Bakan Karaismailoğlu: 3 yılda büyük başarılara imza attı

İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi yaptığına dikkati çeken Bakan Adil Karaismailoğlu, bu durumun Türkiye’yi küresel havacılıkta zirveye taşıdığını duyurdu.

GİRİŞ 29.10.2021 10:47 GÜNCELLEME 29.10.2021 11:15
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kısa sürede üst üste aldığı ödüllerle adından söz ettiren İstanbul Havalimanı, 3 yılda büyük başarılara imza attı.

29 Ekim 2018 tarihinde açılan İstanbul Havalimanı’nın 104 milyondan fazla yolcuya hizmet verdiğine dikkati çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı Türkiye’yi küresel havacılıkta zirveye taşıdı” dedi.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “2014 yılında temeli atılan ve Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı, birçok özelliği ile Türkiye ve dünya havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırdı” dedi. 

347 uçuş noktasıyla 25 Ekim tarihi itibarıyla 104 milyon 19 bin 599 yolcuya, 734 bin 599 uçuşa ev sahipliği yapıldığının altını çizen Karaismailoğlu, şöyle dedi:

“Kovid-19 salgını döneminde de çalışmalarını hızla sürdüren İstanbul Havalimanı, 26 destinasyona uçuş gerçekleştiren 11 yeni hava yolu şirketine hizmet vermeye başladı. Çağdaşlık ile fonksiyonelliği bir arada ele alan özgün bir tasarıma sahip İstanbul Havalimanı, ilhamını İstanbul’un kültürel mirasından alıyor. Terminalde İstanbul camilerinin, hamamlarının, kubbelerinin ve daha birçok tarihi yapının zenginliği, proje mimarisine ince ince işlenirken, Türk-İslam sanat ve mimarisi motifleri projeye güzellik, doku ve derinlik sağlıyor. İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi, yüzyıllardır İstanbul’un simgesi haline gelen ve Türk-İslam tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlanırken, 90 metre uzunluğunda olan İstanbul Havalimanı kontrol kulesi, dünyanın önde gelen tasarımcılarından aynı zamanda Ferrari’nin de tasarımcısı olan Pininfarina ve AECOM şirketi tarafından tasarlandı ve Uluslararası Mimarlık Ödülü'nü kazandı.” 

İSTANBUL HAVALİMANI’NA ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL

Açıldığı günden bu yana İstanbul Havalimanı’nın toplam 31 adet ödül ve sertifika aldığına vurgu yapan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın “Dünyanın En İyi 10 Havalimanı” arasında yer aldığını, ayrıca “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ve “Erişilebilir Havalimanı” ödüllerine layık görüldüğünü kaydetti.

MARMARAY 8 YILDA TÜRKİYE NÜFUSUNUN 7 KATI YOLCU TAŞIDI

 Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesinden bu yana geçen 8 yıllık sürede 600 milyona yakın yolcu taşıdı.

Sultan Abdülmecid tarafından hayal edilen Marmaray'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda yabancı devlet adamının katılımıyla 29 Ekim 2013'te hizmete açılmasının ardından 8 yıl geçti.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yılında hizmete giren ve 153 yıllık geçmişiyle "Asrın Projesi" olarak adlandırılan Marmaray, teknolojik altyapısı, ekonomik büyüklüğü, demir yolu ulaşımına kazandırdığı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri barındırıyor.

Aradan geçen 8 yıllık sürede 600 milyona yakın yolcu taşıyan Marmaray, 5,5 yıl boyunca 5 durakta kıtaları birleştirirken, 12 Mart 2019'dan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Gebze-Halkalı hattında 43 durakta hizmet vermeye başladı.

Bu tarihten sonra Gebze-Halkalı banliyö hattı olarak isimlendirilen Marmaray, aradan geçen 8 yıllık sürede Türkiye nüfusunun 7, İstanbul nüfusunun ise 40 katı yolcu taşıdı.

"Hızlı, konforlu ve kesintisiz ulaşımın adresi oldu"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Marmaray'ın ilk olarak 1860 yılında Sultan Abdülmecid Han tarafından dile getirildiğini anımsatarak, bu nedenle "Asrın Projesi" olarak nitelendirildiğini söyledi.

Marmaray'ın ilk olarak 29 Ekim 2013'te Kazlıçeşme-Ayrılık Çeşmesi kesiminde 5 istasyonla devreye girdiğini anımsatan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"13 Mart 2019'dan itibaren Halkalı-Gebze arası 43 istasyonla işletmeye alındı. Her yıl artan yolcu sayısıyla 8 yılın sonunda 600 milyon yolcuya ulaşan Marmaray, 76 kilometrelik parkuru 108 dakikada tamamlayarak hızlı, konforlu ve kesintisiz ulaşımın adresi oldu. Asya ve Avrupa kıtalarını 4 dakikada kat eden Marmaray, yolcu sayısıyla Türkiye nüfusunun 7 katından fazlası, İstanbul nüfusunun ise yaklaşık 40 katını taşımış durumda."

Karaismailoğlu, günde 450 bine yakın yolcu taşıyan Marmaray'da, 15 Ekim'den itibaren yolcu memnuniyetine yönelik yeni bir adım daha atıldığının altını çizerek, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonlarında kesintisiz ulaşıma kesintisiz iletişim imkanı sağlandığını bildirdi.

"Türkiye ekonomisine önemli katkı sunuyor"

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul kent içi ulaşımı destekleyen ve çevreci yönüyle fark yaratan Marmaray'ın yük taşımacılığında sağladığı avantajlarla Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşım imkanı sağlayan Marmaray ile yurt içi ve yurt dışı yük taşımacılığının daha kolay ve aktif hale geldiğini dile getiren Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Çin-Avrupa arası ilk transit geçişin Kasım 2019'da gerçekleştirildiği Marmaray, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı üzerinden dünya ticaretini domine ediyor. Dünya ticaretinin yanı sıra yurtiçi yük trenlerinin de kullandığı Marmaray Tüp Geçişi, Anadolu-Avrupa kıtaları arası transit geçişle üretici ve sanayicilerin öncelikli tercihi haline geldi.

Daha önce Anadolu'nun üretim merkezlerinden trenle Derince'ye, Derince'den feribot ve devamında kara yoluyla Çorlu'da bulunan sanayi tesislerine ulaştırılan yükler, artık Marmaray'dan geçerek aktarma yapılmadan ve vasıta değiştirmeden varış yerlerine ulaşıyor. Bu sayede sanayicilerin, üreticilerin ve ihracatçıların lojistik maliyetleri düşüyor, rekabet güçleri artıyor."

"Hedef; günde 1 milyon yolcu"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, hazihazırda günde 450 bin yolcu taşınan Marmaray'da bu alandaki hedefin 1 milyon yolcu ve tonlarca yük geçişi olduğunu vurguladı.

Karaismailoğlu, "Sınırları Türkiye'nin iki büyük şehrinden geçen Marmaray projesi, trenleri ile kent içi taşımacılıkta, YHT ile şehirlerarası taşımacılıkta, transit geçişle yük taşımacılığında her geçen gün Türkiye’de ve dünyada değerini katlıyor." diye konuştu.

1,5 yılda 1.280 yük treni geçti

Alınan bilgiye göre, Marmaray'dan yük trenlerinin geçmeye başladığı 17 Nisan 2020'den bu yana aradan geçen 1,5 yıllık sürede Avrupa yönüne 678, Asya yönüne 602 olmak üzere toplam 1.280 yük treni geçiş yaptı.

Büyük çoğunluğu uluslararası yük olan 1.280 trenle 540 bini netton olmak üzere yaklaşık 1 milyon ton yük Marmaray Tüpten geçerek taşındı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 15
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Zirvedeyiz ,uçuyoruz..zengin ettiler hepimizi
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 2 yıl önce Şikayet Et
    Başkaları seni niye zengin etsin, git oku kendini geliştir çalış kazan..
    Cevapla
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Malum cahil topluluğa göre bu başarılar yalan uluslar arası ödüller dereceler yalan çünkü onlara rağmen bu havalimanı yapıldı vay rüzgar olacak vay kuş güzergahı ülkeye zarar verecek oraya kadar kim gidecek neler dediler neler çünkü onlar bu ülkeyi kalkındırmak istemeyen bir avuç azınlık
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçenlerden ALLAHÜ TEALA razı olsun engellemek isteyenlerin de belasını versin !..
    Cevapla
  • Ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Karşı çıkanları tünelin başına getirsinler.geleni geçeni saysınlar.belki akılları başlarına gelir.
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada sormak istedigim soru su istanbul havaalani nin yapildigi yerin olumsuz hava sartlarina maruz kalacagini iddia ederek yapimini durdurmaya calisan o aydin nüsvetteleri ne diyor bu duruma cok merak ettim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle