Dolarda 'SDR' düşüşü! Döviz kurlarında sakin seyir bekleniyor

Haber7 yazarı Dr. Ahmet Yarız, Büyüme, Enflasyon, istihdam, Dış Ticaret, Döviz Kurları ve Para Politikaları başlıklarıyla hazırladığı Türkiye Ekonomi Ağustos 2021 değerlendirmesinde ekonomide pandemiden kaynaklanan etkilerin devam ettiğine işaret ederek, SDR tahsisi yoluyla gelen 6,5 milyar doların etkisiyle döviz kurlarında sakin bir seyrin izleneceğini söyledi.

Dolarda 'SDR' düşüşü! Döviz kurlarında sakin seyir bekleniyor
Dolarda 'SDR' düşüşü! Döviz kurlarında sakin seyir bekleniyor
GİRİŞ 26.08.2021 15:26 GÜNCELLEME 26.08.2021 15:34
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Dün en yüksek 8,4250 ve en düşük 8,3665 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,4 altında 8,3796'dan tamamladı. Dolar/TL, bugün düşüşünü 5'inci işlem güne taşımasının ardından saat 11.10 itibarıyla yüzde 0,1 azalışla 8,3720'den işlem görüyor.

İşte Dr. Ahmet Yarız'ın Türkiye Ekonomisi Ağustos 2021 değerlendirmesi;

Makro ekonomik göstergeleri değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik beklentiler oluşturulurken dünyayı ve ülkemizi şiddetli bir şekilde etkileyen ve halen devam eden pandemi süreci dikkate alınmalıdır.

• Büyüme, Üretim ve İç Talep: 2021 ilk çeyreğinden itibaren ekonomide başlayan canlanma; otomotiv talebi, elektrik tüketimi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretim endeksi başta olmak üzere çok sayıda makro ekonomik göstergeler öncülüğünde devam etmektedir. 2021 İkinci çeyreğinde büyümenin % 20 civarında ve 2021 yılının tamamında ise % 7-8 aralığında beklenmektedir.

• Enflasyon: Kur artışları, enerji fiyatları, global emtia ve tarımsal ürün fiyatlarındaki yükselişler enflasyonu beslemektedir. Global fiyat artışlarının durulmaya ve sınırlı olsa da gerilemeye başlaması, petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi ve kurlarda sağlanan istikrarın enflasyon üzerindeki baskıyı hafifletmesi beklenmektedir. Yıl sonu için, Ağustos-Aralık dönemi enflasyon rotası belirleyici olacaktır.. Yıl sonunda enflasyon beklentimiz % 17 civarındadır.

• İstihdam ve İşsizlik:. İstihdam seviyesi ve işsizlik oranlarında yılın ikinci çeyreğinden olumlu seyre rağmen pandemi öncesi henüz geçilememiştir. Haziran 2021’de % 10,6’ya gerileyen işsizlik oran, turizm ve hizmetler sektörünü katkısıyla yıl sonunda tek haneli rakamlara ulaşabilecektir.

• Kamu Bütçesi: Pandemi döneminde gelirler azalırken giderlerin hızla artmasıyla büyüyen bütçe açıkları yükselen finansman maliyetleriyle daha da olumsuz etkilendi. Pandemi etkisinin yavaşlamasıyla artan ekonomik aktivite, 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren bütçe dengelerini olumlu etkilemeye başladı. Yurt içi tüketime ve ithalden alınan vergilerdeki % 40’ları aşan büyüme ve gider artışlarında yavaşlama ile 2021 yıl sonu için hedeflenen -245 Milyar TL’nin altında kalınabilecektir. Bütçe Dengesi/GSYH oranında 2000’li yılların başında görülen çift haneli rakamlar ve 2009 yılında görülen % - 5,3’ün oldukça uzağındadır. Yıl sonu beklentimiz→ Bütçe Açığı 170 Milyar TL, GSYH: 7 Trilyon TL ve Bütçe Açığı/GSYH: % 2,5 civarındadır.

Dış Ticaret ve Ödemeler Dengesi: 2019 Yılında -17 Milyar USD olarak gerçekleşen dış ticaret dengesi; 2020 yılında ihracattaki gerileme ve altın ithalatındaki hızlı büyüme sonucunda -38 Milyar USD’ye yükselmiştir. Ocak-Haziran 2021 döneminde ihracattaki performans artışı ve altın ithalatındaki normalleşme ile dış ticaret dengesi geçen yılın aynı dönemine göre % 27 gerileyerek -13,4 Milyar USD olmuştur. Gerileme eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesi beklenmektedir. Benzer gelişmeler ödemeler dengesinde de görülmektedir. 2019 yılında uzun yıllar sonra ilk kez 6,8 Milyar USD fazla veren cari işlemler hesabı 2020 yılında -37 Milyar USD’ye yükselmiştir. 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde ise cari işlemler hesabı geçen yılın aynı dönemine göre % 36 gerileyerek -13,4 Milyar USD olmuştur. Ödemeler Dengesi/GSYH oranı da 2019 yılında % +0,9 iken 2020 yılında % -5,2’ye yükselmiştir. Yıl sonu beklentimiz Ödemeler Dengesi 25 Milyar USD’nin altında ve Ödemeler Dengesi/GSYH için % - 2,5 civarındadır. Açığın azalmasında ihracattaki artış, turizm sektörünün katkısı ve 6,5 Milyar USD tutarındaki IMF kaynaklı SDR tahsisatı önemli katkı sağlayacaktır.

• Döviz Kuru Gelişmeleri: 2016 yılından itibaren yurt dışı ve yurt dışı çok sayıda atak döviz kurunda hızlı yükselişlere neden olmuştur. Döviz kurunda; son bir yıl içinde, TCM rezervlerine ilişkin değerlendirmeler, TCMB başkanın sık değişimi ve pandemi süreci nedeniyle yüksek oranlı dalgalanmalar yaşanmıştır. TL’nin değer kaybı Reel Efektif Kur Endeksindeki gelişmelerde açık bir şekilde görülmektedir. Aralık 2007’de 128 ile en yüksek değerine ulaşan REK’in değeri son bir yılda 60’lar civarındadır. Politika faizlerinin seyri, ödemeler dengesinde olumlu gelişmeler ve IMF’in üye ülkelere kotaları oranında SDR tahsisi yoluyla gelen yaklaşık olarak 6,5 Milyar USD ‘nin döviz kurunun daha sakin bir seyir izlemesine katkıda bulunması beklenmektedir.

Para Politikaları ve Uluslararası Rezervler: TCMB enflasyon tehdidini dikkate alarak Ağustos ayında yapılan PPK toplantısında politika faizlerinin % 19’da devamına karar vermiştir. Yıl sonunda, enflasyondaki gelişmelere de bağlı olarak bu düzeylerin hemen altına gerilemesi beklenmektedir. 2018 yılından itibaren büyümeye yönelik ekonomi politikalarını destekleyen genişlemeci para politikaları, pandemi döneminde hız kazanmış ve parasal büyüklükler artmıştır. Parasal genişlemenin yıl sonuna doğru hız kesmesi beklenmektedir. 2019 yılından itibaren azalma sürecine giren ve 90 Milyar USD’nin altında gerileyen TCMB rezervleri yeni yılın ilk çeyreğinden itibaren artmaya başlamıştır. Güncelde IMF SDR tahsisatı kaynaklı girişler ile birlikte 115 Milyar USD’ye yükselmiş olup artışın devam etmesi beklenmektedir

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 10
  • nihat 2 yıl önce Şikayet Et
    geçen sene dola 7 tl iken 100 tl lik mal şimdi 180 tl oldu dolar 8,5 tl de mal getirisi dolardan çok fazla olmuş dolar biriktirmenin şu an anlamı yok
    Cevapla
  • Yurttaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Asıl para altın düşsede altın çıksada altın. Diğer paralar bir gece bir devlet başkanının yattığı yerden sadece talimat vererek bir kamyon basmasıyla elde ediliyor. Zaten dünyada yeni trend altta kalanın canı çıksın sistemi uygulanıyor sende 100 dolar, 100tl için makina gibi çalış.
    Cevapla
  • Cahil 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazara IMF den 20-30 milyar dolar alsak resmen herşey düzelecek gibi. Bu fondan gelen para hiç iyi olmadı. IMF cileri gaza getirir.
    Cevapla
  • anti ermeni 2 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon =doların değer kazanması.
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Youtube'da algıcı röportajcılar sürekli youtube videoları ile gençlerin beynini yıkıyor. Fondaş medya ve zombileri hergün devlet ve İslam düşmanlığı yapıyor. Hergün youtube ve twitter algıcı fondaş medya videolarını trendlere ve önerilen videolara koyuyor. Dünyada şuan küçük nüfuslu petrol zengini ülkeler dışında güllük gülistanlık bir ülke yok, Fransa'da 2018 yılından beri sarı yelekliler gösteri yapıyor şimdi anca pandemi sebebiyle susturuldular, ABD'de Türkiye nüfusu kadar evsiz var. Türkiye yanı başındaki savaşa ve teröre, pandemiye ve dünya krizine rağmen çok şükür iyi durumda. Reise destek olalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle