Delta varyantı küresel toparlanmayı yavaşlatacak

Korona virüsün Delta varyantı küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatacak ancak toparlanmanın sonunu getirmeyecek.

Delta varyantı küresel toparlanmayı yavaşlatacak
Delta varyantı küresel toparlanmayı yavaşlatacak
GİRİŞ 23.09.2021 11:30 GÜNCELLEME 23.09.2021 11:30

Korona virüsün hızla yayılan Delta varyantı küresel ekonomik toparlanmanın hızını düşürdü. Ancak İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yapılan açıklamaya göre küresel ekonomik toparlanma, yavaşlamaya rağmen devam edecek. OECD’nin salı günü yayınlanan çeyrek raporunda, Paris merkezli araştırma kurumu 2021 yılı için küresel ekonomi ve ABD ekonomisi için tahminlerini düşürdü. Tahminlerde ilk düşüş, yeni vaka sayılarının yükselmeye başladığı aralık ayında açıklanmıştı.

Ancak kurum 2022 yılı için tahminlerini yükseltti. Buna göre delta varyantı nedeniyle bazı çıktılar ertelense de, varyantın etkileri 2022 yılında devam etmeyecek. OECD aynı zamanda 2021 için enflasyon beklentilerini de yükseltti. Buna rağmen fiyat artışındaki hızın 2022 yılında Asya ve dünyanın diğer bölgelerinde aşılanan kişi sayısının artmasıyla rahatlayacağını açıkladı. OECD Başekonomisti Laurence Boone Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Tedarik zincirlerindeki bozulma büyük oranda aşı durumuyla ilgili” dedi.

OECD ABD ekonomisi için 2021 yılındaki büyüme beklentilerini mayıs ayındaki %6,9’luk seviyede %6’ya düşürdü. Küresel büyüme tahminleri ise %5,8’den %5,7’ye düştü. Kurum Euro Bölgesi için büyüme beklentilerini yükseltirken, bugünlerde Evergrande Group’un potansiyel iflasıyla çalkanan Çin için beklentilerini sabit tuttu. Şirketin borç yükü dünyada borsalarda işlem gören emlak şirketleri arasında en yüksek seviyede. Boone, “finansal tarafta olanlardan endişeliyiz” dedi.

OECD’nin açıklamaları büyük ve zengin ülkelerin hızla nüfusun büyük bir bölümünü aşıladığı ülkelerde yeniden açılmayla birlikte görülen hızlı toparlanmanın yavaşlamasının ardından geldi. Delta varyantı yeniden açılma süreci üzerinde yavaşlatıcı bir etki gösterirken, varyantın Asya ülkelerindeki hızlı yayılımı yeni kısıtlamalara neden oldu. Bunun sonucunda üretim ve lojistik alanında engeller yaşandı ve batı pazarı için üretilen tüketim ürünlerinin tedariğinde sorunlarla karşılaşıldı.

Londra merkezli katlanabilir bisiklet üreticisi Brompton Bicycle Ticaret Başkanı Stephen Loftus, “bu durum karşılaştığımız sorunların merkezinde” dedi. Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte daha güvenli ulaşım alternatiflerine yönelik talebin artmasıyla birlikte şirket büyük bir yükseliş gösterdi. Şirket nisan ile ağustos ayları arasında üçte bir oranında daha fazla bisiklet üretti. ABD’de yapılan satışlar da son 12 ayda %50’nin üzerinde yükseliş gösterdi.

Ancak Loftus’a göre, delta varyantı nedeniyle parça konusunda yaşanan tedarik sorunlarının olmadığı takdirde, çok daha fazla sayıda bisiklet üretilebilir ve satılabilirdi. Yine de Loftus karşılanmamış olan talebin ortadan kalkmadığını ve şirketin en az bir yıl daha çıktılarının arttığı bir dönem yaşayacağını düşünüyor. Zira giderek daha fazla çalışan, büyük şehirlerde ofise dönüyor.

Tüketim ürünlerine yönelik talebin halen güçlü seyretmesi ve birçok hizmet sektörü şirketinin pandemi öncesi çıktı seviyelerine dönmeyi beklediği göz önünde bulundurulduğunda, küresel ekonomik toparlanmanın 2022 yılında devam edeceği görülüyor. OECD’ye göre ABD ekonomisi gelecek yıl %3,9 büyüme gösterecek. Küresel olarak ise ekonomik çıktılarda %4,5 yükseliş görülecek. Brompton’ın üretim faaliyetlerini etkileyen tedarik darboğazları tüketim ürünlerinde fiyatların da artış göstermesine neden oldu.

OECD en büyük 20 ekonominin büyük bir bölümü için enflasyon beklentilerini de yükseltti. Buna rağmen OECD enflasyonda yükselişin 2022 yılında devam etmesini beklemediğini, ABD ve Euro Bölgesi’nde fiyat artışlarının hız keseceğini ifade etti. Ancak Çin piyasaları için fiyat artışlarında duraklama beklenmiyor. Tüm bunlarla birlikte OECD zengin ülkelerdeki merkez bankalarının, ekonomilerine acil durum desteği vermek için tasarlanan politikalarından uzaklaşması gerektiğini söyledi.

Ancak kurum gelişen ülkeler konusunda endişeli. Örneğin enflasyonun hızla artış gösterdiği Brezilya’da merkez bankası faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmek mecburiyetinde kaldı. Borç seviyelerinin yüksek olması ile hane halklarının ve şirketlerinin artan faiz ödemelerinin de küresel ekonomik toparlanmayı geciktirebileceği açıklandı.

KAYNAK: FİNANSGUNDEM