Savunma sanayinde 'yerli standart' vurgusu

Savunma sanayiinde yerli standart vurgusu yapan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır" dedi.

Savunma sanayinde 'yerli standart' vurgusu
Savunma sanayinde 'yerli standart' vurgusu
GİRİŞ 19.09.2021 15:55 GÜNCELLEME 19.09.2021 17:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği'nin (SAHA İstanbul) 4. Olağan Genel Kurulu, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirildi.

Genel kurula Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır, il protokolü ve davetliler katıldı.

Genel kurulda yeniden başkan seçilen SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, "Geçmişte olduğu gibi bugün de her alandaki çığır açıcı gelişmelere karşı çıkanlar, çatlak ses çıkaranlar ve iftira atanlar olabilir. Engellemeler, yıldırmak isteyenler hiçbir zaman bitmeyecek. Tüm gücümüzle engellemelerin ve yıldırma politikalarının karşısında duracağız.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu bu ülkenin güçlü ve bağımsız geleceği için olmazsa olmazıdır. Her alanda hayata geçirilen millileşme vizyonu tam da bu nedenlerle güçlü yarınlara ilerleyecek Türkiye'nin vazgeçilmezidir. SAHA İstanbul'a üye firmaların yüzde 83'ü KOBİ'lerden oluşuyor.

Bu yapımızla Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında kamu-sanayi-üniversite iş birliği ile milli yetenekler geliştirerek savunma, havacılık ve uzay sistemleri üretme potansiyeline sahip bir küme olarak öne çıkıyoruz" dedi.

"KENDİ STANDARTLARIMIZLA GİTMEK ÇOK DAHA YERİNDE OLACAKTIR"

Savunma sanayii çalışmalarının yerli standartlarla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ise, "Biraz boş bıraktığımız, dışa bağımlığı bir anlamda kabul ettiğimiz, sertifikasyon ve kalifikasyon gibi süreçlere teslim olduğumuz, kendi iç ve yerli çalışmalarımızı biraz ihmal ettiğimiz bir alan olduğu için sivil havacılık alanına da özel bir ilginin olması gerektiğini, kendi kural ve regülasyonlarımızı çok hızlı hayata geçirmek, bu konuda uzmanlar yetiştirmek zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Aynı şekilde savunma sanayisinde de yabancı standartlar, askeri standartlara bağlı kalarak bazı projelerde önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır. Artık bir şeyleri yerlileştirmek kadar dünyada insanların bakacağı, özeneceği, 'Türkiye'de bunlar da yapılıyor' diyeceği, onların bizim peşimizden koşmaya çalışacakları teknolojilerin de sık sık konuşulması, yeni buluşlar, oyun değiştirici taktik ürünlerden bahsedeceğimiz ürünlerin yakın olduğunu umuyorum" dedi.

YORUMLAR 6
  • Trabzonlu 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu çok önemli, bamteline dokundu....
    Cevapla
  • Turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda Devletimizin ve yönetiçilerimizin ğençlerimizi teşvik ettiğini görüyoruz dahası olurmuydu önümüz kesilmese olurdu . Bu teknolojik değişimde insan yetiştirmekle kendimize özğü çip ve yapay beyin (Platin)ğeliştirmek ğayet mümkün. İletişim konusundada kendi Uydu ve Uydu fırlatma istasyonumuzun olması çok önemli diye düşünüyoruz.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın müsteşarım kısa mesafeden uçak veya İHA kaldırabilmek için yürüme bandı gibi kısa mesafeli yürüyen pist yapılsa işe yarar mı acaba. Uçak gemisi için lazım olacak.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz mecbur kalırsak yaparız. Mecburiyet yoksa gevşeriz. Maalesef.
    Cevapla
  • adlklc 3 yıl önce Şikayet Et
    27 yıllık çalışma hayatımın yaklaşık 20 yılı bu konularla uğraşmakla geçti. Şunu rahatlıkla söylebilirim ki, sadece savunma sanayi alanında değil, aklınıza gelebilecek her alanda, sertifikasyon, standart metodlar, ürün belgelendirme gibi her konuda EN normlarına, yani merkezi avrupa ülkelerinde olan yüzlerce yıllık kurumlara ve onların yayınladığı ahkamlara bağlıyız. Çin bile uzun yıllar direnmesine rağmen pes etmiş durumda. Yüzyıl alacak bir konu. En azından şunu yapabiliriz. İngiltere ve ABD gibi kendi yayınlarımızı, standart metodlarımızı oluşturup, tek başımıza değil, kardeş ülkeler arasında böyle bir organizasyona liderlik etmek çok daha verimli olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle