Bakan böyle açıkladı: 30 yıldır böylesini görmedim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyada yaşanan enerji krizine ilişkin, "30 yıldır bu sektörün içindeyim. Böylesini görmedim" ifadelerini kullandı. Dönmez, "İleride iki, üç hatta dördüncü santraller gelebilir" dedi.

Bakan böyle açıkladı: 30 yıldır böylesini görmedim
Bakan böyle açıkladı: 30 yıldır böylesini görmedim
GİRİŞ 08.10.2021 16:51 GÜNCELLEME 08.10.2021 17:28
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Dönmez,  doğalgaz fiyatlarıyla ilgili olarak "Fedakarlık yaparak vatandaşa en az şekilde yansıtıyoruz" açıklamasında bulundu. Doğal gaz çalışmalarına ilişkin de konuşan Bakan Dönmez, "Türkali kuyularımızda ilk keşfimizi yaptığımız sahada üretim kuyuları hazırlıyoruz, sahayı genişletiyoruz, 40 kadar kuyu kazacağız, ilk 10 kuyudan sonra üretime geçmiş olacağız. Hedef 2023'te vatandaşımızı karadeniz gazıyla buluşturmak" dedi. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Dönmez, "İleride iki, üç hatta dördüncü santraller gelebilir" ifadelerini sözlerine ekledi.

Bakan Dönmez özetle şunları söyledi:

Bu yıl petrolün varil fiyatı 80 doların üzerinde. Avrupa'da üretim azaldı. Bu durum fiyatlarda yükselmeye neden oldu.

TÜRKİYE'NİN ENERJİ ARZI NE DURUMDA?

Doğal gaz arzında sorun yok. Gerekirse Rusya'dan ilave gaz alınır. Bir sıkıntı yaşanmayacağını yetkililer ifade etti. Teknik alt yapı olarak herhangi bir sorun yok, kuraklık nedeniyle elektrik üretim miktarımız azaldı. Doğal gaz fiyatındaki artışları fedakarlık yaparak vatandaşa en az şekilde yansıtıyoruz.

DOĞALGAZ FİYATINDA ARTIŞ OLACAK MI?

Fedakarlık yaparak vatandaşa en az şekilde yansıtıyoruz. Bir başka deyişle devlet olarak artan maliyetleri tam olarak yansıtmıyoruz. Bundan sonra da bu uygulamalarımız devam edecek. 30 yıldır bu sektörün içindeyim. Böylesini hiç görmedim. 

KONUT ELEKTRİĞİNE ZAM GELECEK Mİ?

Dar gelirli ailelerin elektrik tüketimlerinin bir kısmını karşılıyoruz. Devlet fedakarlık yaparak maliyeti vatandaşa yansıtmıyor.

AKARYAKITA DEVLET DESTEĞİ SÜRER Mİ?

Akaryakıtta vergi gelirlerinden 52 milyar lira oldu. Yıl sonuna kadar bu rakam daha da artacaktır. Eşel mobil sistemi devrede, desteğe devam edeceğiz.

KARADENİZ'DE SONDAJ FAALİYETLERİ

Türkali kuyularımızda ilk keşfimizi yaptığımız sahada üretim kuyuları hazırlıyoruz, sahayı genişletiyoruz, 40 kadar kuyu kazacağız, ilk 10 kuyudan sonra üretime geçmiş olacağız. Türkali'de bugün itibariyle 6 kuyumuz var. Bu kuyulardan aldığımız veriler keşfimizin teyit ediyor. Bu yıl sonu veya 2022 yılbaşında Sakarya'nın yanında başka bir sahada keşif amaçlı bir sondajımız olacak. Hedef 2023'te vatandaşımızı Karadeniz gazıyla buluşturmak.

NÜKLEER SANTRAL HEDEFİ

Türkiye'de 2., 3. ve hatta ileride 4. nükleer santrali planlayabiliriz, Rusya ile güzel ilerleyen bir proje var, bu diğer alanlarda neden tekrarlanmasın, Soçi'deki görüşmede konu gündeme geldi, her iki taraf da konuya olumlu yaklaştı. Nükleer santral konusunda tek alternatifi Rusya olarak görmemek lazım, önümüzdeki dönemde netleşecek.

PETROL KUYULARINDAN SEVİNDİRİCİ HABERLER GELİYOR

Bu yıl petrolün varil fiyatı 80 doların üzerinde. Avrupa'da üretim azaldı. Bu durum fiyatlarda yükselmeye neden oldu. Güneydoğu'da yeni açtığımız petrol kuyulardan çok sevindirici haberler geliyor.

MADENCİLİK FAALİYETLERİ

Maden ihracatı yılın ilk 9 ayında 4,38 milyar dolara çıktı. yılı 6-6,5 milyar dolarla kapatabiliriz. Bu yıl Eti Maden bor ihracatında bir rekor kıracak.

YORUMLAR 20
  • net 2 yıl önce Şikayet Et
    chp gelirse yatırım biter 5 yılda 1950lere döneriz. İşletemez kapısına kilit vurur üstüne toprak dökerler.
    Cevapla
  • Tmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Tmm
    Cevapla
  • Trabzon 2 yıl önce Şikayet Et
    Güneydoğu altı petrol niye bulunmaz anlamam. He gittim gördüm buldum ırakta olacak hakkatide olmayacak suriyede olacak Nusaybin Cizre olmayacak...
    Cevapla
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık Hayirlisi olsun.Zam istemiyoruz en az 5 senelik zam yapıldı.
    Cevapla
  • Cevap 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakan dünya piyasalarına bakarsak en düşük şekilde yansıtıyoruz diyor daha ne desin dünya şartları böyle bizlik konu değil ki
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Manavgat'ta yanan ormanlar ülkemi iki üç yıl ısıtırdı. Tezek milli yakıtımızdır tezek araştırma enstitüsü kurulup kalori ve kükürt sorunu iyilestirilmelidir. Dumanı fena göz yakıyor.
    Cevapla
  • hikmet 2 yıl önce Şikayet Et
    gaz bulmuştuk karadenizde ne oldu çıkarma çalışmalarıı hiç basında göremiyoruz
    Cevapla
  • F b 2 yıl önce Şikayet Et
    Eleştirdiğiniz kadar birde okuyabilseniz sorun cevap bulacak ama nerde
    Cevapla
  • Alpagu 2 yıl önce Şikayet Et
    Oku yazıyı, cevap orada verilmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle