Bu fiyatın bir açıklaması yok: Yüzde 86 zamla satıyorlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası fahiş fiyat denetimleri sürüyor. Tartışmaların odağındaki gıda fiyatlarında ise hal ve market arasında ise bir uçurum söz konusu. Halde en pahalısı 8 TL'ye satılan bir meyve birkaç kilometre ötedeki markette 15 TL'den yani yüzde 86 zamla satılıyor.

Bu fiyatın bir açıklaması yok: Yüzde 86 zamla satıyorlar!
Bu fiyatın bir açıklaması yok: Yüzde 86 zamla satıyorlar!
GİRİŞ 17.09.2021 12:29 GÜNCELLEME 17.09.2021 12:29
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Son dönemde bir çok üründe yaşanan orantısız fiyatlar artışları devam ediyor. Fırsatçıların ilk gözünü diktiği yer ise vatandaşın sofrası... Neredeyse 10 TL'den ucuz mevsim meyvesinin kalmadığı çarşı pazardaki fiyatlara ise vatandaşlar tepkili.

HAL VE MARKETLERE DENETİMLER BAŞLADI

Vatandaşların fiyatlardan şikayetçi olması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan fahiş fiyatların önüne geçileceği duyurdu. Erdoğan'ın açıklaması sonrası hal ve marketlere yönelik sıkı bir denetim başlatıldı.

Son dakika: Ticaret Bakanı Mehmet Muş gazetecilere yaptığı açıklamada fahiş fiyatlar ile mücadele ile ilgili ipuçları verdi. Bakan Muş hal işleyişi ile ilgili şikayetler olduğunu belirtirken "Değer zincirini kayıt altına almak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Muş, "Denetimleri artırdık, amaç kurallı ticaret. Yaptırımları çok ağır olacak." açıklamasında bulundu.

Haber7 olarak biz de denetimlerin sürdüğü bu günlerde hal ve market arasındaki fiyat farklarını araştırdık. İstanbul halindeki meyve sebze fiyatları ile sadece bir kaç kilometre ötede bulunan zincir marketler arasındaki fiyat farkına baktığımızda ise ürünlere halden markete gelene kadar yüzde 86'ya varan zamlar yapıldığını görülüyor.

( Ürünlerin haldeki en yüksek fiyatları alınmıştır)

HAL VE MARKET ARASI FİYAT FARKI DUDAK UÇUKLATTI

Deveci Armutun kilogram fiyatı İstanbul halinde en yüksek fiyatı 10 TL iken aynı ürün zincir marketlerde 14,50 TL'den satılıyor. Armuttaki fiyat farkı yüzde 45.

Yerli Muzun kilogramı halde en yüksek 10 TL'den satılırken zincir markette 16,95 TL'den satılıyor. Muzdaki fiyat farkı ise yüzde 70.

Sıkma portakalın haldeki en yüksek fiyatı 6 TL iken marketlerdeki fiyatı 10,95 TL. Yani Portakal halden markete gelene kadar tam yüzde 82 zamlanmış durumda.

Şeftali halde 8 TL'den alıcı bulurken marketlerde fiyat 14,90 TL'den satılabiliyor. Şeftalideki fiyat farkı da yüzde 86'ya çıkmış durumda.

Halde en pahalısı 7 TL'den satılan limon zincir marketlerde 9,59 TL'den satılıyor. Limondaki fiyat farkı ise yüzde 37. Ancak organik limon almak isterseniz ise 26 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bostan Patlıcan halde 7 TL'den satılırken marketlere gelene kadar yüzde 37 zamlanarak 10 TL'den satılıyor. Patlıcandaki fiyat farkı ise yüzde 42.

YORUMLAR 145
  • Musafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Esasen herkes suçun kimde olduğunu, artık iyi biliyor...
    Cevapla
  • Yinemi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sözün özu bunlar millete acimiyor devlette bunlara acimasin
    Cevapla
  • Yinemi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizmersinde fasulyeyi manavdan 5 tl aliyoruz onasil oluyor
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize bi 5 10 kilo yollasana. Samsun'da pazarda 10 liradan aşağı fasülye yok. Manav fiyatını sorma
    Cevapla
  • Yinemi 2 yıl önce Şikayet Et
    Belediyelerdeki zabitalar bunlari denetliyordu marketlerdahil bu zabitalari aldilar trafiğe seyyara verdiler devletin atadiği denetçilerde yetersiz firsatçilara gün doğdu olayin pahaliliğin özeti bu
    Cevapla
  • dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuru gıdalarda kar oranı %5 yaş gıdalarda %20 dir. Fazlası haram zehir zıkkımdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle