Veri hırsızlığı arttı! Siber pandemi

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 110 bini aşkın siber saldırı gerçekleşirken, en çok oltalama taktiği öne çıktı.

Veri hırsızlığı arttı! Siber pandemi
Veri hırsızlığı arttı! Siber pandemi
GİRİŞ 11.09.2021 06:19 GÜNCELLEME 11.09.2021 06:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, koronavirüs salgını döneminde yapılan siber saldırılarla ilgili rapor hazırladı. Rapora göre, pandemi döneminde veri hırsızlığı ve sızıntısı yüzde 55, oltalama e-Posta’ları yüzde 51, hesap hırsızlığı vakaları ise yüzde 44 oranında arttı. Yine, kötü amaçlı yazılım indirimlerinde yüzde 36, fidye yazılımlarında yüzde 35, uygulama hedefli saldırılarda ise yüzde 25 artış oldu. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 110 bini aşkın siber saldırı gerçekleşirken, bu sayı 2018 yılında 73 bindi.

TIKLARKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Cumhurbaşkanlığı, vatandaşları internet üzerinden ulaşılmak istenen sayfanın bağlantısına tıklamadan önce farklı bir web sitesi olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda da uyardı. ‘Punycode’ adlı saldırının son zamanlarda yaygın olduğu belirtilen raporda “Punycode, bilgisayarlarda çıplak gözle neredeyse aynı görülüp ancak aslında farklı bir web adresine sahip olan bir saldırı türüdür. Ulaşmak istediğiniz sayfanın bağlantısına tıklamadan önce iki kere düşünün” değerlendirmesi yapıldı.

YUNAN ALFABESİYLE KANDIRIYORLAR
Dolandırıcıların web sitelerinin adreslerine fark edilmeyecek şekilde Yunan alfabesinde yer alan harflerin yerleştirildiğine dikkat çekilen raporda şu uyarılar yer aldı: Modern dillerin çoğunluğunda kullanılan Roma alfabesindeki bazı harfler Yunanca ve Kiril alfabesindeki harflerle aynı şekle sahiptir. Bu nedenle saldırganlar, web sitelerin isimlerinde yer alan harflerden bazılarını bu karakterlerle değiştiriyorlar. E-Posta’nıza gelen bağlantılara tıklayarak bu tarz tuzaklara kolayca düşmemek için ulaşmak istediğiniz adresi kendiniz yazın.

DÜNYADA DİJİTAL SUÇLAR YÜZDE 25 ARTTI
Siber saldırılar sadece Türkiye’de değil tüm dünyada arttı. Siber güvenlik firması Kasperksy, 2020 yılı boyunca günde yaklaşık 360 bin yeni kötü amaçlı dosya topladıklarını söyledi. KSN altyapıları tarafından sağlanan verilere göre, dünya çapında dijital suçta yüzde 25’lik bir artış gördüklerini belirten Kaspersky Üst Yöneticisi (CEO) Eugene Kaspersky “Siber suçlular, kimlik avı e-Posta’larında ve hedefli saldırılarda koronavirüs temasından yararlanarak artan çevrim içi yükten yararlanmaktan çekinmiyor. Kısacası dur-durak bilmiyorlar ve bize de izin vermiyorlar” diye konuştu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 3
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    bu tip insanlar cok ağır cezalandırılmalı dünyada ceza diye bir kavram kalmadı hele paran varsa istediğin suçu çok rahat işle hiç bir şey olmaz
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Internetin güvenligi kalmamistir alis veris interneten yapilmamali kesinlikle ne hesap numarasi nede kredilarti numarasi internete yazilmamali her yerde magdur insan var hesaplari bosaltilmis kredi kartlari borclandirilmis bankaya güven kalmadi kredi kartlari geri verilmeli bankada fazla para tutulmamali bankada yatirim yapilmamali
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Aslında alışveriş yapılan internet siteleri güvenlidir. Bu siteleri güvensiz hale getiren ise kullanıcıların güvensiz programları ve yazılımları kullanmasıdır. Yani sizin kullandığınız bir sosyal medya hesabı bile, meşhur o yazışma programı bile sizin bilgilerinizin çalınmasına sebep olabilir. Yoksa sadece güvenli siteler kullanırsanız, girdiğiniz sitenin adresinden emin olursanız, alışveriş yaptığınız siteler üzerinden başkaları bilgilerinizi çalamaz. Hiç yapılmaması gereken bir başka şey ise kullanıcının gün boyu internet bağlantısını açık tutması. Hem güvenlik hem de sağlık açısından cep telefonu veya ev interneti kullanılmadığında internet kapatılmalı. Konum özelliği de kapatılmalı.
    Cevapla