Zamlarda domino etkisi! Bir tanesi karın doyurmaz ama tanesi 6 TL'den satılacak

Son dönemde gıda ürünleri, ev kiraları ve otomobil gibi kalemlerdeki aşırı pahalılık vatandaşların tek ana gündem maddesi haline geldi. Fahiş zamlar birbirini tetiklerken Sütün litre fiyatı 9-10 TL bandına çıktı. Özellikle marketlerdeki ve pazarlardaki gıda ürünlerinde yaşanan fahiş artışlar vatandaşın tepkisini çekerken yüz yüze eğitimin yeniden başladığı dönemde okul kantinlerinde en ucuz tost 6 TL'den satılacak.

Zamlarda domino etkisi! Bir tanesi karın doyurmaz ama tanesi 6 TL'den satılacak
Zamlarda domino etkisi! Bir tanesi karın doyurmaz ama tanesi 6 TL'den satılacak
GİRİŞ 07.09.2021 15:38 GÜNCELLEME 07.09.2021 16:05
Bu Habere 156 Yorum Yapılmış

Haber7 - Fuat Öner

İlk olarak 2018 yılındaki döviz kuru saldırısıyla başlayan ve pandemi etkisiyle beraber yükselen fiyatlara bir de fırsatçılar eklenince çarşı pazarda her şey el yakar oldu. 

Haber7 olarak fiyatlarda yaşanan fahiş artışları ve fırsatçılara karşı uyarıları da gündemde tutmaya devam ediyoruz.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre 2020 yılında enflasyon 14,6. Bu yıl ise Ağustos ayında enflasyon yüzde 1,12 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 19,25’e ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan enflasyon raporuna göre ise bu artışta gıda fiyatlarındaki artış eğilimi belirleyici oldu. Raporda yıllık enflasyon yüzde 19 seviyelerinde olsa da maalesef çarşı pazardaki zamlar bunun çok daha üzerinde. 

OTOMOBİLDEKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR

Fırsatçılığın ve fahiş fiyatların ilk hissedildiği yer otomobil sektörü olurken özellikle ikinci el piyasasında yaşanan fiyat artışları pes artık dedirten bir seviyeye ulaştı. Kur ve pandeminin etkisine ek olarak yaşanan çip krizinin de etkisiyle sıfır araç stokunda yaşanan sorunlar sonrası ikinci el araç fiyatları sıfır araçları geçmiş durumda. Geçtiğimiz ay hükümet tarafından yapılan ÖTV düzenlemesi fiyat artışlarını bir miktar sınırlasa da ikinci el sektöründe istenilen etkiyi henüz yaratmış değil.

KİRALAR YÜZDE 200 ZAMLANDI

Örnek vermek gerekirse kira artışları 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ağustos ayında bu oran %15.15 olarak çıktı. Bir süredir artış gösteren ev kiralama bedelleri, üniversitelilerin okullarına dönmesi, pandemi döneminde kentleri terk edenlerin dönüşü ve konut stoğunun azalması nedenleriyle kimi kentlerde yüzde 200’e varan oranlarda zamlandı.

ÖĞRENCİLER VE YENİ EVLENENLER ZOR DURUMDA

Normalleşmenin başlamasıyla beraber hem üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması hem de düğün sezonuyla beraber yeni evlenen çiftlerin yoğun ev arayışı dairelerini fahiş zamlarla kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Büyük şehirlerde boş bir daire için 100'lerce kişinin sırada beklediği bir dönemde sırf daha yüksek kiralar alabilmek için hukuksuz ve yalanlarla eski kiracılarını çıkarmak isteyen ev sahiplerin olduğu ortaya çıktı.

SÜT 12 LİRA PEYNİR 140 TL OLDU

Fahiş fiyat artışlarından en çok etkilenen ve en çok tepki çekeni ise temel gıda ürünleri oldu. Her buldukları fırsatta özelikle vatandaşın sofrasından eksik olmayan ürünler üzerinden yapılan fırsatçılıktan süt ve süt ürünleri de nasibini aldı. 

Bazı zincir marketlerde 1 litre sütün fiyatı 12 TL'yi buluyor

ÇİĞ SÜT 3 LİRA 20 KURUŞ PASTÖRİZE SÜT 12 TL

Gıda komitesi tarafından çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi ancak son günlerde market raflarında 1 litre pastörize sürün fiyatı yüzde 25 bulan zamla 9 TL'ye ulaştı. Öyle ki bazı raflarda günlük pastörize sütün fiyatı 11,70 TL'den sözde indirimle 8,95 TL'den satılıyor

Fahiş zamlar adeta domino etkisiyle birbirini tetikliyor. Süt fiyatlarında yaşanan bu artış, sadece peynir ve yoğurt gibi ürünleri değil içinde süt ve süt ürünü bulunan her türlü ürüne fahiş zamları da beraberinde getirdi.

Fahiş zamlar vatandaşlar tarafından büyük tepkiyle karşılanırken, bazı marketlerde 1 kilo peynirin fiyatı 140 TL'yi bulur hale geldi ve kırmızı et fiyatını geçti.


FİYATLAR 10 TL'DEN BAŞLIYOR

Ağustosta fiyatı en çok artan 20 üründen 15’i gıda ürünleri olurken, bu 15 ürünün 12’si ise sebze ve meyveden oluştu...Son dönemlerde meyve ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesi satıcı ve vatandaşları etkilemeye devam ediyor. Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri kar payı koyarak satan pazarcılar, durumun kendileri ile ilgili olmadığını belirtirken vatandaşlar da geldikleri pazarlardan elleri boş dönmeye başladı. Öyle ki Uygun fiyatlı sebze meyve için vatandaşların tercih ettiği semt pazarlarında mevsim meyvesinin kilosu 10 TL'den başlıyor. 

Tüketici fiyatları bazında ağustosta en fazla fiyat artışı yüzde 56,30 ile salatalıkta, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,91 ile çocuk tişörtünde görüldü. Geçen ay, salatalıktaki fiyat artışını yüzde 43,85 ile kabak, yüzde 36,14 ile limon izledi. Ağustosta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 32,79 ile taze fasulye, yüzde 21,74 ile karpuz, yüzde 19,11 ile kuru soğan yer aldı. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,91 ile çocuk için tişörtte oldu. Bunu yüzde 7,15 ile patates, yüzde 6,22 ile domates, yüzde 5,63 ile erkek tişörtü, yüzde 5,26 ile üzüm takip etti.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE YÜZDE 35 ZAM

Yüz yüze eğitimin yeniden başlaması ile beraber ailelerin kırtasiye alışverişi telaşı da başladı. Geçtiğimiz yıllara göre kırtasiye ürünlerine yüzde 35 seviyesinde zam geldi. Fiyatlar artışları ile ilgili açıklama yapan bir kırtasiye sahibi “Bazen ayda 2 kere fiyat değişikliği oluyor. Kırtasiye firmaları okulların açılmasına bir hafta kala hep listeleri değiştirirler yeni fiyata geçiş yaparlar. Yani yıl içinde en az yüzde 30 ya da 35 fiyat artışı var.” dedi.

Kırtasiye ürünleri yüzde 35 zamlandı

SERVİSÇİLER TAVAN FİYATIN ÜSTÜNDE ZAM YAPIYORLAR

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı için İstanbul, İzmir ve Ankara’da ücretlere yüzde 15 oranında zam yapıldı. Böylece örneğin İstanbul’da en yakın mesafe 271 liradan 312 liraya, en uzak mesafe de 650 liradan 748 liraya çıktı. UKOME’nin açıkladığı ücretler tavan fiyatlar. Yani servis ücretleri, açıklanan bu fiyatlardan daha fazla olamaz. Ancak bazı tur firmalarının bu yıl neredeyse belirlenenin yüzde 35-40 daha üstünde ücret istedikleri belirtiliyor.

2021 okul servis ücretleri

OKULDA BİR TOST 6 LİRA

Fiyat artışının yaşandığı bir diğer nokta ise okul kantinleri oldu. İstanbul Kantinciler Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, geçtiğimiz yıllarda 5 TL'den satılan bir tostun bu yıl kantinlerde 6 liradan satılacağını duyurdu.  Bu da sadece bir tostta yüzde 20 zam anlamına geliyor.

YORUMLAR 156
  • Kimse 2 yıl önce Şikayet Et
    Esnafa ses etmesin devlet toptancılara stokçulara işlem yapmazsa bu son kaçınılmaz. Ne yapacak esnaf artan elektrik peynir sucuk fiyatlarına kendisi mi engelleyecek. Devlet buna müsaade veriyor. Bas bas bağırıyorum burda ne halk nede editör yayınlıyor yorumlarımı. Serbest piyasa diye bişey yok arkadaş. Üretici almıyorsa bu parayı yok. Hükümetin yandaşları oşyasadan topluyor malı zamlatıyolar bu şekilde. Diyeceksiniz neden öle olsun peki stokçulara devlet neden denetleyip ceza kesmiyor bunu açıklayın bana bende hak vereyim herkese
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çiğ süt nerde 3, 25 TL, söyleyin bizde alalım, fiyatları söylerken biraz piyasa araştırması yapın. Çiğ süt 5.50-6.00 TL arası.
    Cevapla
  • Şeref 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamlardan şikayetçiyiz evet ama satın almayı bilmiyoruz, bir gram dahi olsa fazla almayalım rafta beklesin evde değil bakın nasıl değişiyor emin olun heleki abur cubur sektörü...
    Cevapla
  • Fatih 34 2 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul beykozda ekmek 2.5 TL den satılıyor. Kontrolsüz zam yapıyorlar bunlarin kulağının çekilmesi lazim.
    Cevapla
  • Bayram 2 yıl önce Şikayet Et
    Un 200 tl olmuş fırıncı ne yapsın hergün zam yapıyor fabikası toptancısı suç esnafta değil bunlarda esnafı mecbur bırakıyorlar herşeye zam gelip ekmeğe nasıl gelmeyecek ki zaten sadece ekmeğin zammına müdahele ediliyor gerisi at koşturuyor un ucuz olsa ekmek artmaz geçen sene 100 tl olan un bu sene 200 tl ekmek yine 2 tl nasıl yürüyecek bu iş
    Cevapla
  • Özkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış uyğulamalar ev piyasaları mütahitler ve emlakçıların eline bırakıldı malesef 30 bin nufuslu sıradan bir ilçede yaşıyom en kötü evler 700 bin tl den başlıyor bu nasıl olur başı boşluk olurmu böyle devlet biranönce buna bir çare bulmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle