Yerli otomobilde 12 milyar euroluk detay

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilerek 2022 yılının sonuna doğru banttan inmesi ve 2023 yılında yollara çıkması beklenen yerli otomobil yedek parça ve otomotiv satış sonrası sektöründe de büyük heyecana yol açtı.

Yerli otomobilde 12 milyar euroluk detay
Yerli otomobilde 12 milyar euroluk detay
GİRİŞ 11.10.2021 15:30 GÜNCELLEME 11.10.2021 15:31
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Yedek parça ve otomotiv satış sonrası sektöründe 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Motor AŞİN, Türkiye'nin yerli otomobil projesi TOGG'a ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

İlk otomobilin seri üretim bantlarından çıkıp yollarla buluşmasının ardından, elektrikli otomobillerin ihtiyacı olan tüm altyapının büyük bir ivmeyle ülke çapında gelişeceğini vurgulayan Motor AŞİN CEO’su Saim Aşçı, "Bu proje için çalışan binlerce mühendis içinde çok nitelikli 500'e yakın mühendis projenin yarınına imza atmak üzere üstün gayretle çalışıyorlar. 2023 yılına kadar kademeli olarak toplam 4 bin 300 kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor. Yazılım, otonom, elektrik gibi teknik konularda uluslararası standartları yakalamaya çalışıyorlar. Ülkemizin böyle gecikmiş olan bir projeye start vermesini, canı gönülden destekliyoruz. Üretime geçişle birlikte bu girişimin maksimum 5 sene içinde otomotiv satış sonrası ekosistemini ve yedek parça sektörünü de hızla dönüştüreceğini öngörüyoruz. Türkiye otomotiv sanayisi edindiği köklü tecrübelerle çok güçlü bir yapıda ve TOGG projesi kapsamında üretilecek otomobillerin ihtiyaç duyacağı tüm komponentleri geliştirecek, OEM ve eşdeğer parça statüsünde üretim kabiliyetine sahip birçok yerli markayla 6 Milyar Euro’luk pazarın 2 katı büyüme potansiyeli var. " dedi.

Otomotiv yedek parça sektöründe 130'dan fazla üreticinin distribütörlüğünü yapan Motor AŞİN, TOGG projesinin tüm otomotiv sektöründe oluşturacağı etkilere ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

'GENÇ JENERASYONA BÜYÜK ÜMİT VE HEYECAN VERİYOR'

“TOGG projesinin en heyecanlandıran konusu belki de kamuoyunda çok fazla gözükmeyen, nitelikli istihdamla sadece üretim boyutu değil, belki yazılım ve yönetim noktasında küresel olarak yarını ve daha gelişmiş noktaları konuşan projelendiren ve hayata geçirmek üzere pozisyon alan ender ülkelerden biriyiz. Bu bizi global piyasada milli projemiz olarak çok üst segmentlere taşıyacağı özgüvenini veriyor. Kısacası bu proje ekibi yarını konuşuyor. Bunun, arkadan gelecek mühendis veya teknisyen boyutundaki tüm genç jenerasyona da büyük ümit ve heyecan verdiğini düşünüyoruz. Bu nokta bütün paydaşlarca bu projenin ülkenin milli seferberliği konumunda değerlendirilip, desteklenmesi en büyük arzumuz.”

'OTOMOTİVDE BİR MİLAT OLACAK'

Avrupa'daki regülasyonlara bağlı olarak elektrikli otomobillere olan ilginin artışı ve Türkiye'nin lojistik üssü konumunda yer almasıyla, girişimin seri üretim elektrikli otomobil ihracatının yanı sıra, yedek parça ihracatıyla da ülke ekonomisine ciddi döviz girdisi sağlayacağını ifade eden Motor AŞİN CEO’su Saim Aşçı, 2019 yılında lansmanı yapılan TOGG'un, ülkemiz adına otomotivde bir milat olduğunu belirtti.

'GÜÇLÜ BİR İNSAN KAYNAĞINA SAHİBİZ'

Türkiye’nin dünya çapında bilinen Toyota, Hyundai, Fiat, Ford ve Renault gibi markalara üretim yaptığını; fakat aynı zamanda, arka planda bu üretimlerin dışında birçok otomobil markasına yedek parça desteği sağladığını dile getiren Aşçı; ülkemizin özellikle binek araç üretimi konusunda hali hazırda güçlü bir insan kaynağına ve tecrübeye sahip olduğunu söyledi.

"GENİŞ BİR VİZYON VE MİLLİ BİR DURUŞLA PROJEYE KATKI SAĞLAMALIYIZ'

Türk otomotiv sanayisinin yaklaşık 70 yıllık köklü bir geçmişi olduğunun altını çizen Aşçı, yerli bir markayla yepyeni bir otomobil üretimine geniş bir vizyonla yaklaşmak gerektiğini ifade ederken, "Elektrikli araç yeni ve gelişmekte olan bir pazar. Bu pazardan alınabilecek maksimum paydayı alabilme ihtimalimiz varken, sadece satış sonrası olarak üretim yapmamız nispeten küçük bir vizyon. Sadece satış sonrası yerine her ikisini de yapabilme kabiliyetine sahibiz. Otomotiv sektör; dış ticaret fazlası verdiğimiz, güven ve istikrarla ilerlediğimiz bir alan. Dünya’da ve Avrupa’da otomobil üretiminde ilk sıralarda yer alıyoruz. Trendi yakalamamız açısından Türkiye’nin Otomobili’nin elektrikli doğması, çok doğru bir karardı ve bu fırsatı doğru zamanda yakaladık. Hatta bence bir adım ileride tüm TOGG ekibi bu projede yarını konuşuyor diyebiliriz. Bu özgüven ve heyecan projenin başarısını çok olumlu etkileyecektir. Küresel pazarda oyun değiştiren bir aktör olma yolunda ciddi bir motivasyon verdiğini düşünüyorum. Bu konuda milli bir duruş sergileyerek, tüm paydaşların bu açılımı canı gönülden desteklemesi gerektiği aşikar. Bunun gibi yerli projelere tüm sektör olarak katkı sağlamalıyız." açıklamasında bulundu.

"TOGG İLE SATIŞ SONRASI İKİ KAT BÜYÜME POTANSİYELİNE SAHİP'

Ülkemiz otomobil endüstrisinde yedek parça sektörünün her yıl ortalama 3 Milyar Euro’dan fazla ihracat gerçekleştirdiğine de değinen Motor AŞİN CEO’su Saim Aşçı, yerli üretim otomobillerin pazarın gelişmesinde büyük rol oynadığını ekledi ve sözlerine: "TOGG projesi kapsamında üretilecek otomobillerin ihtiyaç duyacağı tüm komponentleri geliştirecek, OEM ve eşdeğer parça statüsünde üretim kabiliyetine sahip birçok yerli markayla pazarın 2 kat büyüme potansiyeli var. Karoserden yürüyen aksama, janttan şanzımana, camdan lastiğe, bataryaya, motor ve şanzımana her alanda parça geliştirebilen ve üretebilen yerli markalarımız mevcut. Bu nedenle üretime geçişle birlikte girişimin maksimum 5 sene içinde otomotiv satış sonrası ekosistemini ve yedek parça sektörünü hızla dönüştüreceğini öngörüyoruz." şeklinde devam etti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 29
  • sed 2 yıl önce Şikayet Et
    kağıt üzerinde ne kadar gelirimiz var bizim
    Cevapla
  • Ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu vatandaş bilemez. Kasada para bitti diyenler elbette provakasyon olsun diye söylüyor.
    Cevapla
  • Muhammet 2 yıl önce Şikayet Et
    güzel haber, bekliyoruz inş
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Zilletçi ipsiz sapsız devasız chdpkk lılar şimdiden çatlamaya başladılar. Çatlayın ulan. Çatlamak serbest. Ayılana gazoz, bayılana limonata...
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    Otomobil sektörü büyük ticarettir. Bu ticareti yurt içinde ve yurtdışında milli ve yerli siyaset ile yürütülmesi taraftarıyım. Tabiiki öncelik liyakat, ehil kişiler. Sen güçlüsün ya sende ya seni sevende olmalı düsturu ile bizden olanlarda güçlü olmalı. Bu güç günümüzde büyük güç. Küresel şarlatanlara galip gelmenin sırrı bu.
    Cevapla
  • MUŞLUADAM 2 yıl önce Şikayet Et
    TOGG' a Dışarıdaki gavurlardan çok içerideki YERLİ GAVURCUKLAR takoz olmaya, yapılmaması için taklalar atmaya, bahaneler üretmeye,... çalışıyorlar. Bunlar HAÇLILARIN 1$ A 10$ a 100$ a kimini de bedavaya aldığı içimizdeki SATILMIŞLAR, HAİNLER OLDUĞU AÇIK DEĞİL Mİ? FETÖ cü hainlerin zulmüne uğrayan hemşerim Saim AŞÇI kardeşime de tespitleri, devletine güveni için teşekkür ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle