Altında tarım dışı istihdam etkisi

Altın fiyatları, beklenenden zayıf gelen ABD istihdam verisi sonrasında Fed'in varlık alımı azaltımını erteleyebileceğine dair beklentilerle 1.770 dolara yükseldi.

Altında tarım dışı istihdam etkisi
Altında tarım dışı istihdam etkisi
GİRİŞ 08.10.2021 16:07 GÜNCELLEME 08.10.2021 16:40

Altın fiyatları, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla 1.770 doların üzerine tırmandı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar/TL 'deki geri çekilmenin sınırlı olmasıyla 510 TL'ye doğru yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında 194 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül'de istihdam artışının 500 bin olacağı yönündeydi.

Bir önceki ay 235 bin olarak açıklanan istihdam artışı ise 366 bine revize edildi. Ülkede işsizlik oranı Eylül'de yüzde 4,8 olarak kaydedildi. Bloomberg anketinde bu veriye ilişkin beklenti yüzde 5,1 olmuştu.

İstihdam verileri açısından öncü gösterge olarak kabul edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları da istihdam piyasasında Eylül ayında toparlanma yaşandığına işaret etmişti.

Fed’in varlık alımı azaltımı takvimi için odaklandığı verilerin başında istihdam geliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, istihdam piyasasının kayda değer bir gelişme göstermesiyle varlık alımı azaltımının bu yıl başlayabileceğine işaret etmişti. İstihdam verilerinin zayıflaması varlık alımının erteleneceğine dair beklentileri artırarak altın fiyatlarını da destekledi.

Dünya Altın Konseyi'nden stagflasyon ve altın fiyatları analizi

Son göstergeler yılın ilk yarısında yaşanan hızlı toparlanmanın ikinci yarıda yavaşlayabileceğine işaret ederken enflasyondaki yükselişin devam etmesi yatırımcıları düşük büyüme ve yüksek enflasyon konusunda endişelendirmeye başladı.

Dünya Altın Konseyi (WGC), düşük büyüme ve yüksek enflasyonun olduğu stagflasyon ortamında, faizsiz varlıklar için fırsat maliyetinin de azaldığını vurgulayarak, en iyi performansı güvenli varlıkların gösterdiğine dikkat çekti.

Altının bu dönemlerde artan belirsizlikler, zayıflayan hisse piyasaları, düşük faiz oranları ve zayıf ABD dolarından destek bularak iyi getiriler sağladığını belirten WGC, küresel büyümeye dair endişelerin Borsalarda bir düzeltme gelme ihtimalini ön plana çıkardığını ifade etti.

Konsey, hisse piyasalarının Mart 2002’den bu yana gerçekleşen yükselişinin gerçekten etkileyici olduğunu fakat değerlemelerin ekonomik temellerin çok ötesinde arttığını söyledi.