TGDF Başkanı Kopuz'dan korkutan açıklama: Gıda kıtlığı kapımızda

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, son dönemdeki gelişmeler nedeniyle gıda fiyatlarında artışın kaçınılmaz, gıda kıtlığının ise kapıda olduğunu söyledi.

TGDF Başkanı Kopuz'dan korkutan açıklama: Gıda kıtlığı kapımızda
TGDF Başkanı Kopuz'dan korkutan açıklama: Gıda kıtlığı kapımızda
GİRİŞ 07.09.2021 09:52 GÜNCELLEME 07.09.2021 09:53
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşdere'nin sorularını yanıtlayan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, iklim krizi ve pandemi gibi konulara değinerek bunların gıda tedarik zinciri üzerindeki etkileriyle ilgili görüşlerini aktardı. Kopuz, TGDF'nin yayınlamış olduğu "İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik" raporuna da atıfta bulunarak gıda kıtlığının kapıda olduğunu vurguladı.

Kopuz rapora göre 2100 yılına kadar Türkiye'nin tüm bölgelerinde ciddi şekilde kuraklık görülebileceğini, yakın zamanda yaşanan yangın ve sel felaketlerinden ders çıkararak, bir dakika bile kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

“OTORİTELER SU HAVZALARININ KORUNMASI KONUSUNDA ADIMLAR ATMALI”C

İklim değişikliğini tüm ülkeleri kapsayacak bütüncül bir yaklaşımla ele almak gerektiğini ifade eden Kopuz, dünyanın herhangi bir yerinde insanlar acı çekiyorken diğerlerinin huzurlu olmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Kopuz bu minvalde ülkemizde su havzalarının korunması konusunda ciddi araştırma ve yatırımlar yapılması, sağlam ve kararlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin kurak bir yıl geçirdiğini belirten Kopuz, bu durumun pazara yansıdığını ifade etti. Gıda sektörünün maliyet artışlarının sürdüğünü belirten TGDF Başkanı, gıda arzının sürebilmesi için otoritelerin zincirdeki tüm halkaların maliyetlerini düşürme konusunda adım atması gerektiğini söyledi. Kopuz, kritik durumlarda ithalat bariyerlerinin kaldırılmasının, fiyat dengesini koruyacak serbest ticaret anlaşmalarına ağırlık verilmesinin gerektiğini ekledi.

“ÜRETİCİ MALİYETİ %40, RAF FİYATI %15 ARTIYOR. BU SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz açıklamasında üreticiye yansıyan fiyat artışının %40, tüketiciye yansıyan artışın ise %15 civarında olduğunu belirterek bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını vurguladı. Fiyat artışlarının fahiş olmadığını söyleyen kopuz, denetimlerle bu artışların önüne geçmenin de mümkün olmadığının altını çizdi.

Pandeminin gıda sektörü üzerindeki etkilerini de değerlendiren Kopuz, gıdanın bu dönemde faaliyetlerini en az durduran sektörlerden biri olduğunu söyledi. Pandemiyle birlikte istihdamda hafif bir düşüş yaşadıklarını belirten Kopuz, normalleşmenin getirdiği dinamiklerle hareket etmeye çalıştıklarını, ancak maliyetlerin buna paralel bir normalleşme eğrisi çizmemesi nedeniyle işsizlik sorunun tam olarak çözülemediğini söyledi.

“PANDEMİ GIDA İSRAFI KONUSUNDA FARKINDALIĞIN ARTMASINI SAĞLADI”

Kopuz, pandemi döneminde dış ticaretin önce yavaşladığını, sonra yeniden olması gereken ivmeyi kazandığını belirtirken, gıda sanayiinin halihazırda dış ticaret fazlası veren en önemli sektörlerden olduğunun altını çizdi. TGDF Başkanı son dönemde sektörde yaşanan bir diğer gelişmenin de işletmelerde el değiştirmeler olduğunu ifade etti.

Gıda atık ve kayıpları ile ilgili bir soruya da cevap veren Şemsi Kopuz, pandeminin tek olumlu getirisinin gıda israfı ve gıda kıtlığı konusunda farkındalığın artması olduğunu, buna sektörün yürüttüğü çalışmaların da önemli bir katkı sağladığını belirtti.

YORUMLAR 15
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    sen ne dersen de rabbim kimseyi ac komaz.
    Cevapla
  • TOSUN 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiye gıdada değil kendine 160 milyon olsak yinede bizi boğar yeterki israf önlensin para için gereğinden fazla ihraç yapılmasın
    Cevapla
  • ramazan07 2 yıl önce Şikayet Et
    Onun için kabakları domatesleri karpuzları çöpe atıyoruz zaten
    Cevapla
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulda salatalık kg 3 tl. Rizede salatalık kg 8.5 tl. Bu nasıl iştir. Dağıtım samsundan yapılıyor uzaklık mesafe eşit sayılır
    Cevapla
  • hakikat 2 yıl önce Şikayet Et
    milleti köyünden toprağından koparmak için herşeyi yaptılar. şimdi kimse köye gidipte çalışmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle