Türkiye’de yaklaşık 50 bin adet e-skuter var. Kullanıcı sayısı ise 5 milyona ulaştı. Her geçen gün yaygınlaşan skuterlerin kullanımıyla ilgili nisan ayında düzenleme yapılmış ve yeni kurallar getirilmişti. Ancak çoğu kişi bu düzenlemeden habersiz ve kural ihlali yapmaya devam ediyor.

Son dönemde yollarda sıkça gördüğümüz elektrikli skuterler, (e-scooter) pandemiyle birlikte alternatif bir ulaşım aracı haline geldi. Genellikle kaldırımlarda bağlı bulunan ve mobil uygulamalar üzerinden kiralanan e-skuterlere her yaştan insanın ilgisi var.

Kısa mesafelerde avantaj sunan e-skuterleri bireysel kullanım için satın alan da çok. Hal böyle olunca e-skuterler Karayolları Trafik Kanunu’na bile eklendi. Yani trafik kurallarını ihlal eden e-skuter kullanıcılarına trafik cezası uygulanabilmesinin önü açıldı.

Posta'dan Hülya Çaylak'ın haberine göre; Geçtiğimiz nisan ayında ise e-skuter yönetmeliği yayımlandı. Bu düzenlemeye göre; artık neredeyse her yerde karşılaştığımız e-skuterlerin azami hız sınırının 25 kilometre/saat olması gerekiyor.

Yine yönetmeliğe göre, 16 yaşından küçükler e-skuter kullanamazken, tek elle skuter kullanımına da izin verilmiyor. En önemlisi ise bir skutere iki kişinin binmesi yasak. Ancak maalesef yasağa rağmen bu kurallara uyulmadığı görülüyor.

İSTANBUL’A ÖZEL SINIR 

Skuter kullanımı özellikle İstanbul’da yaygın. İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) de geçtiğimiz ağustosta İstanbul’da skuter kullanımına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre; elektrikli skuterleri 15 yaşından küçüklerin kiralaması yasaklanırken, 25 kilometre (km) olan hız sınırı da 15 km’ye çekildi. Elektrikli skuterlerin tramvay ve metrobüs yollarını kullanması da yine yeni düzenlemeyle engellendi.

CEZA KESİLEBİLİR 

İlk zamanlarda daha çok sahil kenarlarında gezinti amaçlı kullanılan skuterler, son dönemlerde yol kenarlarında ve trafikte de yaygınlaştı. Trafik polislerinin ve jandarmanın yani kolluk kuvvetlerinin yasaya uymayanlara ceza kesme yetkisi var ama skuter kullanan vatandaşların çoğu bu konudaki düzenlemeden haberdar değil. Bu da kullanım kurallarına uymamalarına neden oluyor.

 

Yorumlar 13 Yorum Var
  • Tam türk 30.09.2021 09:27
    Ben ankarada bu araça 3 kişi binanı gördüm
  • Orhan 30.09.2021 00:10
    Trafik polisi eskikse alın arkadaş ve konroller çoğalsın dvletin varlığını hissedelim ne polis var ne uyaran her yer salaş
  • Misafir 28.09.2021 21:00
    Normal şartlarda 16 yaş şartı gerekli çünkü yaptıklarına bir baksanız neler yapıyorlar ne trafik ne yaya ne kural hiçbir şey tanımıyorlar
  • gurhan 28.09.2021 15:57
    Dünyadaki iş yapmayan trafik polisleri sıralamasında 1. olduğumuz için, hiç sıkıntı yok. Herkes takılsın kafasına göre. Trafik polisleri valilikten emir gelmeden ceza kesmiyorlar zaten.
  • los angeles 28.09.2021 14:49
    türkiyede bisiklet yolu yok. bence çok cahilce bir durum. abd nin los angeles şehrini iyi incelemek lazım. bisiklet otelleri, bisiklet mağazaları, bisiklet lokantaları, bisiklet parçacıları, bisiklet tamircileri, inanılmaz çok sayıda sektör olmuş. 50 km de bir bisiklet oteli var bisikletçiler için. para basıyorlar adamlar.
Daha fazla yorum görüntüle