Terörde füze zaferi: MAM-L ve MAM-C hainleri 12'den vuruyor

TSK ve MİT'in, K. Irak ile Suriye'deki nokta operasyonlarında akıllı füzelerin payı büyük. PKK'nın elebaşları yerli üretim MAM-L ve MAM-C mühimmatlarla vuruluyor. Sadece hedefi imha eden hassas füzeler, sivil zayiatı da önlüyor

GİRİŞ 04.10.2021 13:47 GÜNCELLEME 04.10.2021 16:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kuzey Irak ile Suriye’deki nokta operasyonlarla etkisiz hâle getirilen PKK’nın elebaşları yerli üretim MAM-L ve MAM-C mühimmatlarla vuruluyor. Sadece hedefi imha eden hassas füzeler, sivil zayiatı da önlüyor.

Türkiye, son yıllarda sınır ötesinde başarılı terör operasyonlarına imza atıyor. Bunun son örnekleri, bir hafta içerisinde, iki sözde üst düzey teröristin nokta atışlarıyla etkisiz hâle getirilmesi oldu. TSK ve MİT, bir taraftan ‘ara, bul, yok et’ konseptiyle PKK’yı kaynağında bitirme stratejisi izlerken, diğer taraftan havadan ve karadan sağlanan istihbarat sayesinde gerçekleştirdiği nokta operasyonlarla PKK’nın çok sayıda sözde üst düzey yöneticilerini nokta atışlarıyla etkisiz hâle getiriyor.

HEDEF DIŞINDA SIFIR HASAR

SİHA’lardan fırlatılan akıllı mühimmatlarla azılı teröristler tek tek avlanıyor. Nokta operasyonlarında kullanılan yerli ve millî akıllı mühimmatlar hedefi 12’den vuruyor. Bayraktar TB-2 SİHA’dan atılan yerli akıllı mühimmatlar, hareket hâlindeki PKK’lıların araçlarını hedef alırken, sadece aracın içindekilerin zarar göreceği şekilde kullanılması da dikkat çekiyor. Güvenlik uzmanları bu tür nokta atışı operasyonlarda, hedefe göre ROKETSAN üretimi MAM-L ve MAM-C gibi millî akıllı mühimmat kullanıldığına işaret ediyor. Bu mühimmatların sadece hedefe kilitlendiği ve istenilen yeri hasara uğratarak sivil zayiatın önüne geçildiği belirtiliyor.

YERLİ MÜHİMMATLAR MÜKEMMELLEŞİYOR

Türkiye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz “Bu tip operasyonlarda sivil hassasiyet gözetildiği için, millî imkânlarla tasarlanan ve üretilen, sürekli geliştirilerek hem menzil hem irtifa, hem de vuruş kuvveti açısından mükemmelleşme noktasına gelen MAM-L ve MAM-C akıllı mühimmatları kullanılıyor” dedi. Bu ürünlerin çok hassas ve mikro cerrahi hassasiyette vuruşlar yapabildiği söyleyen Oğuz, şunları kaydetti: Sadece istenilen hedefleri vuruyor, çevresine zarar vermiyor. Meskûn mahallerde de artık kolaylıkla kullanılabilir ürünler hâline geldi. MAM-L daha büyük, MAM-C biraz daha küçük. Hedefin tipine, kullanılacağı yere, aracın zırh durumuna göre hangisinin kullanılacağına karar veriliyor.

TSK’NIN SİVİL HASSASİYETİ

İnsansız hava araçlarımız, bu mühimmatları Kuzey Irak’ın yanı sıra Suriye’de, Libya’da ve Karabağ’da kullandı ve binlerce araç yok etti. Tank, askerî araç, zırhlı araç ve personel yok edici harp başlıkları bulunuyor. Şehir içinden, sokaktan geçen konvoylara karşı da kullandık, çevredeki evler bile zarar görmedi. Çok hassas olduğu için çevrede bir zarar oluşturmuyor. Bu tip operasyonları Türkiye, hiçbir zaman ABD ya da diğer yayılmacı güçler gibi bir pazar yerinin ortasında yapmıyor. Hedef, havadan ve karadan takip ediliyor. Yine şehrin içinde ama daha sakin bir yere geldiğinde vuruyor. Bu, TSK’nın sivil hassasiyetinden de kaynaklanıyor. Türkiye birçok yerde çatışmaya girmesine rağmen vurmayı hedeflediği hedef dışında bir tane bina, araç ya da sivile zarar vermedi.

ARKASINDA ÜSTÜN ASKERÎ ZEKÂ VAR

Güvenlik güçlerinin üstün askerî zekâsının da önemli olduğuna vurgu yapan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, şöyle devam etti: Bu operasyonları makinelerin zaferi gibi anlamamak lazım. Bu aslında insanın zaferi. MİT bunun için çok uzun süre gözetlemeler yapıyor. Bunun ötesinde sahada hâkimiyetiniz olması lazım. Saha hâkimiyetiniz yoksa bu hedefleri kaçırabilirsiniz. Bu tür hedeflere teknik olarak ‘fırsat hedefi’ deniliyor. Çünkü bazen süre çok kısıtlı oluyor. Vurdunuz vurdunuz, yoksa belki 6 ay sonra elinize böyle bir fırsat geçebiliyor ya da hiç geçmeyebilir. Bu süreyi atlamamak için sürekli takipte kalmanız gerekiyor. Bunların hepsi bir süreç; havadan karadan istihbarat, takip, ekipman ve teknoloji. Bu operasyonlar MİT’in ve TSK’nın sınır ötesinde ne kadar güçlü olduğunu da gösteriyor. Bunun altında çok büyük bir kurmay zekâ var. Eskiden ekipman ve teknoloji biraz daha eksik kalıyordu. Şimdi bu eksiklik de ihtiyaca göre tamamlanınca hiçbir terörist kaçamıyor.

MAM-L’NİN YÜKSEK VURUŞ KABİLİYETİ VAR

Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L), düşük ağırlığı ile insansız hava araçları, hafif taarruz uçakları havayer görevlerine yönelik geliştirildi. MAM-L, sabit ve hareketli hedeflere karşı alternatif harp başlıkları ile yüksek vuruş hassasiyeti ve etkinliğe sahip. 160 milimetre çapındaki mühimmat, 1 metre uzunluğunda ve 22 kilogram ağırlığında. 15 kilometre menzili bulunuyor.

MAM-C, 8 KM MENZİLE SAHİP

Mini Akıllı Mühimmat (MAM-C), düşük ağırlığı ile insansız hava araçları, hafif taarruz uçakları ve ağırlığın kritik olduğu hava-yer görevlerine yönelik geliştirildi. Sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek vuruş hassasiyetine sahip olan MAM-C; 70 milimetre çapında, uzunluğu 970 milimetre, ağırlığı ise 6,5 kilogram. 8 kilometre menzile sahip olan milli mühimmatın, parça tesirli, zırh delici, yangın çıkartıcı özeliklere sahip çok maksatlı harp başlıkları var.

LAZER GÜDÜMLÜ MİNİ FÜZE METE GELİYOR

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, lazer güdümlü mini füze METE’ye ilişkin bilgi verdi. Füzenin niteliklerine dikkati çeken Demir, şunları kaydetti: Lazer güdümlü mini füze METE geliyor. ROKETSAN’ın geliştirdiği ve testleri süren METE, İHA-İKA-İDA’larda kullanılacak ve tek personel tarafından bomba atarla da ateşlenecek. METE füzemiz, olimpiyat şampiyonu okçumuz Mete Gazoz gibi hedefi 12’den vuracak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 6
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk öldü.İnönü chp si onun hizmetlerini gömdü. Tayyip giderse bu defa pkk yı vuran teknolojilerimizi kılıçtaroğlu chp si gömer.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden gömsün. Mühimmatı yapan Roketsan ne zaman kurulmuş ne aşamalardan geçmiş, iha yı devlet mi yapmış özel şirket mi yapmış bak bakalım. İyi şeyleri üstlenmek kötü şeyleri başkasının üstüne atmak kolay. Vaktinde tai f 16 motajıyla başladı. Her şey zamanla adım adım ilerledi.
    Cevapla
  • yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    pkk temizliği aşağıdan yukarıya değil yukarıdan aşağıya önce (bayık karayılan kalkan vb.gibi) yapılsa hemen biter.
    Cevapla
  • Turan 2 yıl önce Şikayet Et
    METE Adını çok beğendim. Mete Gazoz ve Mete han. Cuk oturmuş. Geçmişle şimdiyi bağlamış. Tebrikler. Yapanlara da, ad koyanlara da, atanlara da...
    Cevapla
  • ekrem eroglu 2 yıl önce Şikayet Et
    allahım cooook şukur
    Cevapla
  • hacı emmi 2 yıl önce Şikayet Et
    ya ne gerek var savaş insanlık için geri kalmışlığın bir eseridir. savaşma seviş otur evinde ya(chp)... mühimmatını temin edemeyen bir ülke yıkılmaya mahkumdur. bunlar Atatürk'ün sözüne de karşı lâkin arkasına sığınıp, hadefte Türkiye'nin parçalanması var. son iki seçimde neden hdp yi desteklediler. bunca şehit verdik. hainlerle kolkolalar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle