Renault üretim hedefini 500 bin araç azalttı

Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üreteceğini ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söyledi.

Renault üretim hedefini 500 bin araç azalttı
Renault üretim hedefini 500 bin araç azalttı
GİRİŞ 22.10.2021 09:32 GÜNCELLEME 22.10.2021 09:32

Fransız otomobil üreticisi Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üretecek. Şirket Temmuz’da açıkladığı tahminin de bu rakamın 200 bin olarak gerçekleşeceğini öngörmüştü. Renault, “Dördüncü çeyrekle ilgili belirsizlikler artmasına rağmen grup olarak 500 bin araca yakın yıllık üretim kaybı öngörüyoruz” dedi.

Yıl için tahmini üretim zararlarındaki artışa rağmen, Renault tam yıl operasyonel kar marjı oranını yılın ilk yarısına paralel olmasını bekliyor. Grup ayrıca işletme sermaye harcamaları hariç otomotiv operasyonel nakit akışının pozitif olmasını hedefiyor.

Toyota da üretimi düşürdü

Küresel çip tedarik krizi dünya çapında birçok otomobil üreticisini etkilemeye devam ediyor. Japon otomobil devi Toyota Motor da yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşürecek.

Öte yandan Toyota, son üretim kısıntılarına karşın, 2021 mali yılı için küresel üretim planını değiştirmeyerek 9 milyon araçta tutmaya devam edecek. Toyota, üretimini Aralık ayından sonra tekrar normal seviyesine getirmeyi ve planında sözünü ettiği rakama ulaşmayı amaçlıyor, ancak şirket içinde bir kaynak, bazı belirsizliklerin sürmesini beklediğini kaydetti.

Japon oto üreticisi, Eylül sonlarında yaptığı bir tahmine göre, ülke içi üretimini 50 bin araç ve denizaşırı üretimini ise 100 bin araca kadar azaltacak. Gelecek ayki üretim hacminin Kasım sonlarındaki seviyesi olan 820 bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor.