Altın ve dolarda yükseliş sürerken döviz ve emtia fiyatlarının gözü Fed ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararında olacak. Çin'deki borç krizi ve ABD'deki yükselen enflasyonun krizi dönüşme korkusu piyasalarda büyük belirsizlik oluşturuyor. Piyasalardaki son durumu Haber7.com'a yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TCMB'nın faizi bu ay sabit bırakacağını düşündüğünü belirtirken Powell'dan ise güvencin donda mesajlar beklediğini söyledi.

Küresel piyasalarda bu hafta özellikle Çin tarafındaki borç krizi biraz daha ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle risk iştahında bir azalma var bu da güvenli liman talebini artırdı. Bir çok Merkez Bankası’nın faiz kararı var onların en önemlisinden iki tanesi de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCM) çünkü dolar/TL kurunu ilgilendiriyor devamında Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı olacak. Bu ortamda doları yakından takip edeceğiz ama dolar kurundaki tansiyon şu anda düşmüş gibi değil. Bunu yarın saat 14:00’te daha bir şekilde görebileceğiz.

ALTIN 4 AYDIR BASKI ALTINDA

Risk iştahından bir azalma gerçekleşti dolasıyla altının ons fiyatında bir toparlanma var. Altının ons fiyatı 1742 dolar seviyesine kadar sert bir şekilde gerilemişti. Bugün 1781 dolar seviyesine kadar yükseldi. Hızlı düşüyor ve hızlı yükseliyor burada bir belirsizlik var. Fed belirsizliği var. Varlık alımları ilgili belirsizlikler ve borç krizi ile ilgili endişeler var.  Küresel ekonomilere ve diğer ülkelere bu krizler yansıyacak mı? Ve enflasyon endişesi var. Aslında görüldüğü gibi altını destekleyen bir çok endişe var piyasada ama altın 4 aydır baskı altında kalmaya devam ediyor.


Altında yükselişlerin devam edebilmesi için teknik olarak bazı destek ve direnç seviyelerini takip etmeye devam ediyoruz. 1760 dolar seviyesi kritik bir destek seviyesiydi bunun üzerine yukarı yönlü bir hareket gördük. Şimdi 1780 dolar seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye kritik bir direnç seviyesi, bu yükselişlerin devam edebilmesi için 1800 dolar seviyelerini tekrar konuşabilmemiz için 1780 dolar seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleşmesi gerekiyor. Bunu yapması içinde bu akşam Fed’i ve Başkan Powell’ın açıklamalarına odaklanacağız. Fed Başkanı Powell’ın şahin mi yoksa güvercin bir tonda mı açıklamaları olacak burayı yakından takip edeceğiz. Para piyasalarına ve varlık alımlarına ilişkin nasıl mesajlar verecek. Ekim ayında bir süreç başlayacak mı veya bunu öteleyecek mi? Bunların cevabını alacağız.

ENFLASYON RAKAMLARI ALTINDA HENÜZ FİYATLANMADI

Tabi ki ons altın da buradaki gelişmelerden etkilenecek. Benim tahminim şu şekilde; ons tarafında 1750 1820 dolar aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Fed’den net bir hamle gelmediği sürece bu aralıkta devam eder. Bir kırılma yaşanması içinde 1750 dolar seviyesinin altına tekrar gelmesi gerekiyor. Teknik olarak 1720 ve 1680 dolar seviyeleri gündemde kalmaya devam ediyor. Ama dediğim gibi riskler de atmaya devam ediyor. Bu kadar belirsizlikler varken altın fiyatları hangi dayanağa göre gerileyecek bunun belirsizliği de devam ediyor.

Örneğin, ABD tarafında varlık alımları ile ilgili bir süreç var ama bu 4 aydır zaten piyasalarda fiyatlanıyor. Ama enflasyon var ve şu anda altın tarafında daha fiyatlanmadı diğer taraftan Çin’de patlak veren borç krizi var. Bu borç krizi daha çok derinleşir ve birçok ülkeye sıçrar, benim tahminim bu yönde. Diğer bir yandan Afganistan’daki süreç geldi geçti durmuyor. Buradaki jeopolitik riskler artacaktır.

RİSKLER FİYATLARI TETİKLİYOR

Bu risklerin hepsi fiyatlanacaktır. Yani ons altın tarafında bir düşüşün kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Gram altın tarafı Ons’a karşı daha pozitif ayrıştı ve daha şanslı çünkü doları kuru yükselmeye devam ediyor ki dolar kurunun yıl sonuna kadar yükselişini sürdüreceğini tahmin ediyorum. Özellikle 9 – 9,25 TL aralığına dikkat etmek gerekiyor ve dolayısıyla da gram altın fiyatı 480 TL seviyesinin altına sarkmıyor hemen 490 TL seviyesinin üzerine ataklar gerçekleştiriyor. 480-490 TL aralığına sıkıştı. Düşüşlerin kalıcı olacağını sanmıyorum. Her düşüş alıcısına bir alım fırsatı veriyor çünkü 480 TL altına sarkması için dolar tarafında ciddi bir düşüş olması gerekiyor. Ancak şu andaki atmosfer ve ekonomik koşullar gram altın/ TL’nin dolar kurundan destek alarak yükseleceğini işaret ediyor. Benim tahminin dolar kurunda tekrar tansiyon yüksek olur. Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi beklemiyorum. Merkez faiz indirimini bir ay sonraya öteleyecektir diye düşünüyorum. Merkez Bankası ekim ayında faiz indirim sürecini başlatabilir. Ancak bu öngörün gerçeklemez ve Merkez Bankası faiz indirimi yaparsa gram altın/TL tarafında 500 TL seviyeleri tekrar konuşulabilir. Ama bir ay sonraya ötelenirse tekrar 480-490 TL aralığında fiyatlar konuşuyor oluruz. Çünkü dolar TL kurundaki yukarı hareketler eşittir Gram altın/ TL tarafında yükseliş.

GRAM ALTININ GÖZÜ DOLARDA

Eğer Powell güvercin tonda bir açıklama yapar ve piyasaları ürkütmezse varlık alımları ver faiz ile ilgili çok aceleci davranmazsa bu piyasanın hoşuna gider. Çünkü biz bir haftadır küresel ekonomilerde ciddi satışlar görüyoruz ve böyle bir ortamda piyasaları korkutursa bu sefer satışlar devam eder borsa tarafında. Ben güvercin tonda bir açıklama yapmasını bekliyorum ve dolayısıyla da 1780 doların üzerinde kalıcı olabilirse ons altın 1805-1820 dolar aralığını takip etmekte fayda var.

MERKEZ BANKALARI DA NE YACAĞINI ŞAŞIRDI

Belirsizlik halen devam ediyor ve Merkez Bankaları da ne yapacağını bilmiyor, kafaları karışık. Bu belirsiz ortamlarda bence döviz ve emtia tarafında satış için çok da aceleci olmaması gerekiyor yatırımcıların. Ciddi sıkıntılar var küresel ekonomilerde. Şu an ABD’deyim. Şehir merkezlerini ve AVM’leri geziyorsunuz ciddi bir durgunluk var. ABD’de şu anda enflasyon ciddi anlamda hissediliyor kira fiyatlarında ciddi artış var. Burada yaşan Türklere soruyorum 1050 dolar 1200 dolar kira ödüyorlar ama hemen mal sahipleri bizi çıkartıyor ve 2000 dolara hemen dairelerini kiraya veriyorlar diyor. Konut satış fiyatları uçtu, 2. El araç fiyatları yükseldi enflasyon ciddi hissediliyor. AVM’lere bütün kalemleri tek tek inceledim evet enflasyon burada da ciddi şekilde yükseldi.

ABD’DE YENİ KRİZ KORKUSU

Burada herkesin morali bozuk özellikle mortgage kriziyle ilgili bir kriz vardı bunun ikincisini bekliyor Amerikan halkı. Bu emlak fiyatlarının artması enflasyonun halen yükseliyor olması günün birinde bunun tekrar patlayacağına dikkat çekiyorlar.

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Misafir 23.09.2021 13:02
    faizler çok yüksek
  • Öztürk 23.09.2021 11:21
    Bütün kötü senaryolar garibanlar için zengini bağlamaz.
  • İbrahim dk 23.09.2021 08:37
    Piyasa uzmanı olmak böyle birşey. Yani derler ki "yağmur gelmesi için balkanlardan soğuk ve yağışlı bulutların gelmesi, şöyle şimşeklerin gümbür gümbür bir çakması lazım" Eeeee kardeşim bulutlar geliyormu gelmiyormu uzmansanız onu söyleyin
  • hakkı 23.09.2021 08:13
    eylül ile düğün sezonlar bitince altında düşer yatırımcılarda başka limanlara
  • Bursaalı 23.09.2021 03:04
    kemancı memiş efendi ve saz ekibi her zamanki gibi iş başında unutmayalım kazanmak için ne derse tersini yapın
Daha fazla yorum görüntüle