Mehmet Acet: Avrupa’da doğalgaz, elektrik fiyatları uçtu gitti. Peki bizde durum nasıl?

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, Yeni Şafak Gazetesi için yazdığı köşesinde, Avrupa'da enerjiye yapılan rekor zamları ele alarak "Elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan çok daha iyi durumdayız" dedi.

Mehmet Acet: Avrupa’da doğalgaz, elektrik fiyatları uçtu gitti. Peki bizde durum nasıl?
Mehmet Acet: Avrupa’da doğalgaz, elektrik fiyatları uçtu gitti. Peki bizde durum nasıl?
GİRİŞ 14.10.2021 11:33 GÜNCELLEME 14.10.2021 11:44
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, Yeni Şafak Gazetesi'nde Avrupa'daki enerjini krizini yazdı ve İtalya'da elektrik fiyatlarına yüzde 274 zam geldiğini Türkiye'de bu oranın yüzde 70 olduğunu da belirtti.

Acet, yazısında Türkiye için 100 milyar dolar değerindeki Karadeniz gazının hayati önem taşıdığını da belirterek, "Yeni sondajlar yeni müjdeler getirebilir" dedi. 

İşte Mehmet Acet'in bugünkü yazısı:

İçinden geçmekte olduğumuz günler ve kısa vadeli geleceğimize dönük olarak gündelik hayatımızı en fazla ilgilendiren gündem konusu ne olmalı sorusuna bir karşılık arıyorsanız, buna cevap olarak ‘enerji’ dememde hiçbir sakınca bulunmuyor.

Kapıya dayanan kış öncesi bu alanda olmadık gelişmeler yaşanıyor zira.

Doğalgaz, elektrik ve kömür fiyatları, özellikle Avrupa ülkelerinde alıp başını gitmiş durumda.

Malum, ekonomide temel kuraldır:

Bir ürüne talep çok ama arz düşükse, o ürünün fiyatı yükselir.

Bu sonbaharda büyük ölçüde pandemiye bağlı gerekçeler nedeniyle üretim azalıp talep artınca enerji fiyatları fırladı.

Durumu anlatmak için, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in geçen hafta katıldığı NTV yayınında verdiği bilgilerden yararlanalım.

Ama öncelikli olarak Bakan Dönmez’in, “Ben 30 yıldır bu sektörün içerisindeyim böyle bir dönemi hatırlamıyorum” şeklindeki sözlerini aktararak başlayalım.

AVRUPA’DA ENERJİ KRİZİ: DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARINDA BÜYÜK TIRMANIŞ

Spot piyasa denilen, günlük elektrik ve gaz ticaretinin yapıldığı piyasalardaki anormallikleri görmek için Bakan Dönmez’in geçen hafta aktardığı şu rakamlara bakalım:

İtalya’da elektrik fiyatları, yılbaşına göre yüzde 274 artmış durumda. İspanya’da yüzde 234, Yunanistan’da yüzde 229, Bulgaristan’da yüzde 201, Almanya’da yüzde 183, Fransa’da yüzde 165, İngiltere’de yüzde 145 artmış durumda.

Türkiye’de ise bu rakam yüzde 70.

Şimdi de Avrupa’da doğalgaz borsalarındaki fiyatlardan iki tane örnek:

Hollanda borsasında doğalgazın fiyatı yılbaşından bu yana tam yüzde 362 artış göstermiş durumda. İngiltere’de bu oran yüzde 285.

TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FATURALARININ YARISINI HÜKÜMET KARŞILIYOR

Enerji Bakanı Dönmez, “Enerji fiyatlarının küresel ekonomileri allak bullak ettiği bir dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyuyoruz” şeklindeki sözleriyle Türkiye’deki durumu özetliyor.

Yukarıda aktardığımız rakamlarda olduğu gibi, elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan çok daha iyi durumdayız.

Bir de, toplam maliyetlerin aşağı yukarı yarısı hükümet politikası doğrultusunda halka yansıtılmıyor.

Yılbaşından bu yana, doğalgaza toplamda yüzde 18 civarında zam yapıldı. Elektrikte ise, yüzde 21 civarında.

Eğer maliyetler olduğu gibi faturalara yansıtılmış olsaydı, evlerimize gelen faturalar, muhtemelen iki katına çıkmış olacaktı.

Mesele sadece enerji fiyatlarındaki artış meselesi de değil.

Bir de Türkiye’nin Avrupa’dan yine pozitif anlamda ayrıştığı ‘tedarik’ meselesi var.

Avrupa, Rus gazını getirmesi için inşa edilmekte olan Kuzey Akım Projesi’ni Amerika’nın yaptırım tehditleri nedeniyle hala bitiremedi.

Türkiye ise, boru hatları kapasitesi bakımından da iyi durumda. Türk Akım ve TANAP hatları gaz akışı için hazır durumda.

Ayrıca, zaten eskiden beri çalışmakta olan hatlar var.

Gerisini Enerji Bakanı Dönmez’in sözleri üzerinden aktaralım:

“Karadeniz’den Mavi Akım, Azerbaycan’dan gelen hattımız, İran’dan gelen hattımız. Bir de biz bunlara iki tane de FSRU diye isimlendirdiğimiz yüzer LNG terminali ekledik. Doğal gaz yeraltı depolarının kapasitesini ekledik ki bugün itibariyle 4 milyarın biraz üzerinde depolama kapasitesine sahibiz ki büyük oranda da şu anda dolu. Önümüzdeki 1 ay içerisinde tamamını da doldurmuş olacağız. Teknik olarak, altyapı olarak herhangi bir sorun yok.”

KARADENİZ GAZININ TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEMİ

Elektrik, petrol ve doğalgaz, hatta kömür fiyatlarının fırladığı bir dönemde, ülkeler için kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamanın önemi daha bir artmış oluyor.

Türkiye için bu yıl doğalgaz kullanımının artmasının bir başka nedeni de, yaşanan kuraklık nedeniyle HES’lerden yeterli ölçüde yararlanılamamış olunması.

Her durumda, bütün yollar, kendi enerjinizi ne ölçüde karşılayabildiğiniz sorusuna çıkıyor.

Türkiye, bilindiği üzere 2020 yazından itibaren Karadeniz’de bulduğu doğalgaz rezervleriyle küresel ölçekte müthiş bir atak yaptı.

Keşfedilen bu gazın 2023’ten itibaren, yani şunun şurasında 2 yıl sonra hanelerimizi ısıtmaya başlayacağını biliyoruz.

Enerji Bakanı Dönmez’in verdiği bilgiye göre, 2027’de en yüksek üretim kapasitesine ulaşıldığında ise Karadeniz gazı, Türkiye’nin yıllık iç tüketiminin üçte birini karşılar hale gelecek.

Temmuz sonunda Karadeniz açıklarındaki Fatih Sondaj Gemisi’nde Bakan beye “Altımızdaki gazın değeri ne kadar” diye sormuş, “Şu anki fiyatlarla 100 milyar dolar eder” cevabını almıştım.

Şimdiki değeri bunun çok daha üzerinde olmalı.

Ama daha iyi haber, Karadeniz’de yapılacak yeni sondajların yeni müjdelere eşlik etme ihtimalinin yüksek olması.

 

YORUMLAR 39
  • Vaybeeee 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa da ortalama maaş 19000 TL ORTALAMA 1 kira 6000 tl 2 dizel veya benzin 18 TL/ litresi 3 elektrik 5 kişilik aile 750 TL 4 gaz 650 TL 5 su 1000 TL 6 tel faturası 1 kişilik 350 TL 7 arac sigortası 4500 TL 8 konut ve aile sigortası 400 TL 9 vesaire 10 misal turkiyede 1 ekmek galiba 2 TL EÜ de 10 TL 11 elma domates muz salatalık kilosu 25 TL Vesaire......
    Cevapla
  • Belcikali 2 yıl önce Şikayet Et
    Dört işlem bey Avrupa da 1 litre benzin fiyatı 17 TL aslında 19 da neyse şimdi hesabının yenisi gerekiyor daha arac vergisi var var da var aslında neyse €€€€ Değil çünkü devletler bir yerden alamadığı vergiyi başka vergilerle alıyor ASLINDA demi mesela Avrupa da ORTALAMA 1 araç vergisi 6000 TL yıllık :(
    Cevapla
  • Hayirlisi 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi de onların gelir seviyesi ile bizim gelir seviyemiz hesaplandi mi onlar ne kadar maaş alıyor da bu kadar zam geldi biz ne kadar alıyoruz bunun da hesaplaması yapılmalı ki kaç zamandır ilk defa bu kadar zam yapıldığını duydum yabancı ülkede gelir seviyesi önemli
    Cevapla
  • Birgarip adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz doğal gazı çıksa ne olacak bu gaz sarmalina düştü dünya gaz yoksa ısınmada yok yeni evlerde baca bile yok odun kömür yansa onun için devlet ne derse odeyeceksiniz
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda Benzin (Almanya) 18 tl. Türkiye'de 9tl
    Cevapla
  • Ttt 2 yıl önce Şikayet Et
    Can almanyada 2 Euro peki asgarî ücreti ne 3000 bin euro sen bu hesaba göre git sanada iyi uykular tatlı rüyalar
    Cevapla
  • Dört işlem 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda asgari ücret 2800 TL benzin 9 TL yani 300 Litre alırsın . Almanyada asgari ücret 1500 euro diyelim ( 2000 dir hatta da neyse ) 1500x10 = 15000 ve bu 15000 i 18 e böl bakalım kaç ediyor ? Dur ben söyliyim 833 Litre ediyor.
    Cevapla
  • Radikal Analist 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da tl mi kullanılıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle