SGK'ya dava açtı! Mahkeme haklı buldu, şimdi 2 maaş alıyor

İzmir 16. İş Mahkemesi, hem öz babasından hem de kendisini evlat edinen kişinin üzerinden yetim maaşı alırken, kesinti yapılması üzerine dava açan 74 yaşındaki kadını haklı buldu.

SGK'ya dava açtı! Mahkeme haklı buldu, şimdi 2 maaş alıyor
SGK'ya dava açtı! Mahkeme haklı buldu, şimdi 2 maaş alıyor
GİRİŞ 21.09.2021 15:55 GÜNCELLEME 21.09.2021 15:55
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Babasından ve kendisini evlat edinen kişiden yetim maaşı alan kadın haklı bulundu. İzmir'de yaşayan İ.D, 1981 yılında eşini, 1985'te kendisini evlat edinen babasını, 1986'da da öz babasını kaybetti. Hem öz babasının hem de eşinin emekli sandığı iştirakçisi olması nedeniyle ilk olarak eşinden sonra da babasından ölüm aylığı aldı.

İ.D, 2004 yılında eşinden aldığı aylıktan feragat ederek, kendisini evlat edinen babasından yetim aylığı almak için başvurdu. Başvuru kabul edildi. SGK, 2013 yılında çıkardığı genelge ile İ.D.'nin gelirinin brüt asgari ücretten yüksek olması nedeniyle, 21 bin 262 lira borç tahakkuk ettirip, aylıklardan 4'te 1 oranında kesinti yapılmasına karar verdi.

Karara İ.D, itiraz etti ancak reddedildi. Bunun üzerine İ.D, avukatı aracılığıyla SGK'ya karşı İzmir 16. İş Mahkemesinde dava açtı. Dosyayı inceleyen mahkeme, genelge gereğince geçmişe yönelik borç tahakkuk ettirilmesi ve aylıklardan kesinti yapılmasına yönelik işlemin iptaline ve yapılan kesintilerin davacıya yasal faiziyle iadesine karar verdi. Mahkeme, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"SGK tarafından yeni yasal düzenleme olmadığı halde hak sahibi kız çocukları için 2013'te bir genelge yayınlanmıştır. Buna göre, 'ölüm tarihleri itibariyle 4/1-(b) sigortalılar ile hak sahiplerinin tüm gelirlerden elde ettiği aylık tutarının brüt asgari ücret tutarının altında olup olmadığı Sosyal Güvenlik denetmenlerince tespit edilecektir' düzenlemesi yapılmıştır. Ancak 2017'de genelgeden cayılarak 01.10.1972-03.10.2000 ve 08.08.2001-01.08.2003 dönemlerinde ölenlerin kız çocuklarına gelir testi yapılmadan, kendi sigortalıkları veya kendi sigortalıkları sebebiyle gelir ve aylık almamaları halinde, ölüm aylıklarının bağlanmasını bildirmiş olup, SGK bu son işlemi ile kız çocuklarına bağladıkları aylıkları yasaya aykırı olarak kestiğini veya bağlamadığını kabul etmiştir."

Kararda ilgili kanun maddesince Sosyal Güvenlik Kanunları kapsamında çalışmayan ve gelir veya aylık almayan kız çocuklarına aylık bağlanmasının mümkün olduğuna, dul kalan davacının babasından dolayı yetim aylığı alma hakkı olduğu da kaydedildi.

Davacı İ.D'nin avukatı Ersan Karatekin AA muhabirine yaptığı açıklamada işlemin iptal olmasıyla mutlu olduklarını ve müvekkiline yapılan kesintilerin ödeneceğini belirtti.

"2 babadan da maaş almasına engel yok"

SGK'nın genelgeyi gerekçe sunarak aylığı iptal ettiğini dile getiren Karatekin, şunları kaydetti: "Maaşlardan biri brüt asgari ücreti geçtiği için SGK kendisini evlat edinen babasından aldığı maaşı iptal ediyor. Sosyal güvenlik mevzuatına göre hem öz babasından hem de kendisini evlat edinen babasından maaş almasına bir engel yok. İşlemin iptali için açtığımız davada mahkeme müvekkilin hem öz babasından hem de kendisini evlat edinen babasından maaşlardan biri brüt asgari ücreti geçse bile 2 maaşı da alabileceğine karar verdi. Benzer durumda olan kişiler, evli olmayan kadınlar hem öz ebeveyninden hem de kendilerini evlat edinen ebeveynlerinden maaşlardan birisinin brüt asgari ücreti geçip geçmemesi fark etmeksizin maaş alabilirler. Önemli olan ebeveynlerin sigortalık türleri ve vefat tarihleri. Ebeveynlerden birisi Emekli-Sandığı iştirakçisi diğeri Bağ-Kur emeklisi olarak vefat ettiyse ve vefat tarihleri 2008 yılından önce ise ikisinin üzerinden de maaş bağlanabilir."

YORUMLAR 23
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle memleket olmaz, adam 20 sene çalışmış. kendisi ve arkasından gelenler neredeyse 70 sene maaş alıyor. Böyle saçma şey olur mu
    Cevapla
  • Hüseyin çiloğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi maaş neyine yetmiyormuş. Gerçi 10 maaş versen doymaz bunlar.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    yatan adamı doyuramazsın devamlı kilo alır. kalk biraz da sen çalış... hem çalışmazsınız hem de çalışanın maaşındadır gözünüz. Sanki ondan alsa sana verecek devlet... Kıskançlık haset diz boyu o yüzden adam olmaz bu tipler işte
    Cevapla
  • Ali haydar yemez 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhtarlar tüm mahallenin ve köylerin yükünü taşıyor şehirlerde muhtar evlerinin yapılması ve maaşlarının iyileştirilip 3600 göstergenin verilmesini talep ediyoruz.
    Cevapla
  • Mirac 2 yıl önce Şikayet Et
    Köyü kabul edebilirizde şehir merkezinde ne is yapıyormuş muhtarlar
    Cevapla
  • Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhtarlar kadar yatan bir meslek yok . Bizim mahalleye yıllardır 1 çivi çakılmadı çünkü gelen muhtarların umrunda değil
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne iş yapiyonuz la , ikametgah veriyordunuz şimdi o da yok ,köyler hariç muhtarlıklar komple kalkmalı
    Cevapla
  • ARİF 2 yıl önce Şikayet Et
    işte tamda bu yüzden siğorta primi ödemiyorum ödeyecek kadarda aptal değilim hakkını bile mahkeme yoluyla zar zor alıyorsan birileri çıkıp adaletten bahsetmesin
    Cevapla
  • Hüseyin sığırcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Adalet yerini bulmuş kadın 2 tanemaaş alıyor Birde adalet yok diyorsunuz.ben atmış iki yaşındayım şimdiye kadar hiç haksızlığa uğramadım bu memleketin ekmeğini yiyip memlekete hainlik yapacaksınız sonra adaletten bahsedeceksiniz
    Cevapla
  • El Cevap 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyin hakki kardeşim 900 gün çalışıp ölmüş adamın kızına yıllardır maaş ödüyor sgk. Hemde 3 tane. Bu hak mı. Kurum kararı doğru mahkeme kararı yanlış.
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani, Kadın - Erkek Eşit ti? Bu maaş bağlama kanunu/yönetmeliği yüzünden evli olanlar boşanmış gibi sahtekarlık yapmayı, hak görüyorlar. Bu maaşa hak kazanmış kadınlar evlenmek yerine evlilik dışı yaşantıyı kabul ediyorlar. Tamamen Aile kurumunu yıkan bir durum. İyi araştırılmalı.
    Cevapla
  • Delinin biri 2 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir tespit teşekkür ederim Ömer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle