Şimdi tüm gözler özel bankalarda! 70 bin TL vatandaşın cebinde kalacak

Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını yüzde 16'ya kadar çekmesi sonrası 3 kamu bankası Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Faizlerdeki indirim sonrası gözler özel bankalara çevrildi.

Şimdi tüm gözler özel bankalarda! 70 bin TL vatandaşın cebinde kalacak
Şimdi tüm gözler özel bankalarda! 70 bin TL vatandaşın cebinde kalacak
GİRİŞ 25.10.2021 11:29 GÜNCELLEME 25.10.2021 14:34
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını yüzde 18'den yüzde 16'ya kadar çekmesi sonrası asıl hedef olan ticari kredi faiz oranlarının düşürülmesi için kamu bankaları girdi.

Ekonominin en büyük sorunu olan enflasyonun daha da artmaması için tüketici kredilerinde vade kısıtına gidilerek buradaki artışı istemeyen ekonomi yönetimi politika faiz indiriminin ticari kredilere yansıtılarak ekonominin canlandırılmasını hedefliyor.

FAİZLERDE DÜŞÜŞ BAŞLADI

Bu doğrultuda yola çıkan kamu bankaları ticari kredilerdeki indirimin fitilini ateşledi.

Kamu bankaları kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yaptığını duyurdu.

Kamu bankaları konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL, altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulayacak. 

GÖZLER ÖZEL BANKALARDA

Faiz artışlarını anında kredilere yansıtan özel bankaların, kamu bankalarının uygulamaya koyduğu 200 bazlık faiz indirimi sonrası yapacağı hamle merak ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi ve sonrasında kamu bankalarının başlattığı faiz indirimlerine sesiz kalan özel bankalar, kamuoyundan çok fazla tepki çekmişti. 

Kamu bankalarının indirimi sonrası tüm gözlerin özel bankalara çevrildiği bu günlerde bankaların indirimleri edip etmeyeceği ise merak ediliyor.

BİNLERCE TL VATNADAŞIN CEBİNDE KALACAK?

Özellikle konut kredilerinde yapılan faiz indirimi sonrası vatandaşın omzundan binlerce TL'lik faiz yükü kalkacak.

Kamu bankalarının 1 milyon TL altı tutarındaki konut kredisi faiz oranları yüzde 1,29 düşürmesi sonrası 500 bin TL'lik bir kredide 60-70 bin TL gibi bir rakam vatandaşın cebinde kalacak...

İNDER Başkan Durbakayım: Faiz indirimi kamu bankalarıyla sınırlı kalmamalı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarınca kredi faiz oranlarında yapılan indirimlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TCMB'nin son kararı sonrası ilk olumlu tepkinin kamu bankalarından geldiğini aktardı.

Kamu bankalarının konut kredilerinde yaptığı indirimin piyasaya yansımasının geçmişte olduğu gibi bu dönemde de çok olumlu olacağını kaydeden Durbakayım, "Faiz indiriminin ilk etapta özellikle ikinci el konutlarda yeni bir alım dalgasına yol açacağını bekliyoruz. Gerek dövizde gerçekleşecek kar satışları, gerekse faiz indiriminin sağladığı avantaj yatırım amaçlı satışlarda artış sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Durabakayım, faiz indiriminin birinci el konutlara yansıması için özel bir kampanyanın gerekli olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene olduğu gibi kamu bankaları ve Emlak Konut önderliğinde ve sadece birinci el konutları kapsayan faiz kampanyası, ekonominin dinamosu olan gayrimenkul sektörü için yeni bir can suyu olacaktır. Arzu ettiğimiz söz konusu kampanya faizinin, geçen seneki gibi yüzde 0,64 seviyelerinde olmasını beklemiyoruz. Ama aylık bazda yüzde 0,99'un altında olması ve kampanya süresinin ise en az bir yıl olmasının süreklilik açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. Birçok inşaat firması da bu girişime olumlu destek verecektir. Firmaların da bir miktar faizi sübvanse etmesi, oranı yüzde 0,80'lere kadar çekebilir."

Durbakayım, faiz indirimlerinin sadece kamu bankalarıyla sınırlı olmaması ve özel bankaların da taşın altına elini koyması gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR 48
  • Nusret KARA 2 yıl önce Şikayet Et
    EEEEYYYYYY İnşatçılar Ev Satanlar Hadi Ne Duruyorsunuz Faizler Aşağıya Çekilmiş Hemen Sattığınız Evlerin Parasını 2 - 3 Katına Çıkarın 1 Saat Önce Anlaştığınız Kaporasını Bile Aldığınız Evlerin Satışını İptal Edin 200 - 300 Bin TL Ekleyin Öyle Satın. Geçen Seferde Öyle Etmiştiniz ya... YATACAK YERİNİZ YOK sizin
    Cevapla
  • Ali aslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Oldu Gözlerim Doldu. Sen çok biliyorsan yaparsin mütahitlik insanlara 300.000 TL nasil ev satilirmiş gösterirsin tüm Türkiyeye, HODRI MEYDAN Yapamiyorsan susta seni adam sansinlar
    Cevapla
  • Fazıl 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizler 0.69 a düştüğünde hemen bir ev almaya karar vermiştim 280 bin TL'ye ilanda beğendiğim ev bir baktım 375 bin TL olmuş yani devlet vatandaşa iyilik yaptığını sanıyor ama aslında ev sahiplerine iyilik yapıyor bizde doyumsuzluk olduğu fırsatçılık olduğu müddetçe faiz 0.15 ede düşse hemen evlere zam yaparlar ağzımı bozmayacam ama iş aynen böyle yüzde 99 u müslüman yüzde 75 i sahtekar olan bir milletiz
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    fırsatçı bir ve parata tapar bir millet olmuşuz
    Cevapla
  • Nusret 2 yıl önce Şikayet Et
    Agzina saglik
    Cevapla
  • Hatice 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi len, Bu işler arz Talep meselesidir, Sen madem çok ucuz ev istiyorsun git idlipte 3 dolara ev satiyorlar al oradan.
    Cevapla
  • Ser 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemen koşun bir ev alın bu fırsat kaçmaz sonra ağlamayın
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi firsat, Bu faiz oraniyla aldigin ev sana iki misline gelecek. Firsat degil kandirmaca. Avrupada amerikada faizler bizden 15 misli daha az N"ber
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın cebine kalmayacak. Talep olunca müteahhitler fiyatı yükseltecek. Direkt bankalara değil müteahhite gidecek o para. Geçmişte hep böyle oldu. Faizin düşmesinden vatandaş bir şey kazanmadı.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankasında biriken para, hemen faizi düşürmek için kullanılmasa, dolar yerinde duramiyorda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle