Altın fiyatları yükselince talep arttı! 70 liradan satılıyor

Altın fiyatları yeniden rekor seviyelere çıkınca vatandaşlar gram altın yerine daha düşük gramajlı ürünlere yöneldi. Piyasada 0.25, 0.10, 0.05 gram altınlar üretilmeye başlandı.

Altın fiyatları yükselince talep arttı! 70 liradan satılıyor
Altın fiyatları yükselince talep arttı! 70 liradan satılıyor
GİRİŞ 23.10.2021 13:02 GÜNCELLEME 23.10.2021 13:03
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Geçen yıl ekonomilerdeki durgunluk, düşük faiz ve dolar, Euro gibi para birimlerinin değer kaybetmesi nedeniyle yatırımcı, güvenli liman olan altına yönelmiş ve altın rekor üstüne rekor kırmıştı. Ons (31.1 gram) altın tarihinde ilk kez 2 bin doları aşmış, gram 540 lirayla zirveye çıkmıştı. 2021’de ise aşının bulunması ve küresel ekonomilerdeki normalleşmeyle 480 lira civarında bir seyir izleyen gram, son dönemde tekrar yükselişe geçerek önceki gün 557 liraya çıkarak rekor tazeledi. Uzmanların yılsonu beklentisi ise 600 lira civarında.

70 LİRAYA DA ALTIN VAR

Hal böyle olunca düğün takısı almak ya da birikim yapmak isteyenler çareyi gramajı daha düşük ürünlerde buldu. Kuyumcular da bu tercihi dikkate alıp üretime başladı.

Vatandaşlar daha çok bilinen gram altın veya yarım gram (0.50 gram) yerine 24 ayar olan 0.25, 0.10 ve 0.05 gramlık altına yöneldi. Gramaj farkı nedeniyle ucuz olan 0.25 gramı piyasada yaklaşık 160 liraya, 0.10 gramı 100 liraya, 0.05 gramı da 70 liraya bulmak mümkün. Özellikle internet üzerinden satılan bu altınlar İstanbul Kapalıçarşı’da ise sadece talep üzerine üretilip satılıyor. Yani henüz piyasada çok da yaygın değil. Bunların bazıları 22 ayar olarak da satılıyor!

ÖZEL TALEBE GÖRE

Kapalıçarşı’da 20 yıldır altın alım-satımı yapan başka bir esnaf da şunları söyledi: “Şu anda elimizde 0.10 gram altın yok ama özel olarak talep ediliyorsa yapıyoruz. Basım yapan çoğu üreticinin de henüz 0.10 gramlık kalıbı yok. Çünkü açıkçası basım maliyeti kendi işçiliğini karşılamıyor. Vatandaştan da çok fazla talep yok. Zaten son 10 gündür altındaki yükseliş nedeniyle Kapalıçarşı da sakin. Vatandaşlar altının daha da yükselmesini bekliyor.”

VATANDAŞ ÇÖZÜM ÜRETTİ

Bu ürünlerin geçtiğimiz yıllarda da piyasaya sürüldüğünü ama rağbet görmediğini belirten altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Özellikle 0.25 gram zaten vardı ama vatandaş çok tasvip etmiyordu. Yani ‘O kadar da değil’ diyordu. Ancak şimdi talep olduğu söylenebilir. Aslında altın fiyatları arttıkça vatandaş kendi çözümünü buluyor. Örneğin, Anadolu’da çeyrek veya gram altın takamayanlar artık 10-20 dolar takmaya başladı. Bu küçük gramlar da bir çözüm olabilir” dedi.

ARZ TALEP MESELESİ

Altın fiyatlarının yükselmesiyle çeyrek veya gram alanların daha az gramajlı ürünlere yöneldiğini belirten Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkan Vekili Atilla Saraç da “Eskiden düğünlerde tam, yarım veya çeyrek takılırdı. Ama çeyrek 850-900 lira olunca vatandaşın bütçesi zorlanmaya başladı. Bunu gören üreticiler alternatif ürün çıkardı. Geliri kısıtlı vatandaşlar için oldukça mantıklı bir seçenek. Ancak üretici açısından bakarsak 0.10 gramların kâr anlamında getirisi olmuyor” diye konuştu.

İNTERNETTEN ALIRKEN...

