Türkiye enerjide merkez üs olacak! Dev projede kritik gün

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım boru hattı üzerinden Macaristan ve Hırvatistan'a doğal gaz sevkiyatına başladığını duyurdu.

Türkiye enerjide merkez üs olacak! Dev projede kritik gün
Türkiye enerjide merkez üs olacak! Dev projede kritik gün
GİRİŞ 02.10.2021 09:53 GÜNCELLEME 02.10.2021 09:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gazprom şirketi yaptığı anlaşmayla Türkiye üzerinden TürkAkım boru hattını kullanarak Macaristan ve Hırvatistan'a doğal gaz sevkiyatını bugün itibariyle başlattı. Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün itibarıyla söz konusu ülkelere doğal gaz sevkiyatına yeni bir rota üzerinden başlandığı belirtildi.

Açıklamada, "Rusya'nın Macaristan ve Hırvatistan'a doğal gaz arzı bugün TürkAkım boru hattı ve ayrıca Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'ın ulusal gaz iletim sistemleri üzerinden yeni bir rota üzerinden başladı." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Gaz Sevkiyat Sistemi Şirketinden bugün yapılan açıklamada, Gazprom'un Macaristan'a Ukrayna üzerinden doğal gaz akışını durdurduğu bildirilmişti.

ANLAŞMA 15 YIL SÜRECEK

Gazprom ile Macaristan merkezli MVM şirketi arasında imzalanan anlaşmaya göre Rus şirketi Macaristan'a 15 yıl boyunca yılda 4,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç edecek.

Rus enerji şirketi Gazprom'un başkanı Aleksey Miller, 1 Ekim itibarıyla Macaristan'a TürkAkım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatı yapılacağını açıklamıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesine ilişkin transit sözleşmenin geçerlilik süresi ise 2024'te sona erecek.

TÜRKAKIM PROJESİ

TürkAkım, Rusya'dan başlayıp Karadeniz altından ilerleyerek Türkiye ve Avrupa'ya uzanan, birbirine paralel iki hatlı bir doğal gaz boru hattından oluşuyor. Hatlardan her biri yıllık 15,75 milyar metreküp doğal gaz aktarım kapasitesine sahip.

TürkAkım üzerinden ticari doğal gaz aktarımı 1 Ocak 2020 tarihinde başladı. TürkAkım Boru Hattı'nın resmi açılışı, 8 Ocak 2020'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • kazan-kazan? 2 yıl önce Şikayet Et
    biz ne kazanıyoruz bundan?
    Cevapla