Çin'de kömürcülere üretim çağrısı: Kotayı kenara koyun

Enerji krizi yaşayan Çin'de enerji firmalarına maliyeti ne olursa olsun tedariklerini güvence alma çağrısı yapılırken, kömür madencilerine yönelik de daha fazla üretme çağrısı geldi. Yönetim kömür madencilerine kotaları aşsalar dahi üretimi artırma çağrısı yaptı.

Çin'de kömürcülere üretim çağrısı: Kotayı kenara koyun
Çin'de kömürcülere üretim çağrısı: Kotayı kenara koyun
GİRİŞ 01.10.2021 09:00 GÜNCELLEME 01.10.2021 09:00

Çin yönetimi, derinleşen elektrik enerjisi krizine çözüm bulma çabaları dahilinde, ülkenin kamuya ait kömür madencilik şirketlerinden, yıllık kota limitlerini aşsalar dahi, yılın kalan kısmında tam kapasite ile üretim yapmalarını istedi.

Bloomberg'in haberine göre, bu direktif, bu kış her ne pahasına olursa olsun enerji arzını güvence altına almaya yönelik tedbirler ile birlikte, bu hafta Pekin’de düzenlenen acil toplantıda vurgulandı. Kaynaklar, ülke içi termal kömür üretimini artırmanın kritik önemde olduğunu kaydettiler.

Ülkede enerji krizi daha ciddi bir nitelik kazanıyor

Hükümetin bu hafta şirket üst düzey yöneticileri ile yaptığı bir dizi toplantı, Çin’deki durumun ne denli ciddi hale gelmekte olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor. Ülkede birçok bölge sanayi kesimine verdiği elektriği azaltmak durumunda kalırken, dünyanın ikinci en büyük ekonomisini sarsan bu enerji krizi, bazı yerleşim alanlarında elektrik kesintilerine yol açıyor.

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın ekonomik büyümenin sürdürebilmesi için her türlü çabanın gösterileceği taahhüdünde bulundu. Li, Çin Ulusal radyosunun haberine göre, Perşembe günü yabancı diplomatlarla gerçekleştirdiği bir toplantıda, ülkesinin temel geçim ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacağını ve sanayi ve tedarik zincirlerindeki istikrarı koruyacağını kaydetti.

Enerji firmalarına "tedariki güvence altına alma" çağrısı

Çin'de enerji kriziyle mücadele eden yönetimden enerji firmalarına önemli bir talimat geldi.

Bloomberg'in haberine göre, Çin’de merkezi hükümet yetkilileri, kömürden elektrik ve petrole, ülkenin kamuya ait önde gelen enerji şirketlerine bu kış için her ne pahasına olursa olsun tedariklerini güvenceye almaları talimatı verdi.

Kaynaklar talimatın doğrudan ülkenin enerji sektörü ve sanayi üretimini yöneten Başbakan Yardımcısı Han Zheng’den geldiğini ve bu haftanın başlarında Pekin’in kamuya ait varlıklardan sorumlu düzenleyici kuruluşundan ve ekonomik planlama teşkilatından yetkililerin katıldığı acil bir toplantıda verildiğini kaydetti. Kaynaklar elektrik kesintilerine tolerans gösterilmeyeceğini belirttiler.