İşte geleceğin petrolü! Türkiye üretime çoktan başladı

Geleceğin petrolü veya beyaz altını olarak bilinen lityumun önemi gelişen teknolojilerle birlikte artmaya devam ediyor. ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Türkiye'nin lityum iyon pilini kısa sürede üretmeye başlayacağını ifade etti. Türkiye'nin bir pil üretim üssü haline geleceğini belirten Özsoy, 'Ham madde konusunda da yerli üretim konusunda da çalışma yapıyoruz. Türkiye'nin kendi lityum iyon yerli ve milli piline kavuşması için 5–6 aylık bir süresi kaldı. Bu sadece ASPİLSAN için değil, Türkiye pil üreten bir ülke olma yeteneğine sahip olacak' dedi.

İşte geleceğin petrolü! Türkiye üretime çoktan başladı
İşte geleceğin petrolü! Türkiye üretime çoktan başladı
GİRİŞ 08.10.2021 12:44 GÜNCELLEME 08.10.2021 12:44
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Özsoy, AA muhabirine, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk lityum iyon pil üreticisi olarak yatırımlarını yaptıklarını söyledi.

Makine ekipmanını getirerek 2022'nin ilk çeyreğinde seri üretime başlamayı planladıklarını belirten Özsoy, "Üreteceğimiz piller silindirik olacak. Özellikle taşınabilir cihazların enerji ihtiyacını karşılayabilecek piller ancak bunlarla belirli ölçülerde araç bataryaları yapmayı planlıyoruz." dedi.

ASPİLSAN'ın üreteceği pillerle elektrikli araçlara batarya yapabilecek imkana kavuşacağını dile getiren Özsoy, şöyle devam etti:

"Buradaki en önemli husus, teknolojinin ASPİLSAN'a ait olması. Biz herhangi bir yatırımı, lisansı Türkiye'ye getirmek yerine kendi teknolojimizi geliştirerek, Ar-Ge'mizde yaptığımız çalışmaları ürüne çevirerek halkımıza sunacağız. Önümüzdeki dönemde üreteceğimiz her türlü araç gereçte kendi pillerimizi kullanma imkanına kavuşmuş olacağız. Ham madde konusunda da yerli üretim konusunda da çalışma yapıyoruz. Türkiye'nin kendi lityum iyon yerli ve milli piline kavuşması için 5–6 aylık bir süresi kaldı. Teknolojiyi ülkemize getirmiş ve geliştirmiş olacağız. Gelecekte bu konuda kullanılabilecek piller için altyapıyı kuracağız. Bu sadece ASPİLSAN için değil, Türkiye pil üreten bir ülke olma yeteneğine sahip olacak."

Türkiye'nin bir pil üretim üssü haline geleceğini belirten Özsoy, "Türkiye'de bununla ilgili gerekli ham madde var. Lityum var, Eti Maden bunu açıkladı. Aynı şekilde nikelimiz var, kobaltımız var. Bunları yapmamız için irademiz gerekiyordu, kendimizi geliştirmemiz ve teknolojiyi geliştirmemiz gerekiyordu. ASPİLSAN bunların hepsini yaptı." diye konuştu.

Özsoy, bu çalışmaların ilk adımlarını atan şirket olmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Karbon salınımı nedeniyle elektrikli araçlar ve iş makinelerine kadar veya güneş enerjisi ya da yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjilerinin depolanmasına kadar birçok konuda bu pillerin kullanılması gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda ASPİLSAN çok önemli bir cari açığın önlenmesinde ilk adımı atmış oluyor. Bunun yanı sıra Trakya Üniversitesi ile hidrojen üzerine çalışmalar yapıyoruz. Hidrojen en az elektrokimyasal enerji depolama kadar önemli. Önümüzdeki dönemde ürünlerimizi pazara sunacağız. Ülkemizin karbon ayak izinin azaltılması ve enerji açığının süratle kapatılması için bir ilk olma özelliği taşıyor olacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • Vatann sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Şarjlı Türk malı piller piyasada olmalı
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Birbirine benzemezler kaos ittifakının seçmen kitlesi yüzünden projeler tehlikede, Ceh-pe şimdiden Mavi Vatan terimine bile saldırmaya başladı, kaos ittifakı eğer 2023'de iktidar olursa bütün kritik ve stratejik savunma sanayi ve ekonomi projelerini tasmalarını tutan batılı efendilerinin emriyle yok edecekler, iptal edecekler. Ellerindeki sosyal medya ve fondaşmedya gücü ilede halkımızı yaptıkları hainliklerin doğru olduğuna inandıracaklar.. Maalesef şuan ellerindeki 7 milyonluk beyni masonlar tarafından yıkanmış Z kuşağı 2023
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    ASPİLSAN Enerji Yönetim Kurulu Başkanım 2013 yılında IBM ile yerli otomobil bataryası sözleşmesi imzalamıştınız, İstanbuldan hareket eden Otomobil tek Şarjla 800 km yol katederek Kayseriye ulaşacaktı.bu projemiz de durum nedir? Ne olur geç kalmayalım 15 yıl sonra Avrupa birliğinde bütün fosil yakıtlı araçlar yasaklanacak ve en uzun menzilli elektrikli otomobiller piyasanın hakimi olacak. Aspilsan firmamızın Allahın izni ile tek şarjda 1000 km yol alabilen bataryayı bulacağına eminim, şu anki teknoloji ve madenlerle çok çok zor ama imkansız değil diye umuyor .bu yolda Allahtan başarı nasip etmesini diliyorum.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Togg için çok elektriğe ihtiyacımız olacak, 2030 yılında elektrik ihtiyacımız 200.000 MW çıkacak. o yüzden.Türkiyede'ki bütün organize sanayi bölgelerindeki çatılara güneş paneli ile donatın, evlere olmuyor 1.000.000.000 m2 Fabrika çatı alanı var ülkemizde sağlam fabrika çatılarına 50.000 MW gücünde 50.000.000.000 milyar dolar değerinde iletim masrafı olmadan, 175.000.000 güneş panelinden oluşan her panel 250 usd.Halkımızda ortak .çocuklarımızda ortak.30 yıl boyunca, 20milyon öğrenci var ,20 milyon panel demek.
    Cevapla
  • katibb 2 yıl önce Şikayet Et
    geleceğin petrol ve teknolojisi uzun ömürlü pil. üretmek kadar ar-ge çalışmaları çok önemli. hammaddeyi en etkin kullanma şekli teknolojisini geliştirmek.. inşallah hakkını veririz bu nimetin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle