Açıklamalar peş peş geliyor: Çin resmen savaşıyor! İki ülkeden tarihi adım geldi

Ülke genelinde kripto para kullanımına geçen El Salvador, bir ilke daha imza attı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ‘ilk adım’ diyerek çok önemli bir gelişmeyi tüm dünyaya açıklarken Çin ise resmen kripto paralara savaş açtı. Piyasaları etkileyen bir başka haber de İsviçre'den geldi...

Açıklamalar peş peş geliyor: Çin resmen savaşıyor! İki ülkeden tarihi adım geldi
Açıklamalar peş peş geliyor: Çin resmen savaşıyor! İki ülkeden tarihi adım geldi
GİRİŞ 29.09.2021 14:41 GÜNCELLEME 29.09.2021 14:56
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Son zamanlarda ülkelerin kripto paralara yönelik ilgileri giderek artmaya devam ediyor. Bunun en güçlü örneği ise geçtiğimiz günlerde Orta Amerika ülkesi olan El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesiyle gerçekleşti.

Bu kapsamda devlet ilk etapta vatandaşların doları Bitcoin’e çevirebilmesi için ülkede yüzlerce Bitcoin ATM’si kurmuş ve kripto para alımlarını artırmıştı. Özellikle son zamanlarda dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin’de yaşanan büyük düşüşler ülkede fırsat olarak görülmüş ve kademeli olarak Bitcoin alımı yapılmıştı.

EL SALVADOR BİR İLKE DAHA İMZA ATTI

Son dönemde kripto para hamleleriyle tüm dünyanın gözü üzerinde olan El Salvador’da Bitcoin madenciliğine yönelik çok önemli bir adım atıldı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, resmi Twitter hesabı üzerinden ‘ilk adım’ diyerek tarihi bir gelişmeyi tüm dünyaya duyurdu.

Bukele, Bitcoin madencilik tesisi kurduklarını ve bunun volkanik enerji ile çalışacağını açıkladı. Böylece devlet eliyle resmi olarak dünyada ilk defa Bitcoin madenciliğine yönelik bir yatırım yapılmış oldu.

ÇİN RESMEN SAVAŞIYOR

Öte yandan dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin, ülkedeki kripto para madenciliğine ilişkin tüm faaliyetler için resmen savaş açtı. Geçtiğimiz cuma günü Çin’den gelen regülasyon hamlesiyle birlikte ülkede kripto para faaliyetlerinin tümü yasa dışı olarak kabul edilmişti.

İSVİÇRE FONA ONAY VERDİ

ABD’de yükselen enflasyon endişeleriyle, 10 yıllık tahvil faizinin yaklaşık 3 ayın en yüksek seviyelerinde hareket etmesi ve dünya genelindeki birçok borsa endekslerindeki düşüşler kripto paraları bir miktar olumsuz etkilerken, İsviçre'de ilk kripto para fonuna onay çıkması ise piyasaları destekledi.

ELON MUSK’TAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Son zamanlarda kripto para piyasasına yön veren çılgın mucit Elon Musk, Çin’in kripto para hamlesi hakkında konuştu.

Musk, “Kripto paralar temelde merkezi hükümetin gücünü azaltmaya odaklanmıştır ve onlar bundan hoşlanmazlar. Hükümetler kripto paraları yavaşlatabilir fakat kripto ilerlemelerini yok edemez.” dedi.

Elon Musk'tan kripto paralara karşı savaşa çarpıcı yorum: Kriptoyu Yok Etmek İmkansız

BITCOIN İLE VERGİ ÖDEME SÜRECİNDE ÖNEMLİ ADIM

Kripto paralara yönelik yeni adımların ardı arkası kesilmezken, ABD’nin Miami kentinde vatandaşların Bitcoin ile vergi ödemelerine yönelik çalışma başlatıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, Miami vatandaşlarının vergilerini Bitcoin ile ödeyebilmek için sürecin başladığını fakat bu kadar önemli bir karar için sürecin bir süre daha devam edebileceğini söyledi.

DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILIRSA HEDEF 48 BİN 100 DOLAR

Kripto para piyasasında Çin haberinin etkisi kısmen de olsa devam ediyor. Ancak atlatılmasına yönelik işaretler de yok değil. Görünen o ki bu ve buna benzer haberler, gelişmeler bir süre daha kripto para piyasasını ciddi şekilde etkileyecek. Zaten son 3 – 4 aydır piyasa özellikle haber tarafına hiç olmadığı kadar çok kırılgan. Bu kırılganlık bir miktar daha devam edebilir. O sebeple kripto para piyasası yatırımcısının şu dönemde borsacı tabiriyle bir tık daha fazla önem vermesi gerekiyor haberlere ve olası etkilerine. İşte burada da finansal okur yazarlık öne çıkıyor. Yani bu dönem daha fazla araştıran, daha fazla okuyan yatırımcının dönemi… O sebeple dikkat!

Biz şimdi normal şartlar altında beklentilerimizi sıralayalım. Şu an için lider kripto para birimi BitcoinDolar paritesinde yaşanan sert düşüşün ardından hafif tepki alımları gözlemleniyor. Gelen bu alımlar 40 bin 600 – 40 bin 900 dolar seviyesinde bulunan destek bölgesinden. Burası 21 Eylül tarihinden beri 4 saatlik zaman dilimi baz alındığında tam 8 kez test edildi. Yani güçlü destek bölgesi olduğunu bir nevi kanıtladı gibi. Ancak dikkat çeken nokta bu bölgeden gelen tepki alımlarının yeterli olmaması ve düşüş trend çizgisinin direnç noktasını bir türlü kırmaya yetmemesi.

O zaman BitcoinDolar paritesi için senaryomuzu şu şekilde kurabiliriz: Parite yaşanan tepki alımlarına rağmen hala düşüş trend çizgisi altında hareket ediyor. Bu trendin direnç noktası, bu yazı yayına hazırlandığı sırada 43 bin 110 dolar seviyesine denk geliyor. Bu noktanın geçilmesi durumunda kırıldığının teyidi ise, 45 bin 160 – 45 bin 784 dolar bandının kırılmasıyla gelecek. O zaman satış baskısının büyük oranda azaldığını ve yönün artık yukarıya dönme ihtimalinin yüksek olduğu yorumlarını yapabiliriz. Böyle bir senaryoda da 48 bin 100 dolar seviyesi hedeflenebilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz düşüş trend çizgisinin altında kalındığı her seans paritede tekrar, 40 bin 600 – 40 bin 900 dolar riskinin masada olduğunu, bu seviyenin altında da 38 bin 400 riskinin artacağı unutulmamalı.

ÜNLÜ EKONOMİST: BİTCOİN TEMEL DEĞERİ SIFIR OLAN SPEKÜLATİF BİR VARLIK

John Hopkins Üniversitesi’nde çalışan ve ABD’nin önde gelen ekonomi uzmanlarından biri olan Steve Hanke ,Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerine karşı olan olumsuz tavrıyla biliniyor. Hanke, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada bir kez daha Bitcoin’i eleştirdi.

Ünlü ekonomist Steve Hanke'den çok konuşulacak Bitcoin açıklaması

Ünlü ekonomist paylaştığı gönderide Bitcoin’in neden değerli bir varlık olmadığına inandığının sebeplerini açıkladı: “Bitcoin oldukça yüksek volatiliteye sahip, şüpheli ve dolandırıcılığa karşı savunmasız bir varlık. Bu da onun temel değeri sıfır olan spekülatif bir varlık olduğunu gösteriyor.”

Hanke paylaştığı bu metnin altına da Bitcoin’i Titanik ve Hindenburg gibi felaketlerle yan yana gösteren bir fotoğrafı ekledi. Ayrıca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada El Salvador’un Bitcoin kararını eleştirdi ve ülkedeki vatandaşların lider kripto para biriminin ne olduğunu bilmediklerini ifade etti.

MİCHAEL SAYLOR YANIT VERDİ

Son zamanlarda binlerce Bitcoin alımı yapan yazılım şirketi Microstrategy’nin CEO’su Michael Saylor da Hanke’nin gönderisine cevap vermeyi ihmal etmedi. Saylor, Bitcoin’in dijital enerji ve mal varlık olduğunu, akıllı telefona sahip herkese ekonomik bir güçlenme sağlayacağını ve Bitcoin’in sonsuza kadar var olacağını belirterek lider kripto para birimini övdü.

YORUMLAR 33
  • Gerçek 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripto para gerçeğin tam kendisidir. Kişinin vergi ödememe ve beyan vermeme hakkıdır. Devletlerin kontrol edemediği bir mekanizmadır. Herşeyi kara para aklamaya bağlamaya gerek yok. Uzun zamandır insanların hakkı olan alın terini devletlerden bağımsız korumayı garanti eden sistemdir.
    Cevapla
  • Saka54 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletler insanların güvencesidir. Devlet olmaz ise insanı koruyacak kollayacakda yoktur. Amaç tek dünya devleti yapmak herkesi Küresel kölelere dönüştürmek. Devletleri bu şekilde çökertmek istiyorlar vergi veriliyorsa devlete gidiyor. Vergi yoksa devlette yoktur, devlette yoksa bireyde yoktur..
    Cevapla
  • Kızılelma 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripto para tam bir aldatmadan ibarettir.
    Cevapla
  • avsaroglu 2 yıl önce Şikayet Et
    dolar sanki gercek. dolarin basim maliyetine bir bak, birde degerlemesine bak. bugun abd cokse dolar in halini bir dusunun lakin btc gelecek 1000 yilin parasi. kim ne derse desin.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    birilerinin cebinde gerçek paraları alarak sanal olarak sömürüyor adam tabi ki savunacak. olay lale soğanına dönecek bir gün.
    Cevapla
  • senol32 2 yıl önce Şikayet Et
    çin tabiki savaş açar kripto paralara çünkü elinde dolar rezervi çok kripto paralara eğilim artarsa dolar düşecek 9tl olan doların 1 tl ye düştüğünü hayal edin çinin 1.5 trilyon doları pul olacak...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle