Bakan Vedat Bilgin: Çalışma mevzuatını yenilememiz lazım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bizim çalışma mevzuatımız çok eski. Hem sendikalar kanunumuz hem iş kanunumuz hem de toplu sözleşme kanunumuz. Bütün bu mevzuatı yenilememiz lazım." dedi.

Bakan Vedat Bilgin: Çalışma mevzuatını yenilememiz lazım
Bakan Vedat Bilgin: Çalışma mevzuatını yenilememiz lazım
GİRİŞ 14.10.2021 15:15 GÜNCELLEME 14.10.2021 15:17
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "İşimizin Yarını" ana temasıyla düzenlediği Ortak Paylaşım Forumu'na katıldı.

Forumun önemini dile getiren Bilgin, "Platformlarda her sorun çözülmez ama bu ortak platform şöyle bir kültür yaratır; birlikte konuşmayı, neyin çözülüp çözülemeyeceğini bilmeyi, onun üzerine tartışmayı ve alternatiflerin olduğunun farkına varmayı sağlar. Bu benim açımdan önemli. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var." diye konuştu.

Kovid-19 salgınının dünyada değişim sürecini hızlandırdığına dikkati çeken Bilgin, "Kovid süreci, esnekliği, uzaktan çalışmayı, dijital çalışmayı gündemimize taşıdı. Dolayısıyla bizim çözmemiz gereken yeni sorunlardan biri bu. Bu bizim karşımıza neyi çıkartıyor, buna güvenceyi -sağlık ve emeklilik primi- nasıl sağlayacağız. Yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bunların üzerinde durmamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"BEYAZ BAYRAK UYGULAMASINI BAŞLATACAĞIZ"

Örgütlenme özgürlüğü konusunda mevzuattaki engellerin ortadan kaldırılmasının gündemlerinde olduğunu belirten Bilgin, şöyle konuştu:

"Biz bu konuda bir çalışma içerisindeyiz. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Bey de bir çalışma yaptırdı. Bizim çalışma mevzuatımız çok eski. Hem sendikalar kanunumuz hem iş kanunumuz hem de toplu sözleşme kanunumuz. Bütün bu mevzuatı yenilememiz lazım. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açmamız lazım, hızlandırmamız lazım. Burada bazı sorunlar var. Boşluklar var, o boşluklar Yargıtay kararlarıyla dolduruluyor. Onlar da kendi açılarından kararlar veriyorlar. Mevzuatın eskiliği nedeniyle birtakım sorunlar oluyor. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açtığımızda kayıt dışıyla mücadelede ciddi bir mesafe alırız. Zaten kurumsal işletmelerde böyle bir sorun yok.

Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve vergi borcu olmayan işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. "Burada işçiler örgütlüdür, burada örgütlenme özgürlüğü gerçekleşmekte, burada işletme, işçilerin sağlık sigortası primini yatırmaktadır' mesajını içeren bir Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız. Bu kayıt dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır."

"SERMAYE HAREKETLİLİĞİNİN SONUÇLARINI DÜZENLEMEMİZ LAZIM"

Bakan Bilgin, dünyadaki hızlı değişimin sermayenin çok hızlı yer değişimini de beraberinde getirdiğine işaret ederek, Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten çıkartılan Xiaomi-Salcomp işçileriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Sermaye grubu gittiği her yerde o ülkenin şartlarına uymuş ama 'burada kadın işçileri başta olmak üzere onların sendikalaşmasına müsaade etmem' yaklaşımıyla onları sokağa atmış. Sermaye hareketliliğinin yarattığı sonuçları bizim düzenlememiz lazım. Sendika direndi, biz orada devlet olarak devreye girip 'burası Türkiye ve demokratik bir ülke, işçiler sizin kölenizdir gibi davranamazsınız, burada hukuk devleti vardır' mesajını verdik. Bu hareketli dünyada bu tür olaylarla karşılaşacağız ama bunlara müsaade etmeyeceğiz."

"GELECEĞE DAİR EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ GENÇLİK"

Türkiye'nin geleceğine dair hiçbir endişe duymadığını vurgulayan Bilgin, gençlerin yurt dışına gitme eğilimiyle ilgili şunları kaydetti:

"Geleceğe dair en büyük güvencemiz gençlik. Şu anda Türkiye'nin yurt dışında doktora yapan 30 bin genci var. Dünyanın en iyi üniversitelerine gidip orada bir Türk gencine rastlarsanız. Bunlardan endişe duymamak lazım. Dönenler, oralarda kalanlardan daha çok. Türkiye eski Türkiye değil. Genetik biyoloji alanında uzmanlık yapmış biri eskiden döndüğünde çalışacak yer bulamazdı. Genetik laboratuvarı yoktu. Şimdi ülkemizin her alanda yatırım yapmış işletmeleri, üretim tesisleri ve laboratuvarı var. Gençlerin yurt dışına gitme hevesi eğitimli gençlerde daha fazla. Gençlerdeki bu arzunun olması doğal. 'Türkiye'den kaçmak istiyorlar' diye bakmamak lazım. Gençler dünyayı tanımak istiyorlar. Dünyayı tanıyacak bilgiye ve donanıma sahipler."

Foruma, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri ile bürokratlar katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • ucrun 2 yıl önce Şikayet Et
    düzeltilecek tek şey var; sadece işçiye, memura, emekliye, esnafa ve işverene adil davranmak ve aynı zamanda adil davranılanların birbirlerine karşı adil davranması.
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    emekliyim,iş aramak için 2 hafta önce İstanbul-İkitelli -Başakşehir arasında yer alan sanayi bölgesine gitmiştim.nerdeyse her iş yerinde 14-15 yaş küçük çocuklar çalışıyordu,çoğuda anladığım kadarıyla mülteci idi,belli ki kayıt dışı sigortasız boğaz tokluğuna çalışıyorlar.siteler sahipsiz,çoğu yerde denetim yok,eşek kesip sucuk salam yapsan kimsenin ses çıkarmıyayağı yerler var.
    Cevapla
  • Adalet 2 yıl önce Şikayet Et
    En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlenmelidir..1500 TL veya 2000 TL emekli maaşı olurmu Allah aşkına bu nedir
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    özel sektör çalışanlarına erken emeklilik olması lazım abo düzeltilmeli
    Cevapla
  • hasan yaşmum 2 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım esnafın 2000 yılı öncesi vergi kaydı olmasına ragmen bagkur kaydımız yapılmıyor magduriyetin giderilmesni talep ediyoruz #Bagkurtescilmagdurları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle