Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'döviz büroları' ile ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin dolar ve üzeri işlemlerin zaten vergi mevzuatı kapsamında kimlik tespitine tabi olduğunu, döviz bürolarında kimlik tespitinin piyasaya müdahale anlamına gelmediğini bildirdi.

GİRİŞ 13.10.2021 20:45 GÜNCELLEME 13.10.2021 20:45
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarına yönelik tebliğ ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, döviz alım satımında alt sınır olmaksızın kimlik tespitinin zorunlu hale getirildiğini belirtirken söz konusu kararın döviz piyasalarına yönelik bir müdahale olmadığını, döviz bürolarının kurumsallaşmasına yönelik bir adım olduğunu ifade etti. Bakanlık açıklamasını şu şekilde:

- Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik Yetkili Müesseseler Tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.

- 12.10.2021 tarihli 2018-32/45 sayılı Tebliğ değişikliğine kadar kambiyo mevzuatı kapsamında döviz alım satımında bir kimlik yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, daha önce MASAK mevzuatı
kapsamında işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin TL'i aşan işlemler ile Vergi Mevzuatı uyarınca 3 bin ABD Doları ve eşitini aşan işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu bulunmaktaydı.

- 2018-32/45 sayılı Tebliğ'de yapılan değişiklikle bir alt sınır olmaksızı döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde işlemlerde olduğu gibi yetkili
müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün ululsararası ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.

- Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur. Tebliğ ile ypaılan değişiklik döviz piyasalarına ilişkin bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir. Düzenleme, sadece döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır

YORUMLAR 18
  • Erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaziklar olsun bizlere kendi cikarlarimiz icin lirayı bitirdik işte asil amerikancilar bizleriz .
    Cevapla
  • adanalı... 2 yıl önce Şikayet Et
    böyle sıradan karar almak yerine döviz alımını yasaklarsın , çünkü bu millet fazlasını hakediyor....
    Cevapla
  • Sarılar007 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek milliyetçi bir Türk yalnız ve yalnız Türk toprakları içinde kendi parasını kullanır. Yurt dışına çıkıyorsada Türk bankasından döviz alarak yurt dışına çıkar, niye ben paramı dolar denilen musibete yatırayım bir varlık ne kadar rekabet görürse bir o kadarda degerli olur. Döviz buroları acaba niye ab ülkelerinde yok??!! Yalnız bankalarda işlem yapılıryor. Çok büyük bir soru işareti. Ben bir Türk vatandaşı olarak ülkemizdeki döviz burolarına karşıyım. Ben yurtdışında yaşamış biri olarak bunları hep gördüm bir AB li abd ye giderken parasını ülkesinin bankasında abd dolarına ülkesinde cevirir gider, ülkesi kazanması için.
    Cevapla
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    döviz bürosu denen vergi kaçırma yöntemleri avrupada bulunmaz. dolarlarını bankalardan alıp satsalar devlet vergisini adam gibi alır, kimin piyasaya nasıl dolar soktuğuda ortaya çıkar. döviz büroları kapatılmalıdır.
    Cevapla
  • Tarık 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüklü alan bankadan alır buroda ne
    Cevapla
  • Caner 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel olmuş kim alıyor kim satıyor belli olur çok güzel kayıt altında olması
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle