Enerji krizden çıkış için Türkiye'yi seçtiler! Yardım talebinde bulundular

Lübnan hükümeti ülkede yaşanan enerji krizi sonrası çıkış yolu arıyor. Konuyla ilgili Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin ise enerji krizden çıkış için Türkiye'yi seçmeleri gerektiğini dile getirerek, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirdi.

Enerji krizden çıkış için Türkiye'yi seçtiler! Yardım talebinde bulundular
Enerji krizden çıkış için Türkiye'yi seçtiler! Yardım talebinde bulundular
GİRİŞ 19.10.2021 17:40 GÜNCELLEME 19.10.2021 17:40
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin kendileri için bir model teşkil ettiğini belirten Bakan Nasır Yasin, enerjiye olan bağımlılıktan kurtulmak için Türkiye'den yardım talebinde bulundular.

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, ülkesinin geleneksel enerjiye olan bağımlılıktan kurtulması için Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediğini söyledi.

Yasin, AA muhabirine ülkesinin içerisinde bulunduğu kronik elektrik krizinin çözümü için alternatif kaynakların temin edilmesiyle toplu taşımanın kalkındırılması hakkında açıklamalarda bulundu.

Lübnan'daki elektrik üretimi için geleneksel enerji kaynakları petrol ve doğal gaza olan bağımlılığının yüzde 95 civarında olduğunu belirten Yasin, ülkenin elektrik krizinden kurtulması için hükümetin alternatif enerji kaynakları temin etmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda Türkiye'nin kendileri için bir model teşkil edebileceğini belirten Yasin, "Lübnan'ın elektrik hususunda, geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığının azaltılması için Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki tecrübesinden faydalanmalı diye düşünüyoruz." dedi.

Yasin, ülkesinin, çevreci ekonomiyle hazırlanma kapsamında, teknolojisi "çevre dostu" olan yenilenebilir enerji için adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Enerji ve çevre sağlığı konusunda, Lübnan'da toplu taşımanın yeniden kalkındırılmasının önemine değinen Bakan Yasin, "Ülkenin bu süreçte çok ciddi bir şekilde toplu taşımaya ihtiyacı var. Otobüs gibi çevre dostu taşıtların hizmete sokulması gerekiyor. Bunun için de yine elektrik enerjisine ihtiyaç var." diye konuştu.

Lübnan'ın toplu taşıma sistemine sahip olabilmesi için Enerji ve UIaştırma Bakanlığı'nın şu anda bir çalışma yürüttüğünü belirten Yasin, "Çevre dostu böylesi teknolojileri bulunan Fransa ve Türkiye gibi ülkelerle tecrübe paylaşımı konusunda Lübnan'ın iş birliği ihtimali söz konusudur." dedi.

Toplu taşıma dosyasının görüşülmek üzere Bakanlar Kurulu gündemine alındığını söyleyen Yasin, "Özellikle Türkiye gibi otobüs üretimi yapan ülkelerin Lübnan'a nasıl yardımlar sunulabileceği ele alınmayı bekliyor." bilgisini verdi.

Yasin, bizzat kendisinin Türkiye'deki bazı otobüs firmalarıyla bağlantıya geçip, fiyat teklifi ve diğer detay bilgilerini aldığını aktardı.

LÜBNAN'DAKİ ELEKTRİK ÜRETİMİ VE TOPLU TAŞIMA

Ülkenin en büyük kenti olan başkent Beyrut'ta başta metro olmak üzere tramvay ve otobüs gibi büyük toplu taşıma araçları bulunmuyor.

Araç fiyatlarının yüksek olmaması ve yakıt fiyatlarının da düşük olması dolayısıyla, toplu taşımada genellikle taksi ve kısmen de dolmuşlar kullanılıyor.Ancak akaryakıt fiyatlarında son 3 ay itibariyle birden meydana gelen zamlar, ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle yakıtın teminindeki aksaklıklar, toplu taşımanın önemini bir kez daha gündem getirdi.

Ayrıca, Lübnan'da elektriğin yüzde 95'i genellikle petrol yakıtı ve kısmen de doğal gaz ile çalışan, altyapısı yetersiz sürekli kesintilere sebebiyet veren tesislerde üretiliyor.

Vatandaşlar, şu anda Lübnan Elektrik Kurumu'ndan günlük maksimum 3 saat devlet elektriği hizmeti alabiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • süleyman şah 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiye derhal nükleer teknolojiye sahip olmalıdır...vakit geçirmeden,derhal...
    Cevapla
  • Xxx 2 yıl önce Şikayet Et
    Nefret ediyorum varlıkda değilde bataklıkdayken yetiş Türkiye demelerinden
    Cevapla
  • hacı emmi 2 yıl önce Şikayet Et
    dünya da nükleer santral var, hainler ülkemizde yaptırmamak için cok uğraştılardı.chp, yeşiller, soroscular yürüyüş yapmışlardı. Aynı durum lübnan dada olmuş olabilir mi?
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    yahu bir ülkede çıkıp fazladan 4 5 milyar dolarımız var Türkiye yi seçtik demez ki.
    Cevapla
  • Cevap 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün yatırımı yapan yarın 4 5 milyar dolar değil 40 50 milyar dolar getirir küçük düşünmemek gerek
    Cevapla
  • Akil Gözü 2 yıl önce Şikayet Et
    Dogu akdeniz plani ile beraber düşünülebilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle