Türkiye üretti! Dünyanın ilk lazer silahlı dronu

TÜBİTAK ve ASİSGUARD iş birliğiyle geliştirilen, ismi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından "Eren" konulan lazer silahlı dron, belirli bir uçuş ve atış mesafesinde attığı lazer yardımıyla hedefi imha ediyor.

GİRİŞ 09.10.2021 15:31 GÜNCELLEME 09.10.2021 15:42
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

İsmini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Eren" koyduğu lazer silahlı drone, Konya Bilim Merkezinde düzenlenen 8. Konya Bilim Festivali'nde yoğun ilgi gördü.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Daire Başkanlığı koordinesinde, TÜBİTAK ile ASİSGUARD iş birliğiyle geliştirilen ve henüz dünyada örneği olmayan Eren, 3 bin metre uçuş menziliyle belirli mesafelerden lazer ile arazideki patlayıcı unsurları etkisiz hale getirecek.

Savunma Sanayii Başkanlığınca, 2022 yılı Savunma ve Güvenlik Proje Portföyü'ne eklenmesi için teklif olarak sunulan Eren'i yakın gelecekte bomba uzmanlarının kullanması hedefleniyor.

Daha da geliştirildikten sonra envantere alınması planlanan lazer silahlı drone "Eren", test atışlarını başarıyla tamamladı.

EGM Kriminal Daire Başkanlığının festivaldeki standında sergilenen Eren, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Dronla ilgili bilgi veren Komiser Yardımcısı Aykut Eroğlu, AA muhabirine, Eren'i arazide bulunan askeri mühimmatların veya bombaların imha edilmesinde kullanmayı amaçladıklarını söyledi.

ATIŞLARDA BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI

TÜBİTAK tarafından geliştiren ve lazer atışı yapan Eren'in ilk denemelerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Eroğlu, "İsmini İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun 'Eren' koyduğu lazer silahlı dronumuz belirli bir uçuş ve atış mesafesinde attığı lazer yardımıyla bombaları imha etmektedir. Belirli mesafelerden 3 milimetrelik bir karbon çeliğe yaptığımız atışlarda başarılı sonuçlar aldık." diye konuştu.

Eroğlu, Eren'in şu anda etkin olarak kullanımına başlanmadığını, gelecek dönemde geliştirilerek envantere alınmasının planlandığını anlattı.

Dronun atış kabiliyetiyle ilgili de bilgiler veren Eroğlu şunları kaydetti:

"Eren, testlerde ilk olarak 500 metreden 90 saniye boyunca, ardından 300 metreden 30 saniye boyunca, en son da 100 metreden 10 saniye boyunca yaptığımız lazer atışıyla 3 milimetrelik karbon çelik tablayı delmeyi başardı. EGM Kriminal Daire Başkanlığı olarak lazer silahını insansız döner kanatlı hava aracına entegre ettirerek dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Bu lazerli dronun dünyada henüz bir örneği yok."

Öte yandan Kriminal Daire Başkanlığının standında gösterime sunulan bomba imha robotları ve envanterleri de vatandaşların ilgi odağı oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 23
  • President 2 yıl önce Şikayet Et
    PKK'lılar ve destekçileri ÇAMUR ATMAYA BAŞLAYACAK GENE, NİYE HEYKEL YAPMADINIZ diye.
    Cevapla
  • ketum proje 2 yıl önce Şikayet Et
    bundan sonra yapılacak bu tip araçların GİZLİ KALMASI lazım, herkes bilmek zorunda değil diye düşünüyorum..
    Cevapla
  • Adam 2 yıl önce Şikayet Et
    Yuzde 10 bilinir sadece.. sen hesap et bilinmeyenleri..
    Cevapla
  • Vatan sevdalısı 2 yıl önce Şikayet Et
    Yav arkadaş, neredeyse yüz yıldır heykel üretmeye çalışıyoruz, ürettiğimiz milyonlarca heykelden Birtane bile heykel satamadık, bu işte bir gariplik var, adamlar teknoloji diyerek, savunma sanayisi derken, şimdi saldırı sanayisi adı altında neler neler ürettiler, hemen de satmaya başladılar. ANLAŞILAN ALFABEDEKİ, ALİ UYU YAT UYU DEDİKLERİ GİBİ, BİZİ YILLARDIR UYUTMUŞLAR.
    Cevapla
  • İsa 2 yıl önce Şikayet Et
    Eren ismi zaten bircok seye verildi. Yasin ismi de olabilirdi
    Cevapla
  • vatansever.. 2 yıl önce Şikayet Et
    takıldığın şeye bak arkadaşım..bu da EREN OLSUN ..ne olacak sanki..
    Cevapla
  • Vatan bayrak 1071 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir haber sağolsun sayın cumhurbaşkanım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle