Alman ekonomisi 2. çeyrekte güçlü toparlanırken salgının kamu bütçesine etkisi ağır oldu

Almanya ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 genişledi. Yılın ilk yarısında ülkenin kamu bütçesindeki açık 80,9 milyar avro ile cari fiyatlarla (güncel piyasa fiyatları) GSYH'nin yüzde 4,7'sine denk geldi.

Alman ekonomisi 2. çeyrekte güçlü toparlanırken salgının kamu bütçesine etkisi ağır oldu
Alman ekonomisi 2. çeyrekte güçlü toparlanırken salgının kamu bütçesine etkisi ağır oldu
GİRİŞ 24.08.2021 18:24 GÜNCELLEME 24.08.2021 18:27
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Almanya ekonomisinin yeni tip koronavirüs salgını kısıtlamalarının gevşetilmesinin hane halkı tüketimini etkilemesi ve kamu harcamalarının devam etmesiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 genişlediği bildirildi. Destatis’in nihai verilerine göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,6 arttı.

Böylece Destatis, 30 Temmuz'da öncü verilerle açıkladığı yüzde 1,5 büyüme oranını yukarı yönlü revize etmiş oldu.Geçen yılın ikinci çeyreğine göre ise ülkenin GSYH’si yüzde 9,4 büyüdü

SALGININ ALMAN KAMU BÜTÇESİNE ETKİSİ İLK YARIDA AĞIR OLDU

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı verilere göre, yılın ilk yarısında ülkenin kamu bütçesindeki açık 80,9 milyar avro ile cari fiyatlarla (güncel piyasa fiyatları) GSYH'nin yüzde 4,7'sine denk geldi. 2020'nin ilk yarısında bütçe açığı, 47,8 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti. Kamu gelirleri, 2021'de geçen yıla göre yüzde 3,1 artarak 798,3 milyar avro, giderleri de yüzde 6,9 artışla 879,2 milyar avro olarak kaydedildi.

67 milyar avro ile en fazla bütçe açığı federal devletin olurken, kamu gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturan vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artması dikkati çekti

YORUMLAR 5
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Amma alman seviciler var.ben ülkemi seviyorum
    Cevapla
  • Kaşif 2 yıl önce Şikayet Et
    Dinazorları yok eden göktaşı düşmedikçe Covid movid alman ekonomisini etkilemez dostlar. Fabrikalar takır takır çalışıyor. Rahat olun.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Alman ekonomisi bizim on katkımız, kamu bütçesi her yıl fazla verir, bu yıl pandemiden dolayı vatandaşa etkilerini minimize etmek için bilinçli bir şekilde açık vermişler. Bizim ekonomimiz Alman ekomisinin yanından dahi geçemez. Gülünç olmayın derim.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    almanya gibi güçlü dünyaya yön veren ekonomiler herzaman ayakta kalır. 5 yıl daha pandemi olsa yeterli bütçeleri var. biz kendimize bakalım
    Cevapla
  • evladifatihan 2 yıl önce Şikayet Et
    almanya cökmeeez bosuna beklemeyelim biz agir ve milli sanayiye yön verelim yeter
    Cevapla