Türk Telekom unicornlar çıkaracak

Birkaç yıla Türk Telekom'dan unicornlar çıkar. Türk Telekom önümüzdeki birkaç yılda bünyesinden milyar dolarlık değerlemeye sahip yeni şirketler yani ‘unicorn'lar çıkarmaya kararlı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Argela'nın büyük fırsat barındırdığını düşünüyoruz. 3 yeni girişimi de dünyaya açıyoruz” dedi.

Türk Telekom unicornlar çıkaracak
Türk Telekom unicornlar çıkaracak
GİRİŞ 04.10.2021 13:32 GÜNCELLEME 04.10.2021 13:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Silikon Vadisi'nde 2 önemli anlaşmaya imza atan Türk Telekom, gözünü Microsoft'ların, Apple'ların bulunduğu devler ligine dikti. "Ayaklarımız yere sağlam basıyor. Ama yapabileceklerimizin de farkındayız" diyen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "İştirakimiz Argela'yla birlikte geliştirdiğimiz SEBA Projesi'nin pay almayı hedeflediği pazar 1 trilyon dolar" diye anlatıyor. Türiye'nin dijitalleşmesinde tarihi misyon üstlendiklerini vurgulayan Önal, ülkeden yeni unicorn'lar çıkartmak için kolları sıvadıklarını söyledi. Önal, "Birkaç yıla kadar Türk Telekom bünyesinden unicorn'lar çıkar" dedi.

Pandemi süreci Türk Telekom'u nasıl etkiledi?

Biz pandemiyi hem hasarsız atlattık hem de süreçten kazançlı çıktık. Pandemi, değişimi tetiklerken dijitalleşmenin gerekliliğini yeniden gündeme getirdi. Bizim için bu değişime uyum sağlamak son derece kolay oldu. Müşterilerimize sınıfının en iyisi telekom hizmetlerini sağlarken paydaşlarımıza tatmin edici bir finansal performans sunmayı başardık.

Yılın ilk yarısı hedefleriniz doğrultusunda mı ilerledi, ikinci yarıya dair A,B,C planlarınız var mı?

2020'yi olağanüstü bir performansla kapattık. 2021'in ilk yarısında da tüm iş kollarımızda beklentilerimizin üzerinde büyüme oldu. Yüzde 19'luk büyümeyle 15.8 milyar liralık gelir elde ettik, karımız 2.7 milyar TL'ye çıktı. Bu tablo bizi 2021 için hedeflerimizi 2 kez revize etme noktasına getirdi. Dolayısıyla 2021 için çok motiveyiz. Her türlü senaryoya hazırız.

Son revizyonla birlikte yatırım hedefiniz ne oldu?

Türkiye'nin dijital yolculuğuna ve 5G'ye geçişine öncülük etmek için çalışıyoruz. 5G'nin ihtiyaç duyduğu bant genişliğini ancak fiber altyapıyla sunabiliriz. Yatırımlarımızda özellikle fiberleşmeye ağırlık veriyoruz. 2021 için 8,5 milyar TL yatırım öngörüyoruz. 2021 sonunda Türkiye'deki sokakların yüzde 92'sine fiberle erişmiş olacağız.

4 YAPAY ZEKA GİRİŞİMİNE YATIRIM

Start up'lara da yatırım yapıyorsunuz. Gündeminizde hangi sektörler var?

Ezberbozan iş fikirlerini yarıştırdığımız PİLOT isimli bir programımız var. Bu programla her yıl 20'ye yakın projeyi destekliyoruz. Girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures'la da büyüme aşamasındaki girişimleri uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmeleri için destekliyoruz. Sağlık, enerji ve eğitim alanlarında yatırım yaparak, yeni 'unicorn'lar ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Yakın zamanda 4 yapay zekâ girişimine daha yatırım yaparak portföyümüzü ikiye katladık.

Yakında sizin bünyenizden unicorn'lar çıkar mı?

