Trafik cezasında ‘tebligat’ ayarı

Aylar sonra tebliğ edilen trafik para cezaları ile ilgili kritik bir karar çıktı. Ombudsmanlık, kesilen cezaların 9-10 ay sonra toplu bir biçimde firmaya ulaştırılmasının ‘hukuk güvenliği ve öngörülebilirlik ilkesi’ne aykırı olduğuna karar verdi.

Trafik cezasında ‘tebligat’ ayarı
Trafik cezasında ‘tebligat’ ayarı
GİRİŞ 16.09.2021 10:24 GÜNCELLEME 16.09.2021 13:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Milyonlarca araç sahibi ve firmayı ilgilendiren kararın gerisinde, iki yıl önce gelen yüklü miktardaki para cezaları oldu. Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı’na yolcu taşıyan 500’e yakın TÜRSAB üyesi firmanın her birine 10 bin liradan 300 bin lirayı aşan para cezaları geldi. Anılan cezaların kesildiği dönem 1 Mart-31 Aralık 2019 olarak kayıtlara geçti.

KAMU DENETÇİLİĞİ

Yönetmeliğe göre, bölünmüş yollarda minibüsler için hız sınırı saate 90 kilometre. Havalimanına yolcu getirip-götüren şoförler de bunu bilerek hızlarını ona göre ayarladı. Oysa anılan yolda, İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü hız sınırını saate 70 kilometre olarak belirlemişti. Durumdan haberi olmayan şoförler, gün içinde birkaç kez ceza kesildiğini, aylar sonra şirkete gelen tebligatlarla öğrendi. Kimi firmaya 10 bin kimine 50 bin, kimine 200 bin, kimine 300 bin lirayı aşan cezalara tepki gösterilse de sonuç değişmedi. Kesilen cezalar, son çıkan ‘vergi barışı’ kapsamında yapılandırıldı. Süreç devam ederken 500’e yakın firma adına Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuruldu. Başvuru sonrası Kurum, ilgili taraflardan da savunma aldı. Kurum, milyonlarca araç sürücüsü ve firmayı veren kararını ise geçen günlerde verdi.

30 GÜN İÇİNDE ULAŞTIR

Kurum kararında özetle “Şikâyete konu idari para cezaları 8-9 ay sonra yapılmış. Bu süreler, günümüz şartlarına göre çok uzun. Dolayısı ile bu durum, hukuk güvenliği ve öngörülebilirlik ilkesine uygun değil” denildi. Kurum kararında, kesilen Trafik para cezalarının 30 gün içinde ilgiliye tebliğ edilmesi için yönetmeliğe hüküm eklenmesi talep edildi.

‘PARALARIN İADESİNİ İSTEYECEĞİZ’

TÜRSAB üyesi taşımacılık firmaları adına Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduklarını belirten Av. Yasemin Bal “Bu karar, milyonlarca kişi ve firmayı ilgilendiriyor. Bu kararla birlikte, müvekkiller adına kesilen cezalara ilişkin ödenen paraların iadesini talep edeceğiz. Gerekirse idare mahkemesine de başvurmayı planlıyoruz. Eğer, kesilen cezalara ilişkin tebligatlar zamanında ulaşmış olsaydı, bir gün içinde aynı plakaya birden fazla ceza kesilmesi durumu da olmayacaktı” diye konuştu.

YORUMLAR 7
  • Bilal TINMAZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben turizim firmasında çalışıyorum 2018 yılının 8. ayında hızın 70 km. düşürldüğünü bilmeden hızı 80 km. ye sabitleyip yalculuk yapıyordum 2019 yılının 8. ayında (tam 364. günde) 12 adet ceza tebliğ edildi. Şoför maaşımla 3500 tl ye varan cezalar ödedim sebep olanlara hakkımı helal etmiyorum
    Cevapla
  • aci gercek 2 yıl önce Şikayet Et
    fahri müfettişlik terörüne son verilmeli..şahsi yazılan cezalar vs,vs
    Cevapla
  • ismail Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    fahri müfettişlik = ruhsal problemli kişilerin işi olmuş kafasına göre kalleşce ardından yazma işi dijital dünyada manüel uygulama illaki uzaktan yazma gibi birşey hatamı anında görmem bilmem lazım faili meçhul gibi birşey
    Cevapla
  • Kul Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Haziranda kesilen ceza eylul sonunda geliyor. Ben ne bileyim ne zaman ne yaptim. Teknoloji ilerledi ama bu sistem hala çağın gerisinde.
    Cevapla
  • karagöz 2 yıl önce Şikayet Et
    hız sınırını...kara yolları varken...ibb neden belirliyor...anlamış değilim...
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi devirde yaşıyoruz? kesilen cezalar aynı gün içerisinde araç sahiplerinin cep telefonuna mesaj olarak gönderilse sürücüler nerede ne için ceza yediklerini bilirler. aylar sonra gelen ceza makbuzu kafalarda hep soru işareti bırakıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle