Tarnet tarımda yeni teknolojiler geliştirerek tarımda verimi ve yeterliliği üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

Teknofest paydaşlarından TARNET'in Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, Haber7.com'a özel açıklamalarda bulundu. 

Yılmaz, Şimdi biz tabi bahsettiğiniz gibi 3 yıldır Tarım Teknolojilerinin ana paydaşıyız TEKOFEST’te. İlk yıl TAKE OF diye bir çalışması vardı orada üzerinde olduk, geçen yıl Gaziantep’teydik yine Tarım Teknolojileri kısmında orda 764 tane başvuru içerisinden 30 tane takım bizle beraber oldu, orada finalleri gerçekleştirdik. Bu yılda 2 tane yarışma alanı açtık.

Bir tanesi Tarım Teknolojileri ana alanı, burada  drone, drone’undan  tutunda sera teknolojilerine kadar bir çok alanda gençlerimiz buraya başvuru yapıyorlar. 3 bin üzeri başvuru aldık, yaklaşık bin tane takımdan bahsediyoruz, şuan 75 tane takımı burada finalde birlikte onların ürünlerini hep birlikte sonuçlandırmaya çalışıyoruz.

Bir de ikinci bir alanda Tarımsal İnsansız Kara Araçları’nın yarışmasını gerçekleştiriyoruz. Orada ise 21 tane finalistimiz var. Bunlarda özellikle bir insansız kara aracıyla bir toprak alan içerisinde bitki sağlığını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle yabani otların gösterilmesi ile ilgili yabani otların bulunmasıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  Çok yoğun bir ilgi var gerçekten görüyorsunuz sizde çocuklar, gençler hepsi buralardalar." dedi.

İşte Yılmaz'ın o açıklamaları; 

Özellikle Pandemi dönemiyle birlikte tarımın çok daha kıymetli olduğunu bir kere daha anladık. Bakın 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusu nerdeyse 10 milyarın üzerine çıkması bekleniyor. Gıda ihtiyacı da nerdeyse iki kat artacak. Peki biz bunun üstesinden nasıl geleceğiz?

Mecburen tarımda, tarım Teknolojilerini çok daha yoğun bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Biz burada aslında bu farkındalığı sağlamaya çalışıyoruz. Gençlerle birlikte tarım teknolojilerinin ne kadar önemli olduğunu ne kadar kıymetli olduğunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Onun için de tüm gençleri Tarım Teknolojileri alanına davet ediyoruz.

TARNET çiftçinin üç alanla ilgili çalışma gerçekleştiriyor. Bunlardan bir tanesi çiftçinin bu girdi maliyetlerini teknoloji ile düşürebilmesi.

Akıllı Traktör sistemi ile traktörün yerini RTK cihazı ile tarlada santimetre hassasiyetiyle tesbit ediyoruz. Peki bunu yaptığımızda ne oluyor?

Çiftçilerimiz için özellikle girdi maliyetlerini düşürme anlamında yüzde 15’lik bir tasarruf sağlıyor.

 Normal şartlarda konvansiyonel yöntemle traktörle ya da elle ilaçlama gerçekleştiriliyor. Elle ilaçlamada insan sağlığına ciddi anlamda zararı var. ZİHA ile yapılan ilaçlama da ciddi anlamda zamandan tasarruf sağlıyorsunuz. İlaçta nerdeyse yüzde 50 oranında bir tasarruf sağlıyor. Çiftçi ZİHA ile otonom bir şekilde tüm tarlayı ilaçlar bir hale geliyor. Şuan Türkiye’de 30’un üzerinde bizim ZİHA’mız var, ciddi bir operasyon olarak çalışıyoruz. Kendi Pilotlarımız var, iş ortağı firmalarımızla birlikte çalışıyoruz.

Bakın bu çok kıymetli ve önemli; tarımın geleceğinin en verimli teknolojisi ne dersiniz? Kesinlikle ve kesinlikle ZİHA derim. Yani bu 10 yıl içerisinde bunu özellikle söylüyorum, belki 30 bin civarında ZİHA’dan bahsetmiş olacağız. Onun için ZİHA teknolojisi bizim için çok kıymetli ve çok önemli inşallah bunu çok daha iyi bir noktaya getireceğimize de inanıyorum.

Tabi bu yeterli değil, tarımda başka çalışmalarda yapılmalı. Özellikle gençleri tarıma ısındırmamız lazım, yani bu anlamda farkındalık çalışması gerçekleştirmek istiyoruz. 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • birisi 23.09.2021 18:16
    Mehmet bey, Almanya'daki yağış miktarı ile bizdeki aynı mı?
  • Yakub 23.09.2021 15:33
    Türkiye üretiyor fakat esas hakkını tam almıyor. Avrupa’nın üzerimizde çok büyük kurnazlıkları var. Bunun temelinde belirleyici güç olmadığımız. Türkiye Ya lokomotif olarak ortak pazar kurar. Ya da gurbetçileri direkt ortak pazar haline getirir. Yoksa ticarette Batı Avrupa kurnazlığı bize zarar vermeye devam eder.
  • mehmet 23.09.2021 15:26
    Tohum ıslahı için acil kaynaklar ayrılmalı, müesseseler oluşturulmalıdır. Almanya buğdayda dekara 1-1,5 ton, biz ise 300-400 kilogram verim almaktayız. Neden böyle.