TEPAV'a "Tütün endüstrisinden uzak dur" çağrısı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Tuba Turgut koordinasyonunda toplanan 27 kuruluş TEPAV'a, "Tütün endüstrisi ile birlikte düzenleyeceğiniz etkinliği iptal edin ve tüm işbirliğinizi durdurun" çağrısı yaptı.

TEPAV'a "Tütün endüstrisinden uzak dur" çağrısı
TEPAV'a "Tütün endüstrisinden uzak dur" çağrısı
GİRİŞ 21.10.2021 12:58 GÜNCELLEME 21.10.2021 12:58

Bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve sağlık uzmanlık kuruluşları gibi 27 kuruluşun dahil olduğu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Tuba Turgut koordinasyonunda çalışmalarını icra eden Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi bugün olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında dünya sigara devi Philip Morris International'ın (PMI) paravan örgütü Dumansız Dünya Vakfı tarafından sağlanan hibeyle Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan rapor ile yarın yapılması planlanan webinar çalışması odağında tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini Türkiye pazarına sokma çalışmalarının istişare edildiği toplantı sonrasında TEPAV’a “Tütün endüstrisi ile birlikte düzenleyeceğiniz etkinliği iptal edin ve tüm işbirliğinizi durdurun" çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Philip Morris International'ın (PMI) paravan örgütü Dumansız Dünya Vakfı’nın sağladığı hibe ile hazırlanan bilimsellikten uzak ve manipüliatif raporlar üzerinden uzmanların çevrim içi etkinliklere davet edildiğini gözlemliyoruz. İşbirliğinizin tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirmesi, halk sağlığını koruyucu yasaların tartışmaya açılması bu ürünlerin Türkiye pazarına sokulmaya çalışılmasını amaçladığı ortadadır. Gerek bu toplantının gerekse tütün kontrolünün takipçisi olacağız. Lütfen 21.10.2021 tarihinde tütün endüstrisi ile birlikte düzenleyeceğiniz çevrim içi etkinliği iptal edin ve başta Dumansız Dünya Vakfı olmak üzere tütün endüstrisi ile tüm işbirliğinizi durdurun. Tütün endüstrisi başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun sağlığını tehlikeye atan ve halk sağlığını koruyucu çalışmaları engellemek için çok sayıda taktiği bulunan kirli bir endüstridir. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yüksek oranda bağımlılık yapan maddelerin ülkemize pazarlanmasına yol açacak tüm davranış ve işbirliklerinden kaçının."

KAYNAK: HABER7