Yeni kriz için geri sayım başladı! Yüzde 77'ye yükseldi, 'Altın' Türkiye'nin elinde

Kovid-19 salgını sonrası yeniden şekillenen küresel tedarik zinciri beraberinde yeni sorunları da getirdi. Tedarik krizi her gün biraz daha çıkmaza girerken, Türkiye ise elindeki üretim kalitesi ve jeopolitik konumu sayesinde 'altın' ülke konumunda...

Yeni kriz için geri sayım başladı! Yüzde 77'ye yükseldi, 'Altın' Türkiye'nin elinde
Yeni kriz için geri sayım başladı! Yüzde 77'ye yükseldi, 'Altın' Türkiye'nin elinde
GİRİŞ 15.10.2021 15:46 GÜNCELLEME 15.10.2021 15:47
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Pandeminin başında üretimlerin durması ve ardından gevşeme ile artan talep şoku küresel tedarik zincirinde tüm dengeleri alt üst etti.

YENİ KRİZ İÇİN GERİ SAYIM: YÜZDE 77'YE YÜKSELDİ

Şu anda dünyanın en büyük limanları, %77 oranında yavaşlayan ve biriken işlerle karşı karşıya kalmış durumda. Hem boş konteyner bulmak büyük bir şansa dönüşmüş hem de fiyatlar pandemi öncesine göre yüzlerce kat artmış durumda.

Her geçen dön daha da kötüleşen bu durum, küresel tedarik zincirinde her an patlayabilecek bir krize döndü.

ALTIN KONUM TÜRKİYE

Pandemi ile beraber ülkeler sınırlarına daha yakın konumda bulunan lokasyonlardan ticareti seçerken bu eksenin Çin'den kaymasına neden oldu.

Yaşanan üretim, tedarik ve maliyet etkenleriyle beraber bir çok Avrupalı ve ABD'li şirket Çin'de üretimi ciddi ciddi tartışır duruma gelirken, Türkiye ise sahip olduğu jeopolitik konum sayesinde 'altın konumunu' güçlendirdi.

Türkiye, tam 1,3 milyar insanın yaşadığı ve 26 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Avrupa, MENA( Orta Doğu ve Kuzey Afrika)  ve Orta Asya pazarına 4 saatlik uçuş mesafesinde. Bunların yanı sıra Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ve 20'den fazla ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. 

REKORLAR KATLANARAK DEVAM EDİYOR

Öte yandan Türkiye’nin üretim ve ihracat odaklı büyüme performansı, küresel tedarik zincirinin yeni merkez olma üssü konumunu bu dönemde oldukça fazla güçlendirdi. Üretim kalitesi ve lojistik imkânları nedeniyle özellikle Avrupa'dan Türkiye’ye yönelen siparişleri yetiştirmek için ihracatçı firmalar geceli gündüzlü çalışıyor. Bu dönemde Türkiye Son 13 ayın 11’inde aylık ihracat rekoru kırdı. 12 aylık dönemde 212 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Eylül ayı ihracatı yüzde 30’luk artışla 20 milyar 783 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

AVRUPALI MARKALARIN TEK SEÇENEĞİ TÜRKİYE

Bu yüzden de yakın dönemde dünya devi şirketlerden peş peşe Türkiye atağı gelmeye başladı. Özellikle Çin ve Asya ülkelerinden tedarik sıkıntısı yaşayan Avrupa'lı firmalar için kaçınılmaz tek yok Türkiye'ye çıkıyor. İsveçli mobilya şirketi IKEA, Polonya merkezli hazır giyim firması LPP, Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim ve Belçika merkezli uluslararası paketleme şirketi DW Reusables Türkiye yatırımı için ilk harekete geçen şirketlerden oldu. Ayrıca hali hazırda İzmir'de üretim gerçekleştiren Alman moda devi Hugo Boss da Türkiye'ye yeni yatırım kararı aldı.

YORUMLAR 62
  • MGün 2 yıl önce Şikayet Et
    Yirmi yıl önce olanları, içinde bulunduğumuz durum ile 20 yıl içinde yapılan yatırımları unutma ve şu anki imkanlarını bir karşılaştır değerlendir Canım Ülkem , Özellikle son 5 yılda yaşadıklarımızı bizim dışımızda hangi ülke kaldırabilirdi acaba lütfen bir düşün. Terör olayları, patlayan bombalı saldırılar, Güney doğuda ki hendek olayları, Ülkeyi işgal girişimi dahil küresel Covid 19 salgını, depremler, orman yangınları, seller... Yaşanan bunca olağan üstü olaylara rağmen Ülkem dimdik ve hatta daha güçlü bir şekilde ayakta. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm herkese teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun
    Cevapla
  • Şahin 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok isabetli ve güzel bir yorum.Başka söze ne hacet
    Cevapla
  • İlyas 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul havaalanı gibi önemli projeler ve oto yollar köprüler önümüzdeki dönemde daha iyi anlaşılacaktır.. Ayriyeten demir yolu projeleri çok önemli ve deniz yolu ve liman projeleri artırılmalıdır
    Cevapla
  • Ekrem 2 yıl önce Şikayet Et
    Jeopolitik konumdan ziyade çinde asgari ücretin Türkiye den fazla olması etken değildir değil mi
    Cevapla
  • Salih Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye hep bu konumdadı. Sonuc ne ? 20 senedir ne degişti ?
    Cevapla
  • Ramco 2 yıl önce Şikayet Et
    Sonucu anlaman için cumhuriyet zamanından 20 sene öncesi zamana bakacaksın
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok şey değişti ama gözü ve gönlü körler bunu görremez.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Devir değişti
    Cevapla
  • Black 2 yıl önce Şikayet Et
    Kornea nakli uygundur... Biraz da izan ve vicdan... Tok karnına, bolca....
    Cevapla
  • Gardaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sonucu görebilmek için 20 sene hatta 30 sene önceye baka bilirsiniz
    Cevapla
  • Yaralı 2 yıl önce Şikayet Et
    Gümrük vergisi almak için ithale devam
    Cevapla
  • Galip yıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    Sende olmayan ham maddeleri ithal edip onları mamul hale getirip ihraç edersin. İthalatı kötü gösterme. Japonyanın kömürü , demiri , petrolü yok ama ihracatı kg. Cinsinden en üst seviyededir. Biraz kafa yor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle