5 kez karar değiştirdiler! Türkiye adım adım tek haneye gidiyor

Pandemi döneminde gelişmekte olan birçok ülkeden pozitif ayrışan Türkiye'nin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20'nin üzerinde büyümesi ve işsizlik rakamlarının temmuz ayında tek haneye inmesi bekleniyor.

5 kez karar değiştirdiler! Türkiye adım adım tek haneye gidiyor
5 kez karar değiştirdiler! Türkiye adım adım tek haneye gidiyor
GİRİŞ 21.08.2021 13:50 GÜNCELLEME 21.08.2021 13:50
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Türkiye, pandeminin etkili olduğu 2020'de ve bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olurken, 1 Eylül'de açıklanacak ikinci çeyrek verisi ile Cumhuriyet tarihinin en büyük büyüme oranlarından birine ulaşılması bekleniyor. Sanayi üretiminden kapasite kullanım oranına, güven endekslerinden ihracat rekorlarına, otomotiv ve beyaz eşya satışlarından şirketlerin açıklanan ikinci çeyrek bilançolarına kadar tüm verilerde kendini hissettiren büyüme, işsizlikteki düşüş ve yeni işe yerleştirmelerdeki artışla ete kemiğe de büründü.

İŞSİZLİK 3 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Kriz lobisinin 'vatandaşa yansımıyor' argümanı ile arka plana atmaya çalıştığı büyüme performansı, haziran sonu itibarıyla işsizliği iki buçuk puan rekor düşüşle yüzde 10.6 ile 3 yılın en düşük seviyesine çekti. İŞKUR'un işe yerleştirdiği kişi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56 artarak 123 bin 531 kişi ile son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2020 Haziran’da 26 milyon 481 bin olan istihdam, 2021 Haziran’da 28 milyon 586 bine yükseldi. Temmuzda işe yerleştirilenlerin 121 bin 139'u özel sektörde, 2 bin 2 bin 392'si kamuda iş buldu.

YASAĞIN KALKMASINA RAĞMEN İŞSİZ SAYISI AZALDI

İŞKUR verilerine göre işten çıkarma yasağının sona ermesine rağmen, temmuzda işsiz sayısı azaldı. 2020'nin temmuz ayında 3 milyon 325 bin kişi olan işsiz sayısı, bu yılın aynı döneminde yüzde 10 azalarak 2 milyon 995 bin kişiye geriledi.

SANAYİ İSTİHDAMI YENİDEN 6 MİLYONU AŞTI

Son açıklanan rakamlara göre sanayi istihdamı yeniden 6 milyonu aşarak, en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık bu iyiye doğru bir gidiş olacak. Bütün sektörlerde istihdam artışı yaşandı. Böyle bir dönemdeyiz. Hizmet sektörünün istihdamı salgın önceki eviyesine yaklaştı. Sanayi istihdamı yeniden 6 milyonu aştı. Türkiye ekonomisi bir atılım içerisine girmiştir. Muhalefet bunu yine görmeyecek. Ama biz inandığımız yolda yürüyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

REEL KESİM GÜVENİ 9 YILIN ZİRVESİNDE

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), temmuzda bir önceki aya kıyasla 1,8 puan artarak 114,8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 2,3 puan yükselişle 112,1'e çıktı. Böylece RKGE, Nisan 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

HİZMET SEKTÖRÜ SALGIN ÖNCESİ DÖNEME DÖNDÜ

Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı hizmet sektöründe 136 bin kişi arttı. Bütün sektörlerde istihdam artışı yaşanırken hizmet sektöründeki bu artışla birlikte salgın öncesi seviyeye yaklaşılmış oldu.

Ekonomideki güçlü ivmenin üçüncü çeyreğe taşınması, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da bu yıla ilişkin büyüme beklentilerini yukarı revize etmelerini sağlarken, analistler, temmuzda işsizliğin tek haneye gerileyebileceği görüşünde.

YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENİYOR

Geçtiğimiz yılı pandemin etkisiyle yüzde 1,8’lik bir büyüme oranı yakalayan Türkiye, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7’lik güçlü bir büyüme rakamı yakaladı. Son açıklanan rakamları değerlendiren ekonomi yönetimi ve ekonomistler, Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme bekliyorlar. Yıl sonu büyüme beklentisi ise, orta vadeli programa göre yüzde 5,8’in üzerinde.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR 5 KEZ KARAR DEĞİŞTİRDİ

Yılın ilk üç ayında yüzde 7’lik büyüme ile OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye’nin ortaya koyduğu bu performans uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da başını döndürdü. Standard & Poor's (S&P) yüzde 3,6, Moody's ise yüzde 4 büyüme tahmini açıklarken yıl başından beri beş defa tahminlerini güncellemek zorunda kalan Fitch Ratings ise gerçeği daha fazla görmezden gelemeyerek son tahmininde Türkiye ekonomisi için yüzde 7,9'luk büyüme oranı açıkladı.

200 MİLYAR DOLAR İHRACATLA REKOR KIRILDI

Son 12 aylık ihracat değerlerine bakıldığında Türkiye böyle kaotik bir dönemde 201,5 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Temmuzda yıllık bazda ilk kez 200 milyar dolar sınırını aşan ihracat, dünya mal ihracatındaki payını da bu yıl ilk kez yüzde 1'in üzerine taşıdı. Öte yandan 2021 yılı genelinde ihracatın 210 milyar doları da aşması bekleniyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “12 aylık ihracatımız ise 201.5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin zirvesine çıktı. Böylece ihracatta ilk defa 200 milyar doları aşmış olduk. Türk ekonomisi talep, üretim ve ihracat açısından dengeli bir çizgide ilerleyerek günden güne bir girişim ekonomisine dönüşüyor. Türkiye bir taraftan ayağına vurulan prangaları parçalarken, diğer taraftan özellikle üretim ve ihracatta dünyada artık yeni bir lige yükseliyor. İnşallah 2021 yılını temel göstergelerin tamamında tahminlerin de ötesine geçen başarı grafiğiyle taçlandıracağımıza inanıyorum” demişti.

YORUMLAR 39
  • Almanya 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye sözde ilk ve en fazla aşıyı yaptıranlar dan idi.. Buna rağmen ölümler çok.. En doğrusu istifa edin. İnsanlarla dalga geçiyorlar bir ölüm vakalar çoğaldı yarın düştü.. Tam olarak iki arada kalmış bu siyasettekiler.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen bu ülkenin vatandaşlığından istifa et. Bu ülke senin gibi birisinin yükünü de taşımasın boşu boşuna.
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    İhracatın 500 milyar dolar olması için çalışmalıyız.Abd nin ihracatı 1,5 trilyon dolar.En az onların yarısı kadar ihracatımız olmalı
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim belimizi israf büküyor kamuda zorunlu emeklilik getir hem kamburdan kurtul hem gençlere umut ol siyaset aynı 6 donem vekil var kerameti ne türkiye her alanda genç dinamik iş heyecani olan insanlara görevi devretmeli beli bükük ihtiyar kendini delikanlı göaterenlerle değil
    Cevapla
  • Bayram Kartal 2 yıl önce Şikayet Et
    güçlü Türkiye iyi ekonomi inşaallah daha iyilerini göreceğiz
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Birşey soracağım Türkiye zam gelen ürüne indirim gelir mi..zebze hariç.. hani ayakkabı gofret içecek vb..konut araba vb
    Cevapla
  • Boncuk satan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adin gibi mavi boncuksun. Alim gucun artmasi icin sana zam yapip tuketilen mallara zam yapilmamasiyla olur. Bu mumkun mu sence? Herkese boncuk dagitmayi birak da uyan
    Cevapla
  • mavi boncuk 2 yıl önce Şikayet Et
    indirim gelmez ama senin alım gücün artar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle