Fitch, Türkiye'nin büyüme hızına yetişemiyor

Fitch hızımıza yetişemiyor. 'Sıfırcı hoca'nın başını döndürdük. Kredi değerlendirme kuruluşu, Türkiye'nin büyümesine yetişebilmek için tahminlerini 9 ayda 6 kez değiştirdi, sonuncuda 2 puan yükseltti.

Fitch, Türkiye'nin büyüme hızına yetişemiyor
Fitch, Türkiye'nin büyüme hızına yetişemiyor
GİRİŞ 18.09.2021 12:23 GÜNCELLEME 18.09.2021 12:23
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisinin birçok ülkeden pozitif ayrışarak yakaladığı büyüme ivmesi uluslaraarası kuruluşların başını döndürüyor. 'Sıfırcı' hoca olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 büyümesinin yaptığı revizyona dün yenisini ekledi.

Bu yıl için büyüme tahminini yüzde 7.9'dan yüzde 9.2'ye çıkaran kurum böylece yıl başından bu yana 6'ncı kez revizyona gitti.

Değerlendirme kurumu OVP'de yıl sonu için yüzde 9'luk büyüme öngörülüyordu. Fitch ocak ayı başında yaptığı ilk tahminde Türkiye için sadece yüzde 3.5 büyüme tahmini yapmıştı.

PEŞ PEŞE REVİZYON

Türkiye'ye dönük tahminlerini sürekli güncellemek zorunda kalan bazı kurumlar en son güncellemeyi 2. çeyrek büyüme rakamının 1 Eylül'de açıklanmasının hemen ardından yapmıştı. Fitch ile birlikte en son tahmin değişikliğine giden kurumlardan JP Morgan büyüme tahminini yüzde 6,8'den 8,4'e çıkarırken Goldman Sachs ise yüzde 7,5'ten 9,5'e yükseltmişti. Birçok kurum büyüme tahmininde 3-4 kez dreğişikliğe giderken sadece S&P ocaktaki yüzde 3.6'lık büyüme tahminini bir kez değiştirdi. S&P mart ayında yayımladığı bir ara rapor ile büyüme tahminini yüzde 6,1'e yükseltmişti.

FITCH DÜNYAYI KÜÇÜLTTÜ

Türkiye'ye dönük 6. kez revizyona giden Fitch'in dün yayınladığı raporda Türkiye'de bu yıl neredeyse son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğu kaydedildi. Raporda, Türkiye'deki ekonomik büyümenin 2022'de yüzde 3,5'e gerilemesinin ardından 2023'te yüzde 4,5'e çıkmasının öngörüldüğü aktarıldı. Fitch küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 6,3'ten yüzde 6'ya düşürdü. Fitch Çin'in büyümesini yüzde 8.4'ten yüzde 8.2'ye, ABD'nin büyümesini yüzde 6.8'den 6.2'ye çekti. Euro Bölgesi'nin büyüme tahminin de yüzrde 5'ten 5.27ye çıkardı.

MERKEZ'İN ANKETİNDEN YÜZDE 8.2 BÜYÜME ÇIKTI

Merkez Bankası eylül ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Ankette 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 6'dan yüzde 8,2'ye yükseldi. Ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16,74'e yükseldi. Bir önceki anket döneminde beklenti yüzde 16,30 olarak belirlenmişti. Ankette faize ilişkin beklentiler de yer aldı. Buna göre, katılımcıların bu ay için politika faizi değişikliği beklemiyor. Yıl sonuna ilişkin dolar beklentisi eylül anketinde 8,92 oldu. Önceki ankette bu beklenti 8,94 seviyesindeydi.

YORUMLAR 40
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Araçlarda ötv sıfırlansın kdv artsın 20 yaşında araba 100 bin tl olmuş yazık vatandaş olarak hurda araçlarla uğraşıp duruyoruz. Araba özel tükeme girmemeli günümüzde bir ihtiyaç artık
    Cevapla
  • özTÜRK Doğan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yatırımlar şimdilik durmalı, tarım ürünleri, et ve süt üretimi arttırılmalı. Asgari ücret 4000tl olmalı. Yoksa işler iyiye gitmiyor...
    Cevapla
  • garip bir yorum 2 yıl önce Şikayet Et
    özTÜRK, yatırımlar durursa açlıktan ölürsüz.Ha eldekini yiyelim demek istiyorsan o da bir iki sene sonra biter sonra Uganda'ya döneriz.
    Cevapla
  • Selami Uçar 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman ihracat ithalatı geçerse o zaman Türkiye tam buyumeyi yakalayacak. Döviz ihtiyacımızı karşılayabilmek icin yuksek faiz ile borclaniyoruz. Bu faizi de tum insanimiz alisveris yaptikca zam olarak goruyor. Devletin biran once vergileri makul seviyelere getirip piyasanin atesini sondurmesi gerekir. Araba piyasasinda da sadece Kdv yi yaklasik yuzde 25 lere çıkartarak OTV yi sifirlayarqk 2. el firsatcilarina darbe vurun.
    Cevapla
  • Fahis fiyatlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamlarda aceba zincir marketler aralarinda anlasmalar yapip gorunuste adlari farkli ama tek liste fiyatla ve yuksek butceleriyle ureticiden toplu alip esnafada alacak ucuz urun birakmayarak aralarinda tekelmi olusturuyor olabilirlermi?i illerde Tarim Hayvancilik il Mudurluklerimiz her urun ve mallarda uretici ciftci mandira sahiplerinde fiyat almali aldigi fiyatla bir taban fiyat belirlemeli sonra gidecegi sehre gore nakliye hammaliye depolama...masraflar hesaplaniler %10-20 kar payi konularak ust fiyat belirlenmeli araci zincir marketlerin...belirledigi fiyati bizzat devlet belirlemeli) bu fiyatlardan asiri acilan firmalara yuklu cezalar kesilmeli
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    düşüremezler küçük bir misal nakliye kamyon tır kantarda tonajı 50 kg 100 kg fazla geldimi en az bin iki bin bilgisayar şak otomatik ceza kesiyor buda taşınan yüke biniyor mecbur
    Cevapla
  • çeliktepeli 2 yıl önce Şikayet Et
    tespitin gayet güzel..bunları devlet eliyle yapmak lazım,eğer bu marketlere kalırsa milleti kaz gibi yoldular ve daha çok yolarlar...
    Cevapla
  • Heykel yapalim 2 yıl önce Şikayet Et
    Çay patates makarna muhabbeti yapanlar var hala seçimlerde oyunuzu ona göre kullanın patatese bogulursunuz rahat olun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle