şu an devlet ötv almıyor yakıtdan almış olsa litre fiyatı 12 tl olur
    Cevapla
  • gurbetçi 3 yıl önce Şikayet Et
    dünyada ötv diye bir şey yok uyan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle