Yemekte indirim oyunu: Önce indirim, sonra zam!

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son toplantısında yemek siparişi uygulaması üzerinden satış yapan lokantalarla ilgili şikâyetleri inceledi ve yeme-içme sektöründeki indirim oyununa ‘dur’ dedi.

Yemekte indirim oyunu: Önce indirim, sonra zam!
Yemekte indirim oyunu: Önce indirim, sonra zam!
GİRİŞ 21.09.2021 07:40 GÜNCELLEME 21.09.2021 07:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi için gıda fiyatları üzerindeki denetimler yoğunlaşırken, yeme-içme sektörünün indirim reklamları da mercek altına alındı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son toplantısında yeme-içme sektöründeki indirim oyununa ‘dur’ dedi. Lokantalarla ilgili şikâyetleri inceleyen Reklam Kurulu, Türkiye’nin önde gelen bir yemek siparişi uygulamasında yapılan “İndirim Yağmuru” adı altındaki kampanyada, fiyatlara önce zam sonra indirim yapıldığını ortaya çıkardı. Tespitlerin ardından 6 firmanın uygulama üzerindeki reklamları durduruldu. Kurul tarafından açıklanan karar dosyasında, “Ürünlere ilişkin indirim uygulanmadan, bir önceki fiyattan satışa sunulduğuna ilişkin kanıtlayıcı bilgi ve belgeler sunulamadı. Ürüne ilişkin indirim öncesi fiyat bilgisinin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu, dolayısıyla söz konusu indirimli satışa ilişkin tanıtımlar ile ürünün satış fiyatında gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapıldığı izlenimi oluşturularak tüketicilerin aldatıldığı değerlendirildi” ifadelerine yer verildi.

TEK TEK TESPİT EDİLDİ
Kurul, kararında yapılan tespitleri de paylaştı. Örneğin, bir lokantanın tavuk kanadını, internet adresinde yüzde 30 indirimle 45 lira yerine 31,5 liraya satışa sunduğu, firmaya ait menüde ise ürün fiyatının 30 lira olduğu belirlendi. Aynı lokantada, patlıcanlı kebabın internette yine yüzde 30 indirimle 55 lira yerine 38,5 liraya satışa sunulduğu, firmaya ait menüde ise ürün fiyatının 40 lira olduğu tespit edildi. Bir balık lokantasının da 1 kilogram hamsi tavayı internette yüzde 35 indirimle 82 lira 90 kuruş yerine 53 lira 89 kuruşa satışa sunduğu, firmaya ait menüde ise ürün fiyatının 54 lira olduğu tespit edildi. Benzer şekilde, farklı bir lokantada bir kebap dürümünün internet adresinde 38 lira yerine 19 liraya satışa sunulduğu, aynı ürünün fiyatının firmaya ait menüde 15 liraya satıldığı belirlendi. Kararlarda, internet üzerinden yapılan alışverişlerde indirim uygulanmış gibi sunulan, oysa menü fiyatından bile pahalıya satılan ürünlere ilişkin daha birçok örneğe yer verildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 14
  • Maruf 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilmem neyin sepetinden dürüm siparişi veriyorsun, gelen MİNİ dürüm. Normal dürümün yarısı kadar küçük bir dürüm. Lavaş değil A4 kağıda sarmış sanki. İki lokmada bitiyor. Kim kimi sepetliyor kim kimi paketliyor belli değil. Bakanlığın müdahalesi iyi olmuş. Fiyatla birlikte gramaja da dikkat edilmeli.
    Cevapla
  • O DA BİŞEY Mİ? 2 yıl önce Şikayet Et
    E bunu üç harfli on bin milyon yüzbir bin şubeli marketler de yapıyor. geriye dönük bakın insan aklıyla nasıl dalga geçildiğini görün efenim.
    Cevapla
  • Yörük 2 yıl önce Şikayet Et
    Ceza ve firmamın ifşa edilmesi lazım
    Cevapla
  • Byd 2 yıl önce Şikayet Et
    Olan üretici, tüketici ve küçük esnafa oluyor, aracılar kaldırılmalı.
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    haram zıkkım olsun hile yapanlara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle