12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda Kanal İstanbul detayı
12. Ulaştırma ve Haberleşme şurasi'nda Ulaştirma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptıkları konuşmalarla Kanal İstanbul'un bundan sonraki süreçte ortaya koyacağı farkı dile getirdiler.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası kapsamında Cumhurbaşkani Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen özel oturumdaki konuşmasinda, şura kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ve yapılan toplantılara ilişkin bilgi verdi.
"İSTANBUL BOĞAZI'NA ALTERNATİF BİR GEÇİŞ KORİDORUNUN PLANLANMASI ZORUNLU HALE GELDİ"
Adil Karaismailoğlu, dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirecek Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısının aralandığını söyledi.
Projenin, dünyada ve Türkiye'de yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmelerin değişen iktisadi yönelimler ve ülkenin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bir vizyon projesi olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul kapsamındaki ilk ulaşım köprüsü olan Sazlıdere Köprüsü'nün temelini atarak projeye başladıklarını hatırlattı.
Karaismailoğlu, ulaşım geçişi olan Halkalı-Kapıkule yeni demir yolu inşaatı kapsamında Halkalı-Ispartakule demir yolu hattı yapım işine başladıklarını belirterek, dünyadaki su yolu projeleri incelendiğinde, İstanbul Boğazı gibi yoğun nüfusun içinden geçen başka bir su yolu bulunmadığına dikkati çekti.
Her iki yakasında yüz binlerce sakinin yaşadığı Boğaziçi'nin, gün içinde milyonlarca İstanbullu için ticaret, yaşam ve geçiş yeri olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, gemi trafiğinin oluşturduğu riskler nedeniyle Boğaz'ın her yıl daha tehlikeli hale geldiğini vurguladı.
100 yıl öncesinde 3-4 bin olan yıllık gemi geçiş sayısının bugün 45 bine ulaştığını bildiren Karaismailoğlu, "Bunun yanında binlerce de şehir içi gemi trafiği seyir halindedir. Boğaz'da ortalama bekleme süresi, her gemi için yaklaşık 14,5 saattir. Bekleme süresi, bazen gemi trafiğine ve hava şartlarına bazen de yaşanacak bir kaza veya arızaya bağlı olarak 3-4 günü, hatta haftayı bulabilmektedir. Bu çerçevede, İstanbul Boğazı'na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale geldi ve Kanal İstanbul Projesi hayata geçirildi." ifadelerini kullandı.
"ÜLKEMİZİ HAVA, DENİZ, KARA VE DEMİR YOLLARININ BÖLGESEL KESİŞME VE HUB NOKTASI HALİNE GETİRİYORUZ"
Karaismailoglu, Türkiye'nin sadece 4 saatlik uçus süresiyle, 1 milyar 650 milyon insanın yasadığı, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla'ya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezi konumunda olduğunu dile getirdi.
Bu stratejik konumun yükledigi misyonla Türkiye'yi hava, deniz, kara ve demir yollarının bölgesel kesişme ve hub noktası haline getirdiklerine dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Saygideğer Cumhurbaxkanimizin liderliğinde hayata geçirilen Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Bakü -Tiflis- Kars Demiryolu, İstanbul Havalimanı, Filyos Limanı gibi küresel ölçekli dev ulaşim projeleri ile ne kadar kararli ve iddiali oldugumuzu tüm dünyaya kanitladik.
Yine, Çanakkale Boğazi üzerinde yükselen ve Asya’yı yeniden Avrupa ile birleştirecek 1915 Çanakkale Köprüsü, 318 metre çelik ayak yüksekliği ve 2023 metre iki ayak arası açıklığıyla alanında dünyanın en büyük köprüsü olacaktır. Yapım çalısmalarimizi 18 Mart 2022'de bitirecek şekilde başarıyla sürdürüyoruz."
"ÜLKEMİZİ, DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİ ARASINDA LAYIK OLDUĞU KONUMA GETİRECEĞİZ"
Karaismailoglu, dünya lojistik sektörü ve denizcilik alaninda yeni bir çagin kapisini aralayacak olan Kanal Istanbul projesini de hayata geçirdiklerine atifta bulunarak, Sazlidere Köprüsü ve Halkali Ispartakule Hizli Tren Hatti ile yapim çalismalarina baslanan Kanal Istanbul Projesi'nin uluslararasi ölçekte bir ulasim ve kalkinma projesi oldugunu vurguladi.
12.Ulastirma ve Haberlesme Surasi ile Kanal Istanbul'un Türkiye için olduğu kadar Türk boğazlarini kullanan tüm ülkeler için de büyük önem arz ettigini tüm gerçekleriyle paylaştiklarini bildiren Karaismailoğlu, şunlari söyledi:
"Daha nice hizmetler ve çagin ruhuna uygun altyapi çalismalari ile ülkemizi, dünyanin en gelismis ülkeleri arasinda layik oldugu konuma getirecegiz. Haberlesme sektöründe yerli ve milliligin ne denli önemli oldugu bilinciyle, 5G teknolojileri ile birlikte sektördeki yerli ve millîlik oranlarimizi çok daha yukariya çikaracagiz. Akilli ulasim sistemlerini yayginlastirarak, seyahat sürelerini azaltmayi, trafik güvenligini artirmayi, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanilmasini, mobiliteyi artirmayi hedefliyoruz."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜRKİYE'Yİ HALA ESKİ HALİYLE HATIRLAYANLARA SESLENDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi hala eski haliyle hatırlayanlara ellerindeki imkanları göstererek iş birliği fırsatlarını genişletmek istediklerini belirtti.
TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİNDE DENİZ YOLUNUN PAYI 4 KAT ARTTI
Dünya ticaretinin yüzde 90'ını üstlenen deniz yolu ulaşımını da ihmal etmediklerini aktaran Erdoğan, Türkiye'nin dış ticareti içinde deniz yolunun payını 4 kat artırdıklarını, sadece bu yılın ilk 7 ayında deniz yolu ile yapılan dış ticaretin 158 milyar doları bulduğunu kaydetti.
Erdoğan, Filyos Limanı, Rize İyidere Lojistik Limanı, Çandarlı Limanı, Mersin Limanı'nın genişletilmesi gibi projelerle deniz yolu ulaşımının ticaretteki payını daha da artırmanın gayreti içinde olduklarını ifade etti.
Hizmete açılan Filyos Limanı'nın hızla Rusya, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinin ticaret trafiğinde önemli bir merkez haline gelmeye başladığını belirten Erdoğan, "Diğer projelerimizi de tamamladığımızda ülkemizin deniz yolu ticaretinden aldığı payı oldukça yükseltmiş olacağız. Tersane sektöründe ve yat imalatında da ülke olarak önemli bir yere geldik." dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KANAL İSTANBUL VURGUSU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hiç şüphesiz deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz, Kanal İstanbul'dur. İstanbul Boğazı'nın artık artan yük ve yolcu trafiğini taşıyamaz hale geldiği, kıyılarımızın sürekli tehdit altında olduğu gerçeği bizi böyle bir alternatif arayışına yöneltmiştir. Yaklaşık 10 yıl önce gündeme getirdiğimiz Kanal İstanbul, enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış, gereken hazırlıkları yapılmış ve nihayet fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Sazlıdere Köprüsü, Kanal İstanbul'un ilk somut adımıdır. Bunu, ihalesi ve yer teslimi yapılarak inşasına başlanan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Köprüsü izlemiştir. Proje kapsamındaki diğer işleri de belli bir plan dahilinde bu şekilde hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Kanalın kazısına da programdaki plana göre başlayacağız."
-
mucahit 3 yıl önce Şikayet EtReis vur şu kazmayı artık millet yapamıcak diyo gözünü seveyim yapta alem görsünBeğen Toplam 1 beğeni
-
Byd 3 yıl önce Şikayet EtKanal İstanbul vizyon sahibi basiretli insanların eseri olacak,bunu AB dekiler istemiyor, İsrail İran istemez,peki KK,akşener neden istemez,demek bunlarında AB bağlantısı vaaaar,milli değiller.Beğen Toplam 1 beğeni
-
murat ünlü 3 yıl önce Şikayet Etkarşı olanlar kendilerini çevreci ve lozancı montröcü kisvesine bürümüş batı uzantılarından başka birşey değildir. Bu bir kültür ve medeniyet savaşı olup müslümanlar asla kaybetmemiştir. ama ingiliz bekçileri kaybetmeye mahkumdur.sadece suskun bir medeniyet küllerinden yeniden doğmaktadır.Beğen Toplam 3 beğeni
-
chpkk 3 yıl önce Şikayet Etkanal istanbul acil bitirilsin. Ona buna bakmayın bitirin projeyi. Muhalefete kalsa ne 3.havalimanı ne 1.2.3. köprüler ne santraller dikilebilirdiBeğen Toplam 7 beğeni
-
Hakan Sönmez 3 yıl önce Şikayet EtSpor olsun diye yapılmıyormuş yani.Beğen Toplam 2 beğeni