Karadeniz somonu ihracatı yüzde 275 arttı!

Karadeniz'de yetiştirilen somon balığında ilk 8 ayda 18 bin ton ihracat yapıldı, 102 milyon dolar gelir elde edildi.

Karadeniz somonu ihracatı yüzde 275 arttı!
Karadeniz somonu ihracatı yüzde 275 arttı!
GİRİŞ 30.10.2021 13:52 GÜNCELLEME 30.10.2021 13:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, yılın ilk 8 ayında, 20 ülkeye, 18 bin 243 ton somon ihraç edilerek, 102 milyon dolar gelir elde edildi. İhracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 275, değer bazında ise yüzde 357 oranında artış yaşanırken, Karadeniz somonu en çok yüzde 82 payla Rusya Federasyonu’na gönderildi. Bu ülkeyi ise Vietnam, Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti izledi. Türk somonu yüksek yağ oranı, rengi ve besin değerleri ile balık tüketimi fazla olan ülkelerin tercihi oluyor.

'1,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ'

Rize'nin Fındıklı ilçesinde Karadeniz somonu üreten Hasan Kuzuoğlu, Norveçliler gibi karides kabuğu ilave edilmiş yemle besleyerek, kırmızı renkli, 5-6 kiloluk balık üretmeyi başardıklarını belirterek, "İhracatı ilk defa Japonya’ya yaptık. Daha sonra Türk somunu üreticiliği yayılmaya başladı. 2023 yılı gelmeden, üretimin 200 bin tona çıkacağı ve ihracatının yaklaşık olarak 1,5 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Hem çiftçilik hem de turizm birlikte yürütülerek en az turizm kadar ciddi bir potansiyel balıkçılıktan ortaya çıkarılabilir. Balıkçılık aslında hem turizmden hem de oto ihracatından daha verimli bir sektördür. Sektörümüzün getirisi cari açığın kapanmasında önemli bir lokomotif olabilir” dedi.

‘TÜRK SOMONU DAHA KALİTELİ’

Türk somonunun Norveç somonundan daha kaliteli olduğunu söyleyen Kuzuoğlu, şöyle konuştu: "Japonya’nın Norveç somonunu tercih etmeyip, Türkiye’den somon almaya başlamasının sebebi budur. Türk somonunun yağ oranı daha yüksektir, renginin albenisi vardır ve besin değerleri daha yüksektir. Norveç’te yapılan tür ile bizim yaptığımız tür arasında ufak bir fark vardır. Doğru kişiler tarafından doğru sularda yapılırsa, Türk somonu kesinlikle Norveç somonundan daha kalitelidir. Bu durum bilimsel verilerle ortaya konmuş ve ispatlanmıştır. Türk somonu tuzluluk oranlarından dolayı sadece Karadeniz’de yetiştirilebilir. Tatlı sularda da yetiştirilebilir ancak suyun 12 ay boyunca soğuk olması gerekir, dolayısıyla ülkemizin çeşitli yerlerinde ender de olsa bazı baraj göllerimiz bu standartlara uyar. Barajlarda üretmek daha kolaydır, denizlerde üretmek akıntıdan, dalgadan dolayı daha sıkıntılı ve maliyetlidir”

'YOK SATIYORUZ'

Gelen talepleri karşılayamadıklarını söyleyen Kuzuoğlu, “Ağırlıklı olarak Rusya ve Japonya’ya ihracatımız var. Bütün ülkelerden yoğun bir talep var. Şu anda bizim firmamız somon satışında halk tabiriyle ‘yok satıyor’. Önümüzde bir talep listesi var ve karşılayamıyoruz. Firmamız bu sene 60 milyon dolarlık somon ihracatı gerçekleştirecek. Bir o kadar daha balık olsaydı, o kadar daha satacak ortam ve pazarımız bulunuyor. Maalesef yatırımlarımız çevresel etkenlerden dolayı o hızda ilerleyemiyor. Dünyanın her yerinde somon üretimi yapılamıyor, dolayısıyla Türkiye bu konuda çok ön plana çıkmış ve aranan ülke olmuş durumda. Bu sene somon ihracatımız hem gelir hem de miktar bazında artmış durumda. Bu durum artarak devam edecektir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Madem bu iş bu kadar karlı bir iş bakanlık destek versin . Üretilecek yerleri tespit etsin Boş boş beton dökeceklerine para getirecek işlere odaklanalım.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Hakkari'nin dağlarına baraj yapılsa, orası soğuk iklim olduğu için barajlarda çok rahat somon yetişir. Barajlardan hem enerji, hem su kaynağı hemde balık çiftlikleri olarak faydalanabiliriz..
    Cevapla
  • Uğur ur 2 yıl önce Şikayet Et
    Çıldır gölü, Aktaş gölü, Aygır gölü, Arpaçay barajı, Çat barajı, Tercan barajı gibi yerlerde sözleşmeli üretim yaptırabilirsiniz...
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu işin içindeyim. Vietnama balık işlenmek üzere japonya için gidiyor. Kilo fiyatları nakliye dahil 15 dolara ulaştı. Norveç’te bu işin yıllık getirisi 15 milyar dolar 1 milyon ton üretim var. Türkiye daha uygun iklime sahip olmasına rağmen 60 bin tonu geçemiyor. Sektörün önündeki en büyük engel tarım bakanlığı ve gümrükler ve türk hava yolları bununla ilgili bir çözüm planımız var ama cumhurbaşkanının takibinde olabilir. Bakanlıklarla bu işi tek başımıza çözmemiz mümkün değil.
    Cevapla
  • dr ali 2 yıl önce Şikayet Et
    mustafa mazaret cok da norvec bunu nerde ise 60 yildir yapiyor belki daha fazla biz ise yeni girdik o rakama gelmek icin zaman ve guven gerek biz de cok firma ilk de kaliteli yapar sonra hile baslar onun icin guven sorunu olur ustelik norvec baliklari gemiler ile cine gønderir orda paket yapilir icine biraz hile konur satilir yani paketleme cin de oldugu icin ucuz olur ve orda o yakin yerlere satilir norvec de ise markaya gøre ayni balik kilo on dolar ile 25 dolara cikar amma ayni seyi baska ulkeye bes dolara verir kendi halkini eder sistem var biz de guven verip iyi paketleme yaparsan o rakami yakanir da tr o kadar buyuk uretim yeri zaten yok galiba
    Cevapla
  • Deneme 2 yıl önce Şikayet Et
    Satin satin. Yokuda satin. Ne me lazim bir müslüman evladi yer felan. El yesin, bu vatanin suyunu topragini somurun gidin kazandiginiz kagitlarinizlada Hawaii lerde dubailerde hava atin. Herseyide masraf gosterip vergiden de dusun. Sonra biz çalışıyoruz cabaliyoruz ekmek parasi kazaniyoruz deyin nasil bir ekmekse artik.
    Cevapla
  • zenci 2 yıl önce Şikayet Et
    balikcilarda var , kimse almıyor. ben almak istedim annem istemedi kaldi
    Cevapla
  • M.ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Balıkçılarda bol bol var. Kilosunda pahalı deyil istersen bol bol yersin şimdi dışarı satmak suçmu oldu biraz insaf ya millet emek sarf edip ülkeye para getiriyor istihdam sağlıyor her halde sana göre bunlar suçlu öylemi ,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle