Erdoğan, ABD'ye giderken açıklamıştı... Yüksek fiyatlara karşı yeni eylem planı hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Böyle bir sorun var ise devlet olarak ne gerekiyorsa yapmak bizim görevimiz' dediği fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili olarak adımlar atılmaya devam ediyor. Vatandaşın tepkisine neden olan fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni eylem planı hazır. Ürün bazında önlemlere odaklanan Erken Uyarı Sistemi gibi farklı mekanizmalarla fiyat artışı kontrol altına alınacak.

Erdoğan, ABD'ye giderken açıklamıştı... Yüksek fiyatlara karşı yeni eylem planı hazır
Erdoğan, ABD'ye giderken açıklamıştı... Yüksek fiyatlara karşı yeni eylem planı hazır
GİRİŞ 21.09.2021 09:51 GÜNCELLEME 21.09.2021 09:51
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu zulmün önüne geçeceğiz" diyerek tepki gösterdiği gıdada fahiş fiyat artışlarına karşı çeşitli tedbirler peyderpey hayata geçirilecek. Piyasa ve stok takibi etkin şekilde sürerken, ürün bazında ise yeni önlemler devreye girecek.

Merkez Bankası koordinasyonunda yürütülen Erken Uyarı Sistemi ile sözleşmeli tarım mekanizmalarına ilişkin çalışma 30 Eylül'de tamamlanacak.

İşte yüksek fiyatları düşürecek formülİşte yüksek fiyatları düşürecek formül

Aynı dönemde tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarım Pazarı'na açılacak özel bölümde alıcılarla buluşturulacak. Ekonominin yol haritası Orta Vadeli Program'ında da gıda politikalarının fiyat istikrarını sağlamada öncü rol oynayacağı vurgulanarak atılacak adımlar sıralandı.

İSTİKRAR KOMİTESİ İŞ BAŞINDA OLACAK

Sabah'ın haberine göre, Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak. Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, bunlar etkin şekilde kullanılacak.

TOHUM VE GİRDİ MALİYETİ DÜŞECEK

Gıda arz güvenliğini sağlayarak fiyat istikrarını korumak amacıyla tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmalarına devam edilecek. Ekilebilir ve sulanabilir alanların büyütülmesi için yatırımlar artırılarak sürdürülecek. Tohum, gübre, yem, ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yanı sıra finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulamaya konulacak.

Gıda ürünlerinin tarladan sofraya soğuk zincir sistemiyle güvenli biçimde, en az fireyle ve makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak amacıyla bütüncül bir yaklaşımla hal ve kooperatifçilikte iyileştirmeler yapılacak. Dağıtımın kayıtlı ve en az lojistik maliyetli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerini de düşürecek olan Halk Yasası da Meclis'e sunulacak.

MERKEZ BANKASI MESAİDE

ERKEN Uyarı Sistemi "arz, fiyat ve tedarik zinciri" izleme olmak üzere üç ayaktan oluşacak. Fiyat izleme sistemiyle ürün fiyatlarındaki hareketler belirlenecek. Merkez Bankası çatısı altında kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü; fiyat istikrarı açısından kritik önem taşıyan gıda ve tarım ürünleri fiyatlarına yönelik verileri detaylı ve zamanlı inceleyerek erken uyarı fonksiyonu görecek.

FAHİŞ FİYATTA ERKEN UYARI SİSTEMİ

Erken Uyarı Sistemi ile tarımsal ürün arzı, fiyatlar ile tarladan markete arz zinciri yakından takip edilecek. Sistem, tarımsal üretimde arz eksiği olup olmadığını ürün bazında belirleyerek bunun fiyatlara yansımasını önleyecek önlemlerin alınmasına öncülük yapacak.

FİYATLARA YANSIMADAN TEDBİR ALINACAK

YENİ sistemle tarımsal üretimde arz eksiği olup olmadığı ürün bazında tespit edilecek. Tarımsal ürünlerin fiyatlarındaki hareketler belirlenecek. Arz izleme sisteminden gelen verilere göre, yurtdışı fiyatlar, diğer yapısal unsurlar tasnif edilerek gıda ürünlerinin fiyatlarına yansımadan tedbir alınacak.

Geçici arz eksikliğinden kaynaklanan piyasa dengesizliklerine söz konusu eksiklik fiyatlara yansımadan önce geçici dış ticaret tedbirleri ile önlem getirilecek. Kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesine katkı sunacak.

KRİTİK ÜRÜNLERE ALIM GARANTİSİ

HÜKÜMET gıda enflasyonu ile mücadele kapsamında ürün bazında tedbirler alarak, ihtiyaca göre vergiler yeniden düzenlenecek, bazı ürünlerde ihracat kısıtlamasına gidilebilecek, kritik ürünlere alım garantisi verilecek. 81 ilde planlama yapılarak arz açığı ürünlere öncelik verilecek stok ve piyasa takibi etkin şekilde yapılacak.

YORUMLAR 40
  • Memo 2 yıl önce Şikayet Et
    fahiş fiyatlarla satış yapan kâfirlere büyük cezalar vermedikçe bu zallimler adam olmazlar bu pinti ve alçak zihniyetlileri ticaret en men edin mal varlığına el koyun hazine ye devredin bakalım bu köpek alçak zihniyetliler bir daha fahiş fiyatlarla satamazlar bu kâfirlere kazançları onlara zehir zıkkım zıkkım inşallah onlara kefen ulson inşallah amin amin amin
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    can polat güzel kardeşim fiyatlar bir yıl öncesine çekilse onada razıyız
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hal yasası çıkmadı bari kapatın halları bak o zaman nasıl fiyat düşer bu çete hem üreticiyi hem tüketicilerin kanını emiyor...
    Cevapla
  • tabi 2 yıl önce Şikayet Et
    bir sürü kuruldan sonra bir de bu çıktı şimdi, "İSTİKRAR KOMİTESİ " o zaman öbür denetleme yok bilmemne kurullarını niye kurdunuz. yarın başka bir komite, kurul mu kurulacak? yok dijital pazar vs. sadece laf ortada başka birşey ok.
    Cevapla
  • Mücadele 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir mücadele. Halkın galeyanına kadar kalıyor ise ki öyle mücadelede zafiyete düşüyoruz. Reisin bazı görevlere yeni idealist kişileri getirmesi lazım. Elbet her şeyi kendisi takip edemez veya Süleyman Soylu ya görev verebilir. Şu üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden fiyatlar avantacılar bir, birde sosyal medya iki. Bunlara çözüm bulmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle