Son dakika: Merkez'in faiz kararı sonrası ezber bozan açıklama

Son dakika haberi: Merkez Bankası, kritik PPK sonrası beklentilerin üzerinde bir oranla faizi 100 baz puan indirdi. Merkez'in faiz kararı sonrası döviz kurlarında yükseliş yaşanırken Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer'den ezber bozan açıklamalar geldi.

GİRİŞ 23.09.2021 14:44 GÜNCELLEME 23.09.2021 15:06
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve politika faizini 100 baz puan indirdi. Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde yaptığı faiz indirimi kararını yorumlayan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, "Para Politikası gerçekten zor bir iş bir tarafta reel ekonomi var diğer bir tarafta finansal piyasalar var. Bu ikisini dengede tutmanız ve her şeyi düşünmeniz gerekiyor. Bu yüzden politika faizini belirlemek gerçekten zor bir iş. Bir taraftan pandemi yaşıyoruz tüm dünyada reel ekonomi krizin etkilerini üzerinden atarak ayakta durmaya çalışıyor. Diğer bir taraftan yüksek enflasyon ve finansal piyasalarda istikrarsızlıklar var. Öte yandan Fed'in kasım ayından itibaren varlık alımını azaltabileceği yönünde söylemleri var. Diğer taraftan pandemiden çıkışla birlikte ABD'de Fed faiz oranını yükseltmeye başlar mı? ya da varlık alımları azaltılınca ne olacak gibi bir sürü belirsizlik var finansal piyasalar tarafında." dedi.

"Bu çerçevece Merkez Bankası'nın politika faiz oranını sabit tutması ve hatta daha önce ifade ettiğim üzere 50 yada 75 baz puan artışa gitmesinin toplamda daha iyi olacağını düşünüyordum ve halen de öyle düşünüyorum. Bunun finansal istikrar açısından sağlayacağı katkının reel ekonomi tarafında kaybedeceklerimizden epey yüksek olacağını düşünüyordum. Şu anda da diye öyle düşünüyorum. Alınan bu karar reel ekonomi tarafından belli bir ölçüde olumlu olacaktır. Daha düşük faiz her türlü toplumun direkt olarak iyiliğinedir fakat finansal istikrar tarafında kaybettiklerimiz daha çok olduğunu düşünüyorum."

FAİZ KARARININ ETKİLERİ
"Genel olarak baktığımızda bir taraftan bizim için fiyat istikrarı önemli diğer taraftan da reel ekonomi, toplumunun ekonomik yapısının güçlü olması gerekiyor. Faiz indirimleri her zaman ben reel ekonomiyi gözetiyorum anlamına gelir. Faiz artışları ise fiyat istikrarı sağlamaya çalışıyorum anlamına gelir. "

YORUMLAR 68
  • Vahvah! 2 yıl önce Şikayet Et
    40 yıl öncesinde konu komşu hısım akraba dost arkadaş esnaf tüccar aralarında teberrüken para altın mal alıp verirlerdi... bu gün de alıyor bazıları lâkin vermiyor. .. . Ahlâk çökmüş haram helâl, hak hukuk gözeten yok gibi... kim kime borç verir deyin hele? Veren verdiğinden vazgeçmiş demektir. Bu ortamın en fırsatçı kazananı tefeci yani banka oluyor. Millet zaten yediğine içtiğine bakmıyor faize mi baksın, alıyor ve de maalesef seve seve de ödüyor. Neden ödüyor? Tefeci adamın ciğerini söker de ondan.
    Cevapla
  • Vattandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis faizleri 0 a çek ölene kadar oyum sana. Kodamanlar degil kredi borcu olan biz halk faizle eziliyoruz
    Cevapla
  • MaDMaX 2 yıl önce Şikayet Et
    niye faizli kredi alıyorsun? faiz haram, alan batsın zaten.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    hemen vatandaş hemen emrin olur de defol başımdan.
    Cevapla
  • Savaş Açıkgöz 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi fırsatçılar euro dolar yükseldi deyip herşeyin fiyatını yükseltmeyecek mi!?Düştüğünde fiyatları indireni gören var mı!?
    Cevapla
  • Gurbetci 2 yıl önce Şikayet Et
    Gine pahlilik olur ne anladin bu isten euro 9' 80 den 10 300 cikti
    Cevapla
  • haberimizolsun. 2 yıl önce Şikayet Et
    dinimizde faiz haramdır alanda verende kebair günahlardan dır haberimiz olsun ...
    Cevapla
  • Ase 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamam borç ver ozaman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle