21 Eylül'de başlayıp 26 Eylül'e kadar devam edecek ve birçok yeni teknolojiye ev sahipliği yapacak dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji Festivali TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ziyaretçilerini ağırlıyor.

Teknofest'te en dikkat çeken alanlardan biri de yerli motorların sergilendi TEI standı. Yeni geliştirdikleri 220 beygirlik motor hakkında Haber7'e özel açıklamalarda bulunan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit,  yeni motorun öncelikli olarak TB3'te kullanılacağını söyledi.

İşte Akşit'in Haber7'ye yaptığı özel açıklamalar;

Gerçekten de burada buluşumuzun asıl hedefi gençlerimizin teknoloji konularında heveslendirmek, teşvik ekmek, bu sahalarda inşallah bizden sonraki nesillerinde bizim yerimizi alacak nesilleri yetiştirmek için ilk adımları burada atıyoruz.

Burada gösterdiğimiz teknolojiler gerçekten de ilgilerini çekiyor. Her yıl biz TEKNOFEST’te motor tasarımıyla ilgili yarışmalar yapıyoruz. Ama tabi ki motor teknolojileri biraz teknolojinin uç noktasında olduğu için lise seviyesinden ziyade Üniversite ve mezun Yüksek lisans, doktora mezunu öğrencilerimizin girdiği yarışlar oluyor. Bu sene her yıl artan ilgiden dolayı 200 kadar ekip başvurdu. Yani zorlu bir süreçti son üçe kalan bütün ekipleri tebrik ediyorum. Yani 200 tane teknoloji odaklı Üniversite okumuş mezun olmuş hatta bir kısmı. 200 ekip arasından sıyrılarak buraya gelmek ciddi bir başarı, zaten bu genç yeteneklerimizi biz elimizden geldiği kadar yarışmalar sonunda istihtama da fabrikamızda da beraber çalışıyoruz. Önceki yıllarda da Türkiye’nin en uç noktalarında yeni kurulmuş Üniversitelerden de çok güzel yetenekler keşvettik ve ekibimize kattık. O yüzden TEKNOFEST’i gençleri motive etmedeki etkisi müthiş, hem Selçuk beyi hem T3 Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyelerini tek tek tebrik ediyorum. Gerçekten büyük bir iş başardılar Türkiye’de.

Dün Basın toplantısında bir motorun müjdesini verdiniz?

Bu yanımızda gördüğünüz Boeing 787 Dreamliner. Çok yeni nesil çok güzel bir geniş gövde yolcu uçağı.  O yolcu uçağına güç veren  büyük bir motor var. O motor da bizim ürettiğimiz belli parçaları buraya getirdik. Bu motoru seçmemizin nedeni, bu motor da dünya genelinde binlerce üretici arasında TEİ olarak biz dünyadaki en büyük tedarikçiyiz. Yani bu uçakla uçuyorsanız Dreamliner’la muhakkak bizim bu ürettiğimiz parçalarla uçuyorsunuz. Dünya genelindeki en büyük tedarikçiyiz.

P-D 222 ST MOTORU İLK KEZ BU FUARDA

Bu motorumuzu ilk kez görücüye çıkarıyoruz. Motorumuz daha önce fuarlara getirdiğimiz halkınızım da bildiği P-D 170 motorumuzun ayın gövdesinden aynı karkastan, konfigürasyondan türetilmiş bir motor. Müşteri ihtiyacına göre kalkış sırasında daha yüksek güç verebilmek için özel tasarlanmış bir motor. Daha önce 170 beygir olan gücümüzü bu motorla 225 beygire çıkardık.

Şimdi bu motorumuz öncelikli olarak Baykar’ın TB3, Akıncı İha’nın motorlarında kullanılacak.

Boeing 787, 7 Temmuz 2007'de tanıtımı gerçekleştirilen Boeing firmasının 14 yıl aradan sonra üretime geçtiği yeni model yolcu uçağı. Boeing 787 Dreamliner'ın en önemli özelliği şimdiye kadar yapılmış yolcu uçaklarının en verimlisi olması...

Yorumlar 26 Yorum Var
  • M.S. 23.09.2021 11:25
    M.S. Hakikati görmek için, feraset ve güzel niyet lazım. Rabbimiz her yarattığı kulun niyetini biliyor. Inkarci hasretler, insanları çok kısa süre kandırır, ama her şeyin Sahibini kandıramaz. Samimî olanların Allah yar ve yardımcısı olsun Inşaallah. Aminnn
  • Cafer 22.09.2021 23:47
    Bu bilim adamlarını ve bakar grubunu sıkı korumaya alınması lazım zamanında aselsanın 3 güzüde vatan evladını koruyamadık yerli işbirlikçilerin yardımıyla katlettiler.
  • Osman53 22.09.2021 23:42
    Böyle yerli ve milli insanlar yerli ve milli teknolojiler üretir. Düne kadar ülkenin her köşe başını tutmuş mandacı hainler yüzünden bu ülke bir arpa boyu ilerleyememiş.
  • Ozcan 22.09.2021 22:24
    Turkiye cumhuriyetinde bugune kadar gelmis gecmis butun hukumetler icerisinde en kisa zamanda savunma sanayinde en buyuk atilimi yapmistir yol kopru bunlar cok onemli degil bunlar i herkes yapar ama kisa surede savunmada bu seviyeye gelmek cok onemli bu bir beka meselesi ni yakindan ilgilendiriyor hedef yuzde yuz ve super savas ucagi insansiz olursa mukemmel olur titreyin dusmanlar
  • Emekli 22.09.2021 20:56
    Bizi yıllarca uyutmuşlar,demek oluyor ki biz uzayada gidebilirmişiz, uzay gemisi eşarpa takılmamış, zihniyete takılmış.
Daha fazla yorum görüntüle