Argela'nın bu manada büyük bir fırsat barındırdığını düşünüyoruz. Pilot programından geçerek yatırım almaya başlamış 4 projemiz var bunların büyüyebileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız Amerika seyahatinde unicorn'lar decacorn'lar çıkaran Plug and Play isimli önemli bir yapıyla işbirliği anlaşması imzaladık. Şimdi Plug&Play'in ekosistemine dahil edeceğimiz 3 yeni girişim var, onları da dünyaya açıyoruz ve büyüyeceklerini düşünüyoruz. Dolayısıyla birkaç yıl içinde Türk Telekom bünyesinden unicornlar çıkarma hedefimiz var.

Hibrit çalışma modeline geçtik. Her bir iş birimi kendi ihtiyaçları doğrultusunda ofise geliyor veya uzaktan çalışıyor. Mümkün olabildiğince de daha az insanın aynı anda ofiste olduğu bir sistemi benimsiyoruz.

1 TRİLYON DOLARLIK PAZAR!

Son Amerika seyahatinizde yeni anlaşmalar imzaladınız. Yeni anlaşmalar, ürünlerin geliştirilmesi ciroyu nasıl etkileyecek?

Çok hızlı geri dönüş olacağını söyleyebilirim. Hazırlık süreci uzun ve bir miktar daha bazı konularda yolumuz var. Ama başladıktan sonraki ölçek, dünya ölçeği olacak. Global manada bir pazar var. İştirakimiz Argela'yla birlikte geliştirdiğimiz SEBA Projesi, dünyadaki bütün operatörlerin hayatını kolaylaştıracak bir teknolojiye sahip. Ve şu anda deneme aşamasında. Bu ürün ticarileştiğinde ise gireceği pazarın büyüklüğü 1 trilyon dolar olacak. 1 trilyon dolarlık bu pazardan pay alacağız. Ve oradaki rakamlar artık bambaşka rakamlar. Burada önemli olan iyi pozisyon almak, doğru konumlanmak.

GÖZÜMÜZ DEVLER LİGİNDE

1 trilyon dolarlık bir pazara hitap etmek, Türk Telekom'u Microosoft'ların, Apple'ların bulunduğu, gelirleri ülkelerle yarışan bir devler ligine göz kırpması sağlar mı?

Gözümüz orada. Gerçekçi olmak lazım. 1 trilyon dolarlık pazara göz dikmek, pazarın tamamını alacağız anlamına gelmiyor. Ayaklarımız yere sağlam basıyor. Ulaşılabilir hedefler koyuyoruz. Ama biliyoruz ki Türk Telekom'un yapabilecekleri Türkiye sınırlarının ötesinde. Ve bu doğrultuda önemli yol alındı.

'FİNTEK'TE ÖNCÜ OLMAYA KARARLIYIZ

Müşteri deneyimini geliştiren yeni ürünleriniz var mı?

Yenilikçi teknolojilerimizle müşterilerimizin yanında olurken finansal teknolojilerde de yatırımlarımıza hız vererek, mobil ödeme hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Mobil ödeme hizmetlerimizin kullanıcı adedi 2,5 milyona ulaştı. Online kanallar üzerinden yapılan TL yüklemeleri ve fatura ödemeleri, 2020'nin 2'nci çeyreğine göre yüzde 40 arttı. Şimdi ise, mobil e-cüzdan uygulaması ve ön ödemeli alışveriş kartından oluşan Pokus'la sektöre yeni bir soluk getiriyoruz. Pokus, restorandan markete farklı alanlarda harca-bölüş gibi benzersiz özellikleriyle farklılaşacak. Tüm iş kollarımız gibi, fintekte de öncü olmaya kararlıyız.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 2
  • turco 3 yıl önce Şikayet Et
    nasil bir fiber bu arkadas ulkenin %92sinde max hiz 100mbps ortalama 12mbps hiz var.AB ulkelerinin 10yil gerisindeyiz.Isvicre standart tarifede 10gbps/10gbps veriyor.Avrupa geneli 2-3gbps hizlarda ve bunlari 20-30€ ya veriyorlar.Sonra telekom aciklama yapar heryere fiber diye.Afrika ulkelerinden biraz daha iyi durumdayiz
    Cevapla
  • Buzuldag 3 yıl önce Şikayet Et
    Turk telekomdan memnun olan bir vatandaş varmi acaba..?
    Cevapla