0.25 veya 0.10 gramlık altınlar internette de satılıyor. Ancak uzmanlar internet alışverişlerinde sahte veya belirtilenden daha düşük ayarlı altınlara karşı uyarıyor. Bu nedenle internetten alışveriş yaparken sitenin güvenilirliğine dikkat edin. Bunun için kurumsal firmaların sitelerinden alışveriş yapın. Sitenin ‘SSL’ sertifikası olup olmadığına bakın. Ayrıca piyasa fiyatının çok altında bir fiyata satılıyorsa uzak durun.

Bir altının sahte olup olmadığını anlamanın diğer yolları ise şunlar:

Altın manyetik bir madde değil. Yani mıknatısa yaklaştırıldığında çekim oluşmaması gerekir.

Altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdır.

Altının sesi toktur. Sahte ürün bir camın üstüne atıldığında tiz bir ses çıkar. Gerçek altından tok ses çıkar.

Altının üzerinde ayarının (14, 22 vs.) yazdığı bir damga ve üretici firmanın damgası olmalı.

Ağza alıp ısırma yöntemi gerçekçi bir yöntem değil. Bunun yerine altına dokunulabilir.

Gerçek altın yumuşak olur.

Altın, ‘mihenk taşı’ (100 TL’ye satılıyor) denilen altın taşına sürtülmeli.

Ayar suyu (45 TL’ye satılıyor), altının gerçek ayarını kontrol etmede kullanılabilir.

Altın ateşe atıldığında rengini ve şeklini değiştirmez. Koku yapmaz. Sahtesi ise erir, kararır.

Kuyumcular odası ve ayar evlerindeki ölçüm cihazlarıyla yapılan test de gerçek altını anlamak için bir yöntem.

İŞTE DÜN İTİBARIYLA ALTIN FİYATLARI

Çeyrek: 911 TL

Gram: 557 TL

0.50 gram: 324 TL

0.25 gram: 160 TL

0.10 gram: 100 TL

0.05 gram: 70 TL

 

YORUMLAR 9
  • Greenpeace 2 yıl önce Şikayet Et
    Altın fiyatları gerçekte çıkmadı. Sadece dolar kurundaki yükselişe bağlı arttı. Dünyada yerinde sayan altın ons var biz ₺ değer kaybına bağlı olarak gram fiyatını yükseltiyoruz. Bugün dolar 3 ₺ olsa altının gramı 173 ₺ olurdu. Gelişmiş ülkeler altına yatırım yapmaz Orta ve gelişmekte olan bizim gibi ülkeler 'altın ile yatar altın ile kalkar.' Borsa ve gümüş onlarda daha çok ilgi çekiyor. Şimdi de coinler.
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Almasınlar çok mu önemli parası var ki alıyor.
    Cevapla
  • Çözümçü 2 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef çözüm hep vatandaştan bekleniyor
    Cevapla
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    30 yıl önce herkes çeyrek altın alabiliyordu. konu komşu herkese çeyrek takılırdı. şimdi akrabalar gram altın takıyor... 0.05 gram diye haberde yazıyor. bu arada çeyrek taktığım biri bana gram taktı. hakkımı helal etmiyorum kendisine
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bencede yanlıs madem kendisine yatırım yapıyon takma çeyrek altını al kenara koy..Bu karşılıklı sen şunu taktın bende takayım kültürün vazgeçmeliyiz..Böyle birşey yok katılıyorum..
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    benim çeyrek taktığım ve hiç düğünüme katılmayanlar Allaha havale ediyorum sizleri
    Cevapla
  • burak 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen bende zamanında çok çeyrek taktım öyle birşey olsa bende helal etmem
    Cevapla
  • enteresan 2 yıl önce Şikayet Et
    Osman bey, taktığımız takıların amacı yeni evlenen çifte yeni kurdukları yuva ve yeni başladıkları hayatlarında yardımcı olmak veya ailelerine veriyorsak düğün masraflarına katkıda bulunmak değil midir?. Takıların borç olarak takılmasını hoş görmüyorum ben şahsen. Çünkü herkesin rövanş için eşit şansı olmayabilir. Herkesin aynı sayıda çocuğu olmayabilir. 3 çocuğu evlenen bir aileye her düğünde çeyrek taksanız ve sizin 1 çocuğunuz evlense onlardan beklentiniz 3 çeyrek altın mıdır ?? maalesef bu düşünce yaygın ve bence yanlış
    Cevapla
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun adı hediyedir isteyen istediği kadar takar.borc mu verdin ki hakkini helal etmiyